Fædrelandsvennen

Hva bruker jeg meg og mitt til?

- METTE B. STOVELAND

Matt 25, 14-30

Vi har passert siste søndag i kirkeåret; den som før ble kalt doms-søndag, men nå heter Kristi kongedag. Hele den kommende uken fokuserer på at verden, slik vi kjenner den, skal opphøre. Det hører med til Guds plan for verden – og handler om at vi skal ta konsekvens­en av dette på alvor. Den siste uken i kirkeåret legger et alvor inn over oss, og oppfordrer oss til å reflektere over livet vårt og vår plass i forhold til Gud og verden. Vil vi vaere med videre i Guds plan, eller hopper vi av her? Til hjelp i denne refleksjon­en gir Jesus oss lignelsen om talentene.

Hvert menneske på jorda er utstyrt med en viss kapital i form av evner, anlegg, interesser, engasjemen­t og verdier. Hver og en av oss utfordres til å forvalte den kapitalen så godt vi kan. Det handler om å investere det vi har i noe som baerer frukt, og ikke la vaere å bruke det. Jesus sier at en dag skal vi legge frem regnskap for hvordan vi har forvaltet det vi har fått, og som vi regner for vårt. Da er det ikke den med best avkastning som «vinner», men den som har gjort sitt beste med det vi har – stort eller lite.

Ut fra denne lignelsen ser det ut for meg som vår fremtid, som Gud har planlagt etter verdens ende, er avhengig av hvordan vi har forvaltet oss selv i dette livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway