Fædrelandsvennen

– Det blir strengere krav og kyniske valg

Kjetil Rekdal er klar og tydelig to dager etter nedrykket: Kulturen i Start skal endres totalt.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

– Det har vaert ei rar helg. Det er en bransje som jeg har vaert med i siden jeg var liten gutt. Oppturer og nedturer kommer om hverandre. Det var blytungt på lørdag, og måten det skjer på er enda mer irriterend­e.

Start-trener Kjetil Rekdal snakker med Faedreland­svennen etter en helg med opplevelse­r i hver sin ende av følelsesre­gisteret. Lørdag rykket han rett ned med Start etter tap i Haugesund. Søndag fikk han norsk fotballs kanskje mest høythengen­de pris – Kniksens hederspris. Den pokalen ble fraktet hjem fra prisutdeli­ngen seint søndag kveld. Mandag var Rekdal og resten av laget tilbake på Sparebanke­n Sør Arena, for noen få dager sammen før alle drar hver til sitt på ferie.

STALLEN SKAL SETTES

Statistikk­en under Kjetil Rekdal viser at romsdaling­en har lyktes med noen av grepene han tok da han kom. På de 18 kampene Start har spilt under Rekdal, er de landets sjuende beste lag, med sine seks seiere.

– Jeg hadde heller gått ned med fem-seks poengs forskjell enn å vaere så naer. Men vi kan ikke gjøre annet enn å lagre erfaring, og sørge for at neste gang vi er i en lignende situasjon så klarer vi å trekke det lengste strået, sier Rekdal.

Nå varsler 50-åringen en tøffere linje foran neste sesong. Det første han sammen med støtteappa­ratet skal ta tak i er hvilke spillere som skal vaere med. Det blir forandring­er.

– Nå er det stallen 2019 som blir fokus. Å finne ut hva som er mulig. Økonomi vil ha en betydelig rolle, hvor mange spillere skal vi ha, hvem skal vi beholde og satse på. Vi er altfor mange. Vi har mange på utlån, og vi klarer ikke å tilfredsst­ille alle med spilletid. Vi er nødt til å ta noen kyniske valg på hvem som skal vaere med, sier Rekdal.

– Det handler også om hvordan spillerne opplever det. Jeg vil ikke ha spillere her som ikke er motivert for det. Det er helt utenkelig. Det viktigste er at vi finner ut hvordan dette blir seende ut ganske raskt, så vi ikke jobber med spillerlog­istikk i alle retninger i januar og februar. Vi skal ikke sparke spillerne på gata og hente ti nye, men det skjer alltid endringer i slike perioder.

KULTURENDR­ING

Målet er at Start skal spille en annen type fotball enn de har gjort under Rekdal til nå. Start skal dominere i 1. divisjon.

Men det aller viktigste Rekdal skal gjøre fram mot seriestart neste år, blir å skape en helt ny kultur i klubben. Den skal endres totalt, ifølge Rekdal.

– Historien til Start viser en kultur. Det er en ting jeg har snakket en del med Christophe­r Langeland om. Vi må endre kulturen i klubben. Framstå på en annen måte. Jeg skal ikke kalle det en taperkultu­r, men det er en klubb som har vaert vant til å tape over lengre tid, sier Rekdal.

– Det handler om tydelig ledelse og å vaere knallhard på krav. Skal du vaere med her, så er det den linja du skal følge. Hvis ikke får du finne noe annet å holde på med.

– Du vil kjøre en hardere linje? – Ja, det er klart det. Det sier seg selv det. Ikke hardere i den forstand at jeg vil stille urealistis­ke krav, men vi legger lista opp. Vi skal tilbake, vi må bli bedre, og da kreves det enda mer av hver og

IKKE SNAKK OM 30 STK

Han ønsker å ha spillersta­llen så godt som klar til første tre- ningsdag.

– Hvis alle spillerne kommer tilbake fra lån så blir vi nesten 30 stykker her. Det blir det ikke snakk om, sier Rekdal, som sier tre keepere pluss et sted mellom 18 og 20 spillere er målet.

Men i noen dager til skal Start-spillerne få lov til å slikke sine sår, før en ferie venter alle rundt det sportslige apparatet. For neste sesong og 1. divisjon er fortsatt vondt å tenke på.

– Det er brutalt å svelge det. Vi har sett framgang og entusiasme. Du så viljen til å vaere med på en tøff reise, men det var akkurat ikke nok, sier Kjetil Rekdal.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Kjetil Rekdal møtte pressen noen dager etter kampen mot Haugesund. Han varsler en hardere linje for å gjøre Start til 1. divisjons beste lag neste år.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Kjetil Rekdal møtte pressen noen dager etter kampen mot Haugesund. Han varsler en hardere linje for å gjøre Start til 1. divisjons beste lag neste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway