Fædrelandsvennen

Hvordan er det å vaere ung i dag?

-

Jeg har ikke opplevd å vaere 14 år og pålogget 24 timer i døgnet. Jeg har ikke følt presset fra alle kanter som unge kjenner på i dag. Men jeg vil gjerne vite hvordan det er og hva vi kan gjøre. Kan dere hjelpe meg?

●●For deg som er ung i dag, er det umulig å tenke seg et liv uten Snapchat og Youtube. For de fleste er internett en like naturlig del av livet som mat og drikke. Mobilen er nesten som er ekstra kroppsdel.

Å vaere på nett fører mye bra med seg! Det er enklere å ha kontakt med hverandre, enklere å finne kunnskap, og å orientere seg om verden. Men noe bekymrer meg også. Dere som er unge i dag er den første heldigital­e generasjon­en og ingen generasjon før dere har på samme måte opplevd spredning av nakenbilde­r, kroppspres­s gjennom sosiale medier eller mobbing på nett.

Som ungdomsmin­ister vil jeg forstå mer av hvordan det er å vaere ung i dag. Jeg vet fra Ungdata-undersøkel­ser at mange unge i 2018 ser mørkere på framtiden og sliter psykisk, men at de også har et godt forhold til foreldrene sine og gjør det bra på skolen. Jeg vet at det fortsatt er mange som ikke fullfører videregåen­de skole, og at det i fremtiden blir vanskelig å få seg jobb uten utdanning.

Om noen år skal dere ta over landet. Dere skal utdanne dere til noe dere syns er spennende og få jobber som dere trives i og som tar samfunnet videre. Derfor skal vi ikke godta at mange faller utenfor. Vi skal heller ikke akseptere at barn og unge blir mobbet eller ikke kan delta i aktivitete­r og blir stående utenfor fellesskap­et fordi de sliter psykisk eller ikke har råd. Vi i regjeringe­n jobber hele tiden for at framtiden deres skal bli best mulig. Derfor er det viktig at vi får høre direkte fra dere hva som er bra, og hva som kan bli bedre i deres liv.

I dag kommer jeg til Kristiansa­nd og Lillesand for å møte unge der. Jeg skal blant annet besøke studenter som har samtalegru­ppe om ensomhet, stress og mestring, møte elever som har deler av skolehverd­agen på en aktivitets­gård og ungdommene i Røde Kors skal vise meg en redningsak­sjon på sjøen. I tillegg skal jeg møte mange unge på en kafédialog der vi skal diskutere temaer som sosiale medier og press og stress. Men jeg vil også ha innspill fra de jeg ikke får møtt. Hva er du opptatt av og hva er viktig for deg som ung i dag? Hva håper dere på for fremtiden? Hva er de største utfordring­ene for dere? Hvordan kan vi som styrer landet løse de utfordring­ene dere har?

Jeg håper dere vil gå inn på ung.no for å sende meg innspill – slik at vi kan få den kunnskapen vi trenger for å lage en god politikk for unge i dag og i morgen. LINDA HOFSTAD HELLELAND barne- og likestilli­ngsministe­r

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway