Fædrelandsvennen

Fra mørket mot lyset

Sørlandets Kunstmuseu­m viser en storslagen mønstring av Jakob Weidemanns tidlige arbeider i ny utstilling.

- ANMELDER frida.forsgren@uia.no ANMELDER FRIDA FORSGREN

Har doktorgrad i kunsthisto­rie og jobber som førsteaman­uensis ved Institutt for religion, historie og filosofi ved Universite­tet i Agder. Hun har forsket på italiensk renessanse, amerikansk modernisme og arbeider nå med norsk samtidskun­st.

●●Maleren, som er saerlig kjent for sine lysmettede skildringe­r av blomsteren­ger sent i karrieren, viser her en mørkere side. Og kanskje er det slik at for å virkelig male lyset, må man også ha malt det absolutte mørket?

KLASSISK KRONOLOGIS­K

●●Utstilling­en er montert som en tradisjone­ll retrospekt­iv utstilling som tar for seg kronologie­n og utviklinge­n av Jakob Weidemann (1923-2001) fra ung, nyutdannet, til moden, etablert maler. Den starter med verk fra hans tidlige fase da han maler i en lett, figurativ stil. Et portrett, et interiør og en kvinneakt viser innflytels­e fra Matisse med de lekne, bølgende linjene og den naive streken.

Tonen forandres dramatisk da vi introduser­es for Weidemanns malerier fra krigsårene 19401945. Her er maleriene mørke, klaustrofo­biske og intense. Formene og figurene er stablet kaotisk oppå hverandre. Maleren har skåret og risset sår inn i overflaten og ord som ACHTUNG og DE DØDE understrek­er det prekaere alvoret i tiden.

Mørket avløses så i «Flagging/ Frigjøring» (1946) med sterkere farger og et mindre fortettet uttrykk. Man puster liksom ut i det man går inn i neste sal der Weidemann fortsetter å utvikle dette lettere uttrykket.

Under krigen hadde Weidemann oppholdt seg i Sverige og fått impulser fra avantgarde­retninger på kontinente­t. Og i verkene fra sent 40-tall og 50-tall ser vi tydelig hvordan Weidemann utforsker muligheten for selv å forlate det figurative uttrykket. Her veksler han mellom non-figurative studier uten referanser til virkelighe­ten nøytralt kalt «Komposisjo­ner», og malerier der figurative elementer dukker lekent opp. I «Pianistinn­en» dukker rester av tangenter, fingre og et flygel opp blant geometrisk­e fargefelt, og i «Modellen» avtegner avrisset av kunstneren­s modell seg som en abstrakt form.

TRANG FØDSEL I NORGE

●●Introduksj­onen av modernisme­n i Norge var en seig, langdryg prosess i forhold til fleste andre europeiske land. Noen mente imidlertid at den abstrakte kunsten ville kunne fungere dekorativt som arkitektur­utsmykning, og i et eget rom vises Weidemanns utsmykning­sarbeid. Saerlig er utsmykning­en på Fred Olsens Lines båter interessan­te historiske dokumenter i denne tidlige fasen mot en ny norsk abstrakt kunst. Stilen er geometrisk, ren og stringent.

DEN NORSKE PAN

●●Kontrasten er stor herfra til Weidemanns neste fase, som presentere­s under tittelen «Den norske Pan». For i denne fasen dykker Weidemann inn i mosen, barken, løvet og skogens farger og teksturer. Det er en fryd å studere hvordan de små anstrøkene til tekstur i «Komposisjo­n» utvikles i maleri eller maleri til «Skogbunn III» (1961) som er tykk, pastos og mettet av maling. Weidemann blandet lim i malingen for å gjøre den naermest sedimentae­r som jordbunnen. Alle referansen­e til virkelighe­ten er her fjernet, men maleren bruker assosiativ­e titler for å skape referanser. Fra denne mørke, dype skogklange­n beveger vi oss så inn i den siste fasen i utstilling­en, der de klare fargene dominerer. Her sprenger fargene seg fram i de kjente verkene «Tåke i Getsemane», «Tornekrone­n» og «Hestehov», alle fra 1965. Og det er som om fargene i disse maleriene framstår enda sterkere i lys av Weidemanns verk fra 1940- og 1950-tallet.

Til å vaere en tradisjone­ll kronologis­k utstilling er denne svaert vellykket. Den er sikkert kuratert med få, gode tekster. Her er det maleriene som får fortelle historien, både om framvekste­n av den norske modernisme­n i etterkrigs­tiden, men framfor alt om en maler som virkelig utforsket maleriet. Og grepet med å fokusere på den unge Weidemann, gir oss en anledning til å virkelig se denne kjente maleren, som på nytt.

 ?? FOTO: OSLO KOMMUNES KUNSTSAMLI­NGER ?? «Flagging» av Jakob Weidemann
FOTO: OSLO KOMMUNES KUNSTSAMLI­NGER «Flagging» av Jakob Weidemann
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway