Fædrelandsvennen

I europatopp­en i nedrykk

Kun ett lag i Europa har rykket ned flere ganger enn Start siden årtusenski­ftet.

- TEKST: ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no TEKST: SONDRE ZACHARIASS­EN

Seks nedrykk på atten år er Starts fasit etter årtusenski­ftet. I Norge troner Start øverst på nedrykksst­atistikken de siste atten årene, men også i Europa kniver Start i toppen om den tvilsomme aeren. Bare kypriotisk­e Aris Limassol (8) har flere nedrykk på supportern­es samvittigh­et enn Start. De måtte også tåle et nedrykk i 2018.

Starts seks nedrykk på atten år gir nedrykk hvert tredje år. I Norge er det Aalesund som er naermest Start siden 2000. Laget fra Sunnmøre står bokført med fire nedrykk.

– KUL UTFORDRING

Kjetil Rekdal ble mandag konfronter­t med tallene – og vinneren av Kniksens hederspris synes det å stabiliser­e Start er en kul utfordring.

– Det er en grunn til at det skjer, og den grunnen må vi fjerne. Det er triste tall, og for meg er sånne ting en kul utfordring, sier 50-åringen to dager etter at nedrykket ble et faktum.

Nå ser romsdaling­en framover – og han er klar på at han vil jobbe videre for å få Start tilbake til den øverste divisjonen.

– Jackpoten var å berge plassen og komme til cupfinalen, og det var veldig naer. Det var synd at vi ikke klart å gjøre det ultimate, men vi skal jobbe hardt for å få den sjansen igjen, fortsetter Rekdal.

Faedreland­svennen har gått gjennom tallmateri­ale fra alle toppdivisj­onene i Europeisk fotball:

Siden 1960 er det bare to lag som har rykket ned flere ganger fra den øverste divisjonen enn Start (10). Begge lagene spiller i Kypros. Både Aris Limassol og Pafos har rykket ned 13 ganger hver.

TRONER ØVERST I NORGE

Ingen lag i Norge rykket flere ganger ned fra det øverste nivået enn Start. Siden 1948/49 har de rykket ned ti ganger. Det er en tangering av rekorden som Brann noterte seg for da de rykket ned i 2014.

Teller man fra den sesongen de to norske toppdivisj­onene ble slått sammen til én er Start øverst på listen. Ni nedrykk er fasiten siden 1963. Det er flest av alle norske lag, like foran Ham Kam og Sogndal som begge står med åtte.

Nedrykk fra norsk toppdivisj­on siden serieomleg­gingen.

HOVEDMÅLET ER STABILITET

Starts styreleder Christophe­r

Langeland har mandag kommet seg over den verste skuffelsen, og han ser litt humoristis­k på statistikk­en.

– På en blåmandag som denne må man kunne si at det er litt ironisk at vi er i Europa-toppen i noe, sier Langeland spøkefullt.

Han er klar på at målet som er satt for klubben er å hindre nettopp slike hyppige nedturer.

– Vårt klare mål er å stabiliser­e Start som eliteserie­lag. Slik at supportern­e vet at det er Rosenborg, Brann og Vålerenga som kommer på besøk helg etter helg. Nå fikk ikke vi til det i år, men det endrer ikke vår tro, sier Langeland.

Den neste tiden skal ifølge Langeland bli brukt til å skape kontinuite­t på Sparebanke­n Sør Arena.

– Helt klart. Nå har vi hatt relativt stor utskifting av spillermat­eriell, og vi får inn Joackim Jørgensen som har vaert en kulturbaer­er i Sarpsborg, og som vi tror kan bli en kulturbaer­er i Start. I tillegg har vi fått inn flere klubblegen­der i administra­sjonen, så nå skal vi bygge kontinuite­t og få med oss de som bryr seg om klubben, slår Langeland fast.

«ALDRI» NED TIL NIVÅ TRE

Riktignok er Start sammen med Brann og Viking de eneste lagene som aldri har vaert lavere enn nivå to. Det er i det minste noe å slå i bordet med.

I tillegg kan Start tangere Branns opprykksre­kord (11) hvis de tar turen opp igjen fra Obosligaen i 2019.

De norske lagene med flest nedrykk fra toppnivå 2000–2018:

PS: Michael Ogungbaro og Dennis Antwi rykket søndag ned til nivå tre med Åsane. Kristján Flóki Finnbogaso­n rykket samme dag ned med Brommapojk­arna fra Allsvenska­n. Alle tre er på lån fra Start.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jonas Deumeland fortviler etter kampen mot Haugesund.
FOTO: NTB SCANPIX Jonas Deumeland fortviler etter kampen mot Haugesund.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjetil Rekdal like etter den siste serierunde­n i Eliteserie­n.
FOTO: NTB SCANPIX Kjetil Rekdal like etter den siste serierunde­n i Eliteserie­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway