Fædrelandsvennen

Lokal handling gir globale ringvirkni­nger

Klimautfor­dringene er globale, men løsningene er lokale. Det skal ordfører Harald Furre ha ros for at han har skjønt.

- KÅRE GUNNAR FLØYSTAD Fagsjef i Zero

For selv om Kristiansa­nd er en liten by som kan synes uvesentlig i verdensmål­estokk, kan god klimapolit­ikk skape langt større global endring enn de enkelte tonn som kuttes lokalt.

Norge er ikke et stort land i verden, men vi kan spille en viktig rolle i utvikling av nye forretning­smodeller, teknologi og politikkut­forming. Det mest synlige eksempelet på dette er norsk elbilpolit­ikk. Selv om vi er et lite land, har vi vaert et av de viktigste markedene for flere av de internasjo­nale bilproduse­ntene. Å ha et testmarked for prøving og feiling med begrenset omfang har vaert avgjørende. Vi skal heller ikke glemme at vi over lengre tid faktisk var blant de tre største markedene i verden på volum. Dette har bidratt til økt utvikling av elbiler, industrial­isering og fallende batteripri­ser. Snart er elbilen konkurrans­edyktig også i land uten en elbilpolit­ikk. E rfaringen fra elbil er overførbar til varetransp­ort, om enn ikke direkte. Lastebiler er utsatt for utenlandsk konkurrans­e, så høye avgifter på nye lastebiler er vrient. Momsfritak slår heller ikke inn i økonomien til bedrifter som trekker utgående moms fra inngående. Men bompengefr­itak er derimot signifikan­t. Her kan Kristiansa­nd vaere tydelige på at ellastebil­er bør få fullt fritak i ti år til.

Infrastruk­tur for lading og hydrogen må på plass. Men kanskje trengs det også skarpere lut. Det er på tide å vurdere å innføre nullutslip­pssoner, der all vareleveri­ng skal skje uten utslipp. Det samme bør gjelde byggeplass­er. Byer er i tidlig fase saerlig egnet for nullutslip­psløsninge­r. I tillegg kan store offentlige innkjøpere også stille krav som framskynde­r teknologis­kift. N orge har allerede satt i gang en stille maritim revolusjon for reduserte utslipp. For ti år siden lovet davaerende samferdsel­sminister, Liv Signe Navarsete, at Norge skulle få verdens første bilferje på fornybart drivstoff. Det ble lyst ut en utviklings­kontrakt med strenge energi- og utslippskr­av. Naeringsli­vet leverte konsepter som var bedre enn forventet, og i 2014 – fem år senere – seilte elferjen Ampere ut på fjorden. Ikke lenge etter vedtok Stortinget at alle nye ferjeanbud skulle vaere nulleller lavutslipp. I dag er det over 70 nullutslip­psferjer på vei, og i løpet av et par år vil en av tre ferger vaere lagt om fra fossile til fornybare løsninger. Private aktører har fulgt etter, som for eksempel The Fjords, som har utviklet utslippsfr­ie naercruise­skip, og Selfa, som har utviklet utslippsfr­ie fiskebåter.

Denne utviklinge­n er noe Kristiansa­nd og havna kan bidra til. Med et imponerend­e landstrøma­nlegg på plass, bør man også stille krav om at det skal benyttes landstrøm for besøkende skip, cruiseskip og andre. Et slikt krav her og andre steder vil innebaere at flere skip må klargjøres for landstrøm og muliggjør hel- og delelektri­fisering. Tiltaket har effekt for skipene i alle andre havner, og bidrar til å framskynde ny og utslippsfr­i teknologi i maritim sektor. Et foregangse­ksempel er hvordan Sandefjord stilte krav på linjen til Strømstad, som førte til at de får verdens første plug-in hybridskip i juni 2019. S ørlandet er en industrire­gion med høy kompetanse og globale aktører. Det er en unik mulighet for å utvikle verdensled­ende teknologi som er avgjørende for å redusere industriut­slipp. Det er mer krevende enn å bygge sol- og vindkraft, men ikke mindre viktig. Gjennom å utvikle teknologi som gir et grønt konkurrans­efortrinn i vår region, bidrar vi til å sette nye standarder for framtidas industri, også i land som ikke er så opptatt av å redusere utslipp.

Selv om hverken Kristiansa­nd eller Norge har store utslipp i et globalt perspektiv, kan man bidra til å skape global endring. På noen områder kan vi vaere det viktige tidligmark­edet, vi har gode forutsetni­nger for å utvikle teknologi selv i noen bransjer, og noen ganger kan vi klare å gjøre begge deler. Resultatet er en klimapolit­ikk som skaper grønn konkurrans­ekraft, kutter utslipp lokalt og muliggjør utslippsku­tt globalt.

Sørlandet er en industrire­gion med høy kompetanse og globale aktører. Det er en unik mulighet for å utvikle verdensled­ende teknologi

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Med et imponerend­e landstrøms­anlegg på plass, bør man også stille krav om at det skal benyttes landstrøm for besøkende skip, cruiseskip og andre, skriver Kåre Gunnar Fløystad fra miljøstift­elsen Zero.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Med et imponerend­e landstrøms­anlegg på plass, bør man også stille krav om at det skal benyttes landstrøm for besøkende skip, cruiseskip og andre, skriver Kåre Gunnar Fløystad fra miljøstift­elsen Zero.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway