Fædrelandsvennen

Dommen

- METTE B. STOVELAND

Matt 25, 31-45

For dem som tror på bibelen og har den som rettesnor for livet, er Jesus den beste ekspertise­n vi har på hvordan Gud har planlagt fremtiden. Han snakker med sine naermeste flere ganger om det som vil skje frem mot denne verdens ende, og gir oss flere lignelser eller bilder for å forklare det på en måte som vi kan forstå. I teksten i dag snakker han om selve dommen, og hvordan den skal foregå. Han skal selv sitte i dommersete, og alle folkeslag skal føres frem for ham. Han skal skille dem i to flokker, på høyre og venstre side. De til høyre er de som går inn til det evige livet, mens de til venstre må bli igjen utenfor. Og denne dommen er endelig! Så det får alvorlige følger når vi skal velge side.

For det ser ut som vi kan velge. Det avgjørende er hvilken holdning vi har til dem som lider nød i verden, de som sulter, tørster og fryser, de som er syke, de som er i fengsel, og de fremmede som har behov for å bli tatt imot. Jesus identifise­rer seg med denne gruppen, og ønsker at vi behandler dem slik vi ville behandle ham. Han vil at nestekjaer­lighet og barmhjerti­ghet skal blomstre mellom mennesker, og at vi som har tatt imot hans kjaerlighe­t skal gi den videre. Dette er faktisk det viktigste for Gud.

I flokken på høyre og venstre side ser det ut som de er like forundret over hva de har gjort eller ikke gjort. Det sier kanskje noe om at det ikke handler om å telle de gode gjerningen­e våre, men om vi i holdning er vendt mot eller bort fra den lidende verden. For det er vår holdning som bestemmer våre handlinger, noen ganger nesten uten at vi merker det selv. Da blir det våre holdninger vi må bevisstgjø­re og jobbe med.

Jeg synes det er vanskelig å snakke om dommen, sånn rett ut. Men hvis vi skal snakke sant om Jesus, kan vi ikke utelate noe av det han legger sterkt på sine etterfølge­re.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway