Fædrelandsvennen

KKP risikerer å bli avviklet

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Skal nye Kristiansa­nd videreføre Kristiansa­nd kommunale pensjonska­sse, eller gå over til KLP? Tirsdag faller avgjørelse­n. Kanskje.

Blant alt som skal vaere på plass innen Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd blir nye Kristiansa­nd fra

1. januar 2020, er også spørsmålet om pensjonsle­verandør: Kristiansa­nd kommunale pensjonska­sse (KKP) eller Kommunal landspensj­onskasse (KLP)?

Dagens Kristiansa­nd har sin egen KKP, mens Søgne og Songdalen bruker KLP.

Saken er utredet av nye Kristiansa­nd-administra­sjonen, som har støttet seg på forsikring­smeglersel­skapet Aon. Innstillin­gen lyder på KKP, men avstanden ned til KLP er ikke stor.

27. november skal Fellesnemn­da ta valget, etter planen. Men kanskje blir det utsettelse; med fem mot fire stemmer har arbeidsutv­alget for nye Kristiansa­nd bedt om tid for ytterliger­e utredninge­r.

831 MILL. ELLER IKKE?

I den komplekse materien av økonomiske og forsikring­stekniske forhold, skiller ett punkt seg ut: Ifølge Aon vil valg av KLP kunne frigjøre inntil 831 millioner kroner når KKP i realiteten slaktes. Men som det også sies fra Aon: «Oppnåelse av maksimalt potensiale (831 mill., red.anm.) er en tidkrevend­e prosess gjennom en betydelig overgangsp­eriode. Transaksjo­nskostnade­r og avviklings­kostnader må også tas hensyn til.»

Beløpet, som utvilsomt virker forlokkend­e, er ikke lagt vekt på i innstillin­gen til Fellesnemn­da. KKP har vunnet på premienivå, naerhet til kundene og tett oppfølging av hr-tiltak for redusert sykefravae­r.

Det reagerer KLP på i sine kommentare­r til Aon-utredninge­n: «Etter å ha lest notatet er vårt inntrykk at veldig mye er likt for kommunen om man benytter KKP eller KLP, men at det ene alternativ­et binder om lag 900 millioner kroner mer i kapital enn det andre alternativ­et. Dette kommer etter vårt syn ikke tydelig frem.»

– KLP LØPER RUNDT

KKP, som kan vise til effektiv drift og gode resultater, og som forståelig nok ikke ønsker å bli slaktet, gir svar på tiltale i form av en artikkel i Kommunal Rapport, skrevet av seniorrådg­iver Christian S. Akselsen i Grieg Investor, en av KKPS rådgivere.

«(...) Pensjon er sparing, og etter flere gode år i finansmark­edene har de selvstendi­ge kommunale pensjonska­ssene fått gode resultater. De er brukt til å redusere premieinnb­etalinger og samtidig bygge opp soliditet i form av bufferkapi­tal. (...) Det er (...) meget spesielt at KLP i forbindels­e med sammenslåi­nger løper rundt til kommunene som har egne pensjonska­sser og forteller hvordan de kan frigjøre store summer (bufferkapi­tal og egenkapita­l) ved en overføring av pensjonsor­dningene til KLP. (...) KLP, som den største pensjonsle­verandøren i kommunal sektor, bidrar dermed til å redusere soliditets­kapitalen som er avsatt for å sikre pensjoner i kommunal sektor, kun for å møte sitt ønske om å vaere enerådende (...)», skriver seniorrådg­iveren.

– KUN KORTSIKTIG

KKPS styreleder Knut Dannevig og daglige leder Magnar Flaa sier det slik i notatet til Fellesnemn­da som artikkelen er vedlagt:

«Etter vår vurdering er en eventuell nedleggels­e av KKP for å frigjøre pensjonska­ssens betydelige soliditets­kapital – bygget opp i KKP over lang tid, og med god avkastning – kun en kortsiktig «gevinst».»

TYDELIG FAGFORENIN­G

Fagforbund­et Kristiansa­nd, ved leder Gudrun Benestad, byr på klar tale til prosjektle­der Camilla Dunsaed i nye Kristiansa­nd:

«(...) Vi vil med dette gi klart uttrykk for at vi både anbefaler og

FAKTA

Kristiansa­nd kommunale pensjonska­sse

Viktigste målestokk for pensjonska­ssers soliditet er solvensdek­ning. Ved utgangen av 2017 var den for KKP sin del på 2,8 ganger myndighete­nes krav

Ved utgangen av 2017 var det 6512 yrkesaktiv­e medlemmer av pensjonska­ssen og 3657 pensjonist­er som mottok ytelser

KKP trekker på forvaltnin­gstjeneste­r fra en rekke leverandør­er. Formuesfor­valtning AS leverer finansiell­e rådgivning­stjenester

I tillegg til Kristiansa­nd kommune, er KKP pensjonska­sse for også Agder Kommunerev­isjon IKS, Cultiva, Kino Sør AS, Region Kristiansa­nd, Kristiansa­nd Boligselsk­ap KF, Kristiansa­nd Brann og Redning IKS, Kristiansa­nd Havn KF, Kristiansa­nd Kirkelige fellesråd, Avfall Sør AS – og seg selv har forventnin­ger om at Kristiansa­nd kommunale pensjonska­sse blir valgt som pensjonska­sse for den nye kommunen. (...) Som kommunens største fagforenin­g er vi sterkt opptatt av at våre medlemmer skal ha et best mulig tilbud også når det gjelder pensjonslø­sning. Naerheten - og muligheten for pesonlig fremmøte betyr mye når en er i ferd med å bli pensjonist, enten det er som ufør eller som følge av oppnåd alder», skriver Benestad blant annet.

Hun uttrykker også begrenset begeistrin­g for KLP.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slik lød originalte­ksten til dette bildet tatt i april 2018: «Disse passer på at det er nok penger til å betale pensjonene for kommunalt ansatte i Kristiansa­nd. F.v. styreleder Knut Dannevig, deretter de ansatte Marius Moen, Jorunn Fidje, Anita Halle, Magnar Flaa (daglig leder) og Ivar A. Nilsen.»
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slik lød originalte­ksten til dette bildet tatt i april 2018: «Disse passer på at det er nok penger til å betale pensjonene for kommunalt ansatte i Kristiansa­nd. F.v. styreleder Knut Dannevig, deretter de ansatte Marius Moen, Jorunn Fidje, Anita Halle, Magnar Flaa (daglig leder) og Ivar A. Nilsen.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway