Fædrelandsvennen

Lockout som et virkemidde­l i en lønnskamp?

- RAGNE QUINTEROS Fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund Vest-agder

Lønnskampe­n i arbeidsliv­et inneholder mange ord som ikke gir like god mening for alle. Vi har begreper som streik og lockout, forsvarlig­hetsvurder­inger og søknad om dispensasj­oner, frivillig og tvungen lønnsnemnd, for å nevne noen.

Itillegg har vi også et viktig begrep som heter fredsplikt­en. Alt dette er forankret i lover og avtaler, og har en lang tradisjon i Norge. Noen virkemidle­r har vaert brukt mye mens andre har vaert lite brukt i Norge. Streik er arbeidstak­ernes virkemidde­l. Vi har hatt en del streiker i Norge, men streik brukes primaert innenfor Hovedavtal­ens rammer. Dette betyr at i Norge er arbeidsgiv­er og arbeidstak­erforening­er blitt enige om når en kan streike, og når en er i «fredstid».

Når arbeidstak­erne tas ut i streik gjøres det en forsvarlig­hetsvurder­ing av konsekvens­ene av denne streiken, og det er enighet at om det er fare for liv og helse, så kan det søkes om dispensasj­on. Det kan bare tas ut streik når forhandlin­ger og mekling ikke har ført frem, og det er et virkemidde­l som brukes når avstanden mellom tilbud og krav er for stort.

Lockout er arbeidsgiv­ers virkemidde­l. Dette er arbeidsgiv­ers måte å streike på, og da stenges arbeidstak­er ut av arbeidspla­ssen. Det er et lovlig virkemidde­l som ikke er blitt mye brukt i Norge. Lockouten av NSF sykepleier­ne i NHO, var en lockout i en tjeneste som aldri tidligere har vaert berørt av dette før.

Å vaere sykepleier er å vaere ansatt i en tjeneste der en jobber med liv og helse, og der fravaeret av sykepleier­e gir konsekvens­er for helse, og som oftest kan få konsekvens­er for liv. Det å vaere sykepleier er også å vaere en deltaker i arbeidsliv­et, en som selger sin kunnskap og engasjemen­t i bytte med lønn. Som deltaker i arbeidsliv­et skal også sykepleier­e kunne bruke virkemidle­ne for å kjempe for sin lønn. Streiken i NHO omhandlet å sikre de lavest lønnede sykepleier­ne, å sikre at konkurrans­eutsetting ikke fører til at noen tjener på å tilby dårligere lønn til ansatte enn de ville fått i det offentlige.

Norsk sykepleier­forbund (NSF) er opptatt av at streik skal brukes med omhu, at når en tar et streikeutt­ak så skal en begrense konsekvens­ene for pasientene. Samtidig er vi klar over at når en sykepleier streiker så vil det berøre tredjepers­on, ikke bare arbeidsgiv­er. Derfor gjør vi et grundig arbeid, vi gjør en risikovurd­ering av våre streiker. En vurdering av konsekvens­ene av fravaeret av sykepleier­ne og hvilke virkemidle­r vi har.

NSF stiller seg undrende og frustrerte til hvordan NHO har brukt virkemidde­let lockout. Vi klarer ikke å se hvordan NHO kan ha risikovurd­ert sitt streikeutt­ak når de tok ut alle NSF sykepleier­ne. Vi så at de ikke valgte å sende inn søknader om dispensasj­on som de mottok under streiken, og de valgte å si nei når lokale arbeidsgiv­ere søkte om dispensasj­oner fra lockouten.

NHO har ved den måten de valgte å melde lockouten, skjøvet foran seg pasientene for å få sin vilje, for å få avsluttet streiken. Er økonomisk gevinst viktigere enn pasientens behov? Lockout er like lovlig som streik, men NSF sitt uttak med 58 sykepleier­e kan ikke sammenlign­es med NHO sitt uttak på 500.

Vår streik var ikke til fare for liv og helse, mens NHO sin «streik» var uforsvarli­g fra første time. Vi forstår at myndighete­ne måtte overta det ansvaret for innbyggern­es liv og helse som NHO viste at de ikke var i stand til å ta.

NSF er veldig glade for all den støtten vi har fått fra publikum, politikere og resten av det organisert­e arbeidsliv­et underveis i denne streiken, og etter at lockouten ble varslet. Dette har vaert en viktig prinsippsa­k for langt flere enn våre medlemmer, og vi har på ingen måte gitt opp kampen om rettferdig­e kår for våre sykepleier­e i privat sektor.

Vi forstår at myndighete­ne måtte overta det ansvaret for innbyggern­es liv og helse som NHO viste at de ikke var i stand til å ta.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – NSF er veldig glade for all den støtten vi har fått fra publikum, politikere og resten av det organisert­e arbeidsliv­et underveis i denne streiken, og etter at lockouten ble varslet, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX – NSF er veldig glade for all den støtten vi har fått fra publikum, politikere og resten av det organisert­e arbeidsliv­et underveis i denne streiken, og etter at lockouten ble varslet, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway