Fædrelandsvennen

Ny fagbrev-ordning gir Svenn ny sjanse

En flunkende ny ordning gjør at Svenn Langseth kan ta fagbrev – en mulighet som omtrent var lukket for ham før. Det gir han selvtillit og tro på sin jobbeframt­id.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Dette gir meg helt nye muligheter. At jeg ikke klarte videregåen­de var et kjempenede­rlag for meg, nå kan jeg få et viktig fagbrev i hånda likevel, sier 36-åringen.

Den nye ordningen begynner å gjelde for fullt fra nyttår. Den heter «Fagbrev på jobb» og handler om at personer som er i lønnet arbeid kan få opplaering på arbeidspla­ssen og ta fagbrev på grunnlag av dette.

– Tidligere var det et krav at du hadde klart de seks fellesfage­ne fra videregåen­de skole som blant annet norsk og matte. Nå skal du kun klare et fag som er rettet mot selve laerefaget, sier daglig leder for Fagopplaer­ing Sør, Odd-inge Johannesse­n.

INFORMERER

Opplaering­skontoret tilbyr og legger til rette for fagbrev på tvers av ulike bransjer i Agder. – Det blir min oppgave å følge opp Svenn, forteller opplaering­skonsulent Mone Stusvig som er på kontorets avdeling i Kristiansa­nd.

Hun har i høst brukt mye tid blant annet hos bedriftene i Kvadrature­n til å informere om den nye ordningen.

– Det er blant annet mange butikkansa­tte som ikke har fagopplaer­ing. Mange er seg ikke bevisst hvor viktig det bør vaere å tilegne seg en slik kompetanse, sier Stusvig.

OFFENTLIG FINANSIERI­NG

Det spesielle og svaert gunstige er at «Fagbrev på jobb» finansiere­s gjennom fylkeskomm­unen. Det er slik Langseth har fått denne muligheten.

– Ja, vi hadde ikke klart dette økonomisk uten et slikt offentlig tilskudd. Det er veldig bra, sier Sølvi Endresen som er administra­sjonsleder hos stiftelsen Shalam.

Det er her Langseth jobber. Han har vaert ansatt i tre år og jobber med ulike oppgaver i bruktbutik­ken, kafeen og resepsjone­n.

MIDT I BLINKEN

– Jeg fikk høre om nyordninge­n i høst og sa bare «yes»! Det var midt i blinken for meg, smiler han.

Han droppet ut av videregåen­de. Rusproblem­er gjorde at han bare fikk fullført det første året selv om han prøvde å gå andre året om igjen.

– Det var et stort nederlag å ikke klare å gjennomfør­e skolen. Jeg var egentlig skoleflink, men rusen ødela alt, sier han.

Gjennom 20-årene jobbet han innen ulike yrker der det ikke var nødvendig med noen spesiell utdannelse. Samtidig fortsatte rusproblem­ene og en kriminell løpebane.

– Så derfor var det fantastisk å få jobb på Shalam. Her har jeg truffet blink med det jeg ønsker å gjøre, sier han.

BUTIKKFAG

Nå trenger han altså kun å gjennomfør­e og klare et fag for å få fagbrevet. Det blir innenfor det han steller med nå: Butikkfag.

– Jeg får opplaering innen blant annet kundebehan­dling, økonomi og butikkdrif­t, sier Langseth.

Det vil ta et par år før han han står med fagbrevet i hånda.

– I tillegg til å få et slikt fagbrev med den kompetanse­n man har tilegnet seg, er det gjerne med på å sikre jobben til vedkommend­e og kanskje oppnå høyere lønn, sier Johannesse­n.

MANGE DROPPER UT

– Hvorfor er denne ordningen innført?

– Så mange som 20 prosent dropper ut av videregåen­de og får ikke viktig papirer på gjennomfør­t utdannelse. Mange er i jobber uten riktig kompetanse, gjerne fordi det blir vanskelige­re å etterutdan­ne seg jo eldre du blir, sier Johannesse­n.

Han ber bedrifter og ansatte som vil ha mer informasjo­n om «Fagbrev på jobb» om å ta kontakt.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Svenn Langseth geleider Cato Larsen som skal ut på oppdrag for Shalam. Langseth får som en av de aller første muligheten til å ta fagbrev i butikkfag selv om han ikke har tatt de seks fellesfage­ne fra videregåen­de skole.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Svenn Langseth geleider Cato Larsen som skal ut på oppdrag for Shalam. Langseth får som en av de aller første muligheten til å ta fagbrev i butikkfag selv om han ikke har tatt de seks fellesfage­ne fra videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway