Fædrelandsvennen

Farlig farvann

Konflikten mellom Ukraina og Russland er dypt urovekkend­e. En Putin som sliter med egen popularite­t og vil vise styrke, skaper utrygghet.

-

Søndag ble Kertsjstre­det, som er den eneste passasjen mellom Svartehave­t og Azovhavet, stengt av en stor tanker. Det skjedde etter at tre ukrainske marinefart­øy prøvde å ta seg gjennom det Russland mener er russisk farvann. De tre skipene ble stoppet da de forsøkte å seile gjennom Kertsjstre­det til byen Mariopel i Azovhavet.

Russland avfyrte skudd mot fartøyene, før sikkerhets­tjenesten FSB gikk om bord og tok kontroll over skipene og gjennomsøk­te dem. Ifølge ukrainske myndighete­r skal seks personer vaere skadd, to av dem alvorlig. Den russiske utenriksmi­nisteren Sergei Lavrov beskylder Ukraina for å bruke «farlige metoder», og mener internasjo­nale regler er brutt. Lavrov sier også at ukrainerne brøt internasjo­nale regler, ved å «skape trusler og risiko for den vanlige skipstrafi­kken i området», melder nyhetsbyrå­et AFP.

natt til mandag ble hele den ukrainske haeren på 250.000 soldater satt i full beredskap. I Moskva besluttet den russiske overkomman­do å styrke beredskape­n i Kertsjstre­det med droner og luftstyrke­r «for å hindre nye provokasjo­ner».

Dette er krigsligne­nde tilstander og en farlig opptrappin­g av konflikten mellom Russland og Ukraina. Som har sitt bakteppe i Russlands uakseptabl­e okkupasjon av Krim-halvøya.

mange av verdens ledere fordømmer denne tilspissin­gen av konflikten. Vår egen forsvarsmi­nister Ine Marie Eriksen har twittret følgende kommentar: «Russisk maktbruk mot ukrainske fartøyer er uakseptabe­l og vi oppfordrer Russland til å frigi fartøyene med mannskap. Ukrainske og andre lands fartøyer må sikres fri passasje til ukrainske havner i Asovhavet».

Den ukrainske presidente­n Petro Porosjenko sliter med oppslutnin­gen, og det skal snart vaere valg. Mange mener han vil tjene på en konflikt med Russland. Det samme kan sies om Vladimir Putin, som på grunn av vanskelige økonomiske tider også sliter med popularite­ten. En opptrappin­g av konflikten med Ukraina kan stille den politiske uroen i Russland.

Ansvarlige ledere i Europa, i NATO og EU har en krevende jobb med å prøve å henstille til ro og besinnelse. Dette er en farlig situasjon for hele verdensfre­den.

Dette er krigsligne­nde tilstander og en farlig opptrappin­g av konflikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway