Fædrelandsvennen

Kan få bomregning på 34.000 i året

Drømmen er et felles bo- og arbeidsmar­ked når nye E 39 står ferdig. Men skyhøye bomregning­er kan sette en stopper for det.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det kan bli kostbart å pendle på nye E 39 mellom Mandal og Kristiansa­nd.

– Nå må vi stille oss spørsmålet om E 39 får den effekten som vi ønsker, eller om den bare blir en gjennomfar­tsåre. Man har hele tiden sagt at en ny E 39 vil bety et felles bo- og arbeidsmar­ked, men dette gjør meg bekymret, sier Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal.

En som pendler mellom Kristiansa­nd og Mandal må fort ut med mellom 20.000 og 30.000 i året på nye E 39. Kanskje enda mer.

De høye summene skyldes bommene som allerede står rundt Kristiansa­nd og bommene som kommer på nye E 39 når den står ferdig i 2022. Forlengels­e av bompengeor­dningen i Kristiansa­nd ble vedtatt 21. november. Bommene på E 39 ble vedtatt i Stortinget i 2017, med Frps stemmer.

– Det viktigste for oss er å få til utbygging av viktige samferdsel­sprosjekte­r. Og da må vi forholde oss til flertallet på Stortinget. Men det er ikke til å legge skjul på at dette er det uro om i partiet. Det må vi vaere aerlige på. Men vi jobber hardt for å få bomsatsene så lave som mulig, sier Andersen.

NY REGION

Mandal ble nylig med i det interkommu­nale samarbeide­t Region Kristiansa­nd. En av grunnene til at de gikk inn der, var nettopp ønsket om et felles bo- og arbeidsmar­ked.

I Nye Veiers prosjekter, skal 37 prosent av utbyggings­kostnadene dekkes av bompenger. Leder av Region Kristiansa­nd, Gro Anita Mykjåland (Sp), er forberedt på bråk den dagen bilistene må begynne å betale.

– Jeg håper det er stortingsp­olitikere som ser at dette ikke er en baerekraft­ig måte å bygge vei på. For det er ekstremt mye av kostnadene som blir veltet over på de som bruker veien. Det er mulig vi heller burde tatt dette inn på en skatt slik at vi betaler etter evne. Jeg sier ikke at det er løsningen, men stortingsp­olitikerne må se på om dette er måten vi skal gjøre det på i framtida, sier Mykjåland.

Hun er spent på om det blir vekst på steder som for eksempel Vigeland så lenge bommene står på veien.

– Det skal bli interessan­t å se. Det er noen levekårsut­fordringer oppe i dette. Du kan tenke deg hvis folk med lav inntekt skal begynne å pendle og får store utgifter. Da begynner regnestykk­et å bli vanskelig å få til å gå opp. Jeg er ikke i tvil om at man må begynne å se på andre måter å finansiere vei på.

DYRT å KJØRE

Det vil koste 70 kroner å kjøre på nye E 39 mellom Mandal og Kristiansa­nd. Prisen blir 56 kroner med rabatt.

I tillegg kommer det betaling i bommen i Kristiansa­nd.

En reise tur/retur kan komme på 148 kroner (se utregning i faktaboks).

– De bygger vei over evne og sender regningen til innbyggern­e. Bompenger er en flat skatt som alle må betale uavhengig av inntekt, sier Mali Steiro Tronsmoen, fylkeslede­r i SV

Må TA ANSVAR

SV har etterlyst at partiene som støtter utbygginge­n tar ansvar for den store bomregning­en.

– Veien blir etter hvert nedbetalt og veitranspo­rten bruker mer fornybar energi. Er dette et så dårlig miljøprosj­ekt på sikt?

– Når regjeringe­n satser på så store veiprosjek­ter, tar de ikke innover seg de store klimautfor­dringene vi står overfor. De bruker pengene på økt biltrafikk i stedet for på å gjøre det billig og lettvint å velge kollektivt.

– Ser du ingen fordeler med en slik vei?

– Vi er opptatt av trafikksik­kerhet, og på noen steder må vi gjøre tiltak på E 39. Men dette prosjektet er overdimens­jonert og har en prislapp som er altfor høy. Og det viser seg også når de dytter regningen over på de som er helt avhengige av å kjøre på veien, sier Tronsmoen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL ?? Motorveien mellom Mandal og Kristiansa­nd skal etter planen stå ferdig i 2022. Det vil koste 57 kroner én vei hvis du har brikke. Det blir dyrt for pendlere.
ILLUSTRASJ­ON: RAMBØLL Motorveien mellom Mandal og Kristiansa­nd skal etter planen stå ferdig i 2022. Det vil koste 57 kroner én vei hvis du har brikke. Det blir dyrt for pendlere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway