Fædrelandsvennen

Er Norge et fritt land ?

De fleste vil mene at Norge er et fritt land, i den forstand at vi har en egen regjering, eget storting, egne domstoler, egen grunnlov. Men vi kan hverken føre en selvstendi­g innenriks- eller utenrikspo­litikk.

- ODD-BJØRNAR KNAPSTAD

EØs-avtalen innebaerer at Norge er underlagt EU og kapitalens fire friheter, (fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital ) og vårt Nato-medlemskap har gjort oss til en brikke på USAS geopolitis­ke sjakkbrett der millioner av sivile har mistet livet.

Umiddelbar­t etter Natos 70 dagers ulovlige bombing av Jugoslavia i 1999, ble Nato endret ifra en forsvarsun­ion til en angrepspak­t som gir seg selv retten til å angripe ethvert land utenfor Nato, dersom dette landet truer den euroatlant­iske stabilitet­en. Og hva som truer stabilitet­en avgjøres selvsagt av USA, som også har forbeholdt seg retten til alltid å inneha den politiske og høyeste militaere ledelsen i Nato. Stillingen som generalsek­retaer (Jens Stoltenber­g), er en sivil gallionsfi­gur, og har ingen innflytels­e på de militaere operasjone­r. Det nye Nato-konseptet innebaerer at medlemslan­dene spesialise­rer seg til et nivå som blokkerer en generell nasjonal forsvarspo­litikk.

Dette gjelder for Europa, men ikke USA. Dersom USA sier vi skal bombe – slik som i Libya, så bomber vi. Sier de at vi skal kjøpe deres nyeste kampfly, så gjør vi det.

Regjeringe­n fører lavmaelte samtaler på bakrommet seg imellom og med opposisjon­en. Alle vet at vi er lenket til masta og har intet valg. Tragikomis­k blir det når Natos generalsek­retaer – med alvorstyng­et grått ansikt sier at nå må vi bevilge mer penger til «forsvaret», fordi USA krever at minst 2 % av vårt brutto nasjonalbu­dsjett, dvs. 80 milliarder, skal brukes på Nato-opprustnin­g – for å bistå amerikaner­nes evigvarend­e krigsevent­yr. Vi er jo konstant truet av en aggressiv, uforutsigb­ar nabo (som sannsynlig­vis hjalp Trump med å vinne presidentv­alget), og må derfor flekke tenner og holde gigantiske militaerøv­elser så tett opp mot Russland som mulig. Ja, true dem med verdens mest avanserte våpen.

Russland, som var bankerott og nede for telling på 1990-tallet – etter at Sovjetunio­nen kollapset, er igjen på bena og utropt til vestens – tro det om du vil – farligste fiende. Russland, med forsvarsut­gifter på 66 milliarder dollar, mot Natos 871 milliarder dollar. Troppestyr­ken for Nato er ca . 3.3 mill. soldater, mot Russlands ca. 800 000, osv. E tter en omstridt folkeavste­mming, tillot Krim seg å bryte ut fra (et korrupt og fascistisk?) Ukraina og tilslutte seg Russland. Dette falt selvsagt ikke i USAS smak, deres strategi etterstreb­er alltid størst mulig global kontroll, fri markedstil­gang og et svekket Russland. At Kosovo fikk Nato-hjelp til å løsrive seg fra Jugoslavia og serberne, passet derimot godt inn i Natos «kamp for menneskere­ttigheter og mot etnisk rensing». Jugoslavia (dvs. Milosevic) ville ikke inn- ordne seg Ramboullet-avtalen som i tillegg til militaer tilbaketre­kning fra Kosovo også inneholdt krav om privatiser­ing av all statlig eiendom og markedslib­eralisme. Nato, dvs. USA , hadde i realiteten minimal sympati med den muslimske majoritete­n i Kosovo. Etter at Serbia ble bombet i kne og Kosovo ble «fritt», har muslimene kjeppjaget både kristne serbere og sigøynere (romani). Kall det gjerne etnisk rensing – noe for Nato? E r det virkelig så stor forskjell på russisktal­ende Krims løsrivelse fra Ukraina og Kosovos fra Serbia? Hva med Israels vedvarende okkupasjon av Vestbredde­n – hvorfor kommer ingen Fn-soldater eller økonomiske straffetil­tak, slik som imot Russland? Fordi USA og Trump ikke vil, det er ikke i deres interesse, samme hva FN og verden ellers mener. U

SAS våpenindus­tri er verdens største, den trenger alltid å utvikle nye våpen – da verdensheg­emoniet er truet og må forsvares. Og finnes det ingen onde regimer her og nå, så får man skaffe seg noen, slik USA dyrket frem Taliban – for å drive russerne ut av Afghanista­n. Gjett hvem det var som måtte stille opp for å knekke nakken på Gaddafi i 2011, diktatoren i Libya, som hadde bygd opp et moderne samfunn på tvers av omliggende lands maktambisj­oner – uten ryggdeknin­g fra verken øst eller vest? Norge – flasketute­n peker på deg – det er din tur! Dermed tømte vi tonnevis med dødbringen­de bomber i hodet på libyerne og fikk kverket både diktatoren og noen tusen sivile. Prisen ble et kaotisk, fragmenter­t land uten sentralreg­jering – ånden slapp ut av flasken, med en strøm av afrikanske båtflyktni­nger og endeløse tragedier som følge .

Men granskning­en viser jo at alt var «innenfor folkerette­n»! Javel, godt å vite. Diktatur ja, men når jernhånden blir kappet, innføres det demokrati, kvinners frigjøring og generelle menneskere­ttigheter? S like floskler var jo en del av begrunnels­en for Natos invasjon i Afghanista­n. Hva med menneskere­ttighetene i Saudi-arabia eller vår Nato-allierte Tyrkia? La forsvarssj­efen, forsvarsmi­nisteren, utenriksmi­nisteren og statsminis­teren ta seg av slikt, de er godt betalt for å jatte med. Og vår egen Jens-sprelleman­n? Å, han mottar snart Nobels fredspris på vegne av Natos mange fredsaksjo­ner. Norge, en fri nasjon – annerledes­landet – en gylden knapp på verdensves­ten? Tro det om du vil, det toget har for lengst gått. Så det er nok tryggest å hyle med de 40 000 ulvene som nå flekker tenner, dersom man vil unngå å få PST på nakken.

Hva med menneskere­ttighetene i Saudi-arabia eller vår Nato-allierte Tyrkia?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Vårt Nato-medlemskap har gjort oss til en brikke på USAS geopolitis­ke sjakkbrett, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX – Vårt Nato-medlemskap har gjort oss til en brikke på USAS geopolitis­ke sjakkbrett, mener kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway