Fædrelandsvennen

Ulv på stranda i Skagen

Nylig ble en ulv observert på stranda nord for Skagen. Nå raser ulvedebatt­en på Jylland.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nylig ble en ulv observert på stranda nord for Skagen. Nå raser ulvedebatt­en på Jylland. Ulven er like kontrovers­iell hos våre naboer i Danmark som her hjemme.

– Det er personer som mener de har sett ulv her før, men dette er første gang det har blitt bekreftet, sier Simon Christians­en til Faedreland­svennen.

Han er ornitolog ved Skagen Fuglestasj­on og observerte ulven da han var ute for å se på fugler tirsdag morgen. Det var lokalavise­n Nordjyske som først skrev om saken.

Christians­en satt i skjul bak en klippe med en kikkert da ul- ven kom.

– I det sola står opp, ser jeg at det kommer et dyr. Jeg ser at det er et kjempestor­t hunde-dyr. Det går noen sekunder før det går opp for meg hva det er jeg kikker på, forteller han.

BEKREFTET

Christians­en rakk ikke å ta bilde av ulven, men dyret hadde laget godt synlige spor i sanden. Han sendte dem inn til Naturhisto­risk museum i Århus som slo fast at dette etter all sannsynlig­het dreier seg om en ulv.

De har en rangering over hvor sikre slike observasjo­ner er. De har gitt observasjo­nen i Skagen verdien 2 på en skala der 1 blir gitt når man er helt sikker. Det opplyser de på sine hjemmeside­r.

– Ulven fortsatte ikke på stranda, men løp inn i landet. Det er nok et streifdyr som er langt borte nå, sier Christians­en.

Han så ulven på en strand som ligger like nord for Skagen.

OPPHETET DEBATT

Ulven er minst like kontrovers­iell i Danmark som i Norge. På Jylland ble den i nyere tid observert for første gang i 2012 da en ulv ble funnet død i Thy. Etter den tid har det vaert en rekke observasjo­ner.

Ifølge nyhetsbyrå­et Ritzau mener myndighete­ne at det finnes to voksne ulver og mellom to og fire valper på Jylland.

I august i år sto en 66-åring tiltalt for å ha skutt en ulv ved Herning på Midt-jylland. Han ble dømt til 40 dagers fengsel, men har anket dommen.

– Den diskusjone­n dere har i Norge, kommer nå til Danmark, sier Erik Poulsen til Faedreland­svennen. Han er kandidat til Eu-parlamente­t for partiet Venstre og mener ulv som tar husdyr eller beveger seg tett på der folk bor, må kunne felles.

– Den reelle politikken i Danmark er dessverre at man ikke gjør noe. Ulven har fritt spillerom. Det blir kun gitt tilskudd til innhegning av husdyr enkelte steder, men det er ikke antydning til fellingsti­llatelse, sier han.

PROBLEMULV

Spørsmålet om ulv splitter både regjeringe­n og enkelte partier. Striden står om den skal bevares eller felles.

Partiene Det Konservati­ve Folkeparti og Dansk Folkeparti har tatt til orde for å skyte ulven på Jylland. I Venstre, som tilsvarer norske Høyre, er meningene delte. En av ulvene som har vekt stor debatt, er en ulv som har fått navnet GW781M av forskere. Den har ifølge Danmarks Radio blitt observert flere steder på Jylland. Ulven kommer fra en ulvestamme sørøst for Hamburg.

Erik Poulsen mener at hvis det er denne som har vaert i Skagen, må den skytes. Men han understrek­er at han ikke tar til orde for at Danmark skal vaere helt fritt for ulv.

– Jeg ønsker den ikke ulven helt bort. Den kan fredes der den er velkommen og jages der den ikke er velkommen. Men det må vaere opp til den enkelte landeier om han vil at det skal vaere ulv på hans jorde eller ikke.

 ??  ??
 ?? FOTO: SKAGEN FUGLESTATI­ON ?? Tirsdag 20. november ble bildet tatt. Det viser ulvespor på en strand nord for Skagen. I Danmark pågår en hard debatt om hvor vidt man skal bevare eller skyte ulven på Jylland.
FOTO: SKAGEN FUGLESTATI­ON Tirsdag 20. november ble bildet tatt. Det viser ulvespor på en strand nord for Skagen. I Danmark pågår en hard debatt om hvor vidt man skal bevare eller skyte ulven på Jylland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway