Fædrelandsvennen

Høyre-ideologisk diktning om Jernbanere­formen

-

Stortingsr­epresentan­t Helge Orten (H) driver en ren teoretisk markedside­ologisk tenkning, fri fantasi og eventyrfor­telling om Jernbanere­formen i Fvn den 27/10.

●●For det første hevder Orten at vi nå får konkurrans­e på jernbanen og sammenlign­er med konkurrans­en mellom SAS og Norwegian. Nei! SAS og Norwegian kan konkurrere på samme destinasjo­n. På Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen går nå monopolet over fra NSB til GoAhead. Altså ingen konkurrans­e siden det ikke er skinnekapa­sitet til at NSB kan konkurrere på de samme strekninge­ne.

Så hevder Orten at samfunnet vil spare 3 milliarder over 10 år ved at Go-ahead fikk anbudet. Det er klart feil og misvisende. Orten tar da utgangspun­kt i de 486 millionene NSB har fått for å drive Sørlandsba­nen i 2018 og tilbudet til Go-ahead som lå 21% under halvparten av dette. Det Orten bevisst unnlater å si er at inkludert i de 486 millionene NSB fikk for å drifte Sørlandsba­nen i 2018 lå det store beløp til utbedring av skinnegang­en.

Derfor kunne NSB nå halvere sitt tilbud da utbedringe­n nå er ferdig. Det har ingenting med konkurrans­en å gjøre. Go-ahead kommer derfor til dekket bord. Teoretisk kan derfor staten spare differanse­n mellom 243 millioner og Go-aheads tilbud på 192 millioner pr år som er 51 millioner og 510 millioner over 10 år.

Tapet av skatteinnt­ekter pr, år er imidlertid ikke tatt med, og regjeringe­n har brukt 1.3 milliarder på Jernbanere­formen og skal bruke 500 millioner på udugelige finanskons­ulenter. Totalt vil nok

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway