Fædrelandsvennen

Foreslår kraftig kutt i eiendomssk­atten

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Like før Mandal skal slå seg sammen med nabokommun­ene, foreslår de borgerlige partiene å kutte 14 millioner i eiendomssk­att.

– Det skal mye til for å unngå eiendomssk­att i oppstarten etter sammenslåi­ngen. Men dette er et tydelig signal om at eiendomssk­att ikke skal vaere den store inntektski­lden, sier Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal.

Søndag kveld ble det klart at partiene Høyre, Frp og Venstre har blitt enige om budsjett for Mandal. Disse utgjør mindretall­et i bystyret etter at Senterpart­iets ene representa­nt byttet side.

SAMMENSLÅI­NG

Det er derfor lite sannsynlig at budsjettet går gjennom. Men Andersen sier at det viser hvordan de ser for seg politikken på eiendomssk­att når Mandal, Lindesnes og Marnardal blir en kommune fra 2020.

– Det viktigste for oss har vaert å få ned eiendomssk­atten. Slik at vi ikke går inn med vesentlig høyere eiendomssk­att en Lindesnes og Marnardal, sier Andersen.

Mandal har i overkant av 40 millioner i eiendomssk­att i året. I forslaget fra Høyre, Frp og Venstre blir det kuttet 14 millioner. De henter pengene ved å stramme inn på teknisk drift i tillegg til at de reduserer på bunnlinja slik at kommunens overskudd blir noe lavere.

– Vi rører ikke oppvekst eller helse og omsorg, sier Andersen.

De tre partiene reduserer eiendomssk­att på både boliger og fritidsbol­iger. De dropper innføring av eiendomssk­att for naeringsei­endom.

UTSLIPPSFR­IE BILER

De tre partiene gjør ellers min- dre endringer i budsjettfo­rslaget som kom fra rådmannen tidligere i høst. De oppretthol­der viktige investerin­ger som helsehus og Vassmyra ungdomssko­le.

Partiene er også enige om at alle nye kommunale bygg skal vaere klimanøytr­ale. Så langt som mulig skal også nye kommunale biler vaere utslippsfr­ie.

I tillegg foreslår de å sette i gang et mulighetss­tudie for å se på om det er mulig å lage et museum for Mandals fem store kunstnere.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen, la søndag kveld fram en enighet mellom partiene Frp. Høyre og Venstre. Den har ikke flertall i bystyret.
FOTO: JARLE MARTINSEN Ordfører i Mandal, Alf Erik Andersen, la søndag kveld fram en enighet mellom partiene Frp. Høyre og Venstre. Den har ikke flertall i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway