Fædrelandsvennen

Kutter tre av fire gods-avganger

Store mengder gods som i dag går på jernbane skal over på vei når Cargo Net reduserer tilbudet i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

I dag er det fire godstog som stanser på terminalen på Langemyr, fem dager i uka. Fra 10. desember blir antall stopp redusert til ett per døgn.

– Dette betyr en ren overføring av gods fra jernbane til vei. Og det er i en tid da alle signaler er at man skal få mer gods over på jernbane, sier fylkesvara­ordfører Tore Askildsen (KRF), som også leder Jernbanepl­attform Agder.

Han mener dagens regjering er for ensidig opptatt av vei.

– Det er mye bra i veisatsing­en, men det blir gjort for lite på jernbane, sier han.

FLERE TUSEN

Svak økonomi og hard konkurrans­e fra vei er årsaken til at Cargo Net må kutte. Cargo Net er eid av NSB og er den største aktøren innen gods på bane i Norge.

Ifølge administre­rende direktør Erik Røhne tilsvarer kuttene i Kristiansa­nd flere tusen flere trailere på veiene. Hvis man tar utgangspun­kt i dagens trafikk, blir det 5000 flere lastebiler på veiene i året hvis alt godset går over fra bane til vei.

Cargo Net må også kutte i antall ansatte på Langemyr.

– Heldigvis klarer vi nedtrekket hovedsakel­ig gjennom naturlig avgang, men vi må dessverre si opp en ansatt, sier Røhne.

UT På VEIEN

Tore Askildsen mener man nå ser følgene av en politikk som ikke har fungert.

– Dette er vogntog som nå skal rett ut på veien og inn på Gartnerløk­ka. Det er det som blir konsekvens­en av dette, sier han.

Til nå har systemet vaert slik at godsselska­pene som bruker jernbanen må betale en kjøreveiav­gift som er en slags veiavgift på jernbane.

– Om det ikke er den eneste årsaken til reduksjon i tilbudet, så er det i hvert fall en utløsende faktor for mange selskaper. Hvis vi skal få til en overgang fra vei til bane, så må vi fjerne denne avgiften. Men regjeringe­n legger i stedet opp til å øke den, sier Askildsen.

– De må vel betale for bruk av infrastruk­tur som alle andre?

– Ja, men dette kan ikke sammenlign­es med for eksempel veiavgifte­n. For vi ønsker jo mer gods på bane, og da kan vi ikke øke avgiften, sier Askildsen.

VURDERER STØTTE

Denne uka ble det klart at regjeringe­n vurderer en støtteordn­ing for å få mer gods over fra vei til jernbane. Statssekre­taer Anders B. Werp bekreftet overfor NRK at det i så fall er snakk om en midlertidi­g ordning fram til man er ferdige med tiltak som skal styrke gods på bane.

– Er det et godt nok tiltak? – Det er i alle fall et skritt i rett retning. Til nå har alt gått motsatt vei. Men det virker bare som en nødhjelp som kommer altfor seint. Det trengs virkelig tiltak som kan snu utviklinge­n i den retningen regjeringe­n sier de ønsker, sier Askildsen.

Han mener at man også må få fortgang i arbeidet med å få til jernbane i havna. Slik at gods som kommer på tog over Jylland kan fraktes videre på godstog fra Kristiansa­nd havn.

– Eu-kommisjone­n har innstilt på å gi midler til jernbane på Jylland, og spørsmålet er om Norge skal vaere med eller fortsette med en jernbane som henger en generasjon etter store deler av Europa.

UTFORDREND­E

Leder av samferdsle­utvalget i Vest-agder fylkeskomm­une, Christian Eikeland (Frp), mener problemene for jernbanen ikke nødvendigv­is lar seg løse med en tilskuddso­rdning.

– Det kan vaere positivt med et tilskudd, men det er en utfordring å få gods over på bane, siden bedriftene ofte ikke ligger like ved jernbanen. Da må man kjøre godset til terminalen og laste det over på jernbane. Det er fordyrende, og vi må ha respekt for at mange bedrifter velger vei for å få varene raskt fram.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Fra 10. desember reduserer Cargo Net drastisk i tilbudet fra Sørlandsba­nen. De må også si opp en ansatt
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Fra 10. desember reduserer Cargo Net drastisk i tilbudet fra Sørlandsba­nen. De må også si opp en ansatt
 ?? FOTO: NORDISK INFORMASJO­NSKONTOR ?? EU jobber med en bedre jernbanefo­rbindelse over Jylland. Da kan mer gods komme med jernbane og båt til Kristiansa­nd.
FOTO: NORDISK INFORMASJO­NSKONTOR EU jobber med en bedre jernbanefo­rbindelse over Jylland. Da kan mer gods komme med jernbane og båt til Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway