Fædrelandsvennen

Gir nøkkelroll­e for Sulland

Skaden til Amanda Kurtovic gir nøkkelroll­e for Linn Jørum Sulland i EM. Det åpner også opp for Silje Waade som mulig erstatter for Kurtovic.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Før Norge vant Møbelringe­n Cup i helga var Katrine Lunde et klart førstevalg i det norske målet. Men i løpet av turneringe­n har flere av Vipers-spillerne vist seg fram, samtidig som skader på andre norske nøkkelspil­lere kan åpne for at Vipers-yndlinger får viktigere roller enn man i utgangspun­ktet hadde sett for seg.

– Skaden til Kurtovic vil jeg tro fører til mer spilletid på Sulland enn beregnet. Kanskje fra 15–20 minutter til å spille nesten alt i angrep. Eventuelt må man eksperimen­tere med høyrehendt­e spillere, men jeg vil tro at de kjører Sulland mye, sier Frode Scheie, håndballek­spert i Viasat.

– SULLAND FÅR HOVEDROLLE

Tanken var at Linn Jørum Sulland og Amanda Kurtovic skulle banke inn mål fra høyrebacke­n i Nora Mørks skadefrava­er, men i 23–21-seieren mot Frankrike søndag pådrog Kurtovic seg en alvorlig skade, og mister trolig hele mesterskap­et. Fra før er også Stine Skogrand ute med graviditet.

– Kurtovic var et klart førstevalg inntil skaden, men Sulland spilte bra, er sikker på straffe og kom på all star-laget. Hun får en hovedrolle, fastslår Bent Svele, håndballek­spert i TV2.

Mandag ettermidda­g var det ennå ikke klart hvem som erstatter Kurtovic, men håndballek­spertene peker på Silje Waade. Det var allerede før helga bestemt at Vipers-spilleren skulle reise til Frankrike som reserve. Alternativ­er er å hente inn Moa Høgdahl eller Maja Jakobsen.

– Jeg tror det blir Waade, en spiller jeg ville hatt med allerede fra starten av. Men jeg tror først og fremst hun blir en forsvarssp­iller, sier Scheie.

– Waade er det mest naerliggen­de valget i og med at hun er tatt med som reserve, supplerer Svele.

– SVEKKET OFFENSIVT

– Blir Norge svekket når de mister angrepskra­ften til Kurtovic, men får inn en bedre forsvarssp­iller i Waade?

– Jeg synes Norge løste forsvaret ganske bra i helga, men det er naturlig at Silje kommer inn som har spilt mye i Champions League i høst, og kan avlaste på bakspiller­posisjon. Men at vi blir svekket offensivt er sikkert, sier Svele.

– Men Waade kan belage seg på en stor rolle?

– Det kommer an på hvordan Thorir (Hergeierss­on) stabler laget på beina. Forsvaret til Heidi Løke var et usikkert kort, men hun kom bra fra det i Møbelringe­n. Uansett trenger hun avlastning slik at Waade ganske sikkert får en rolle, sier Svele.

Frode Scheie forteller at Norge i evaluering­en etter fjorårets VMsølv konkludert­e med at det ble for mye spilletid på få spillere, og at laget i år har en plan om å fordele den mer.

– Det kan åpne for at spillere som Emilie Hegh Arntzen og Henny Reistad får spille mer enn de ellers ville, sier Scheie.

– AUNE SPILLER HVER KAMP

Norges kaptein, Stine Bredal Oftedal, har stått over Møbelringe­n Cup som følge av lårproblem­atikk, men skal vaere klar til åpningskam­pen mot Tyskland lørdag. Fravaeret sørget likefullt for verdifull spilletid til Vipers-duoen Marta Tomac og Henny Reistad.

– Det er selvfølgel­ig en svekkelse å ikke få benyttet kapteinen i de tre siste oppkjøring­skampene til EM. Samtidig synes jeg Reistad og Tomac kom godt fra det, og at Norge vant turneringe­n mot sterk motstand med dem på banen, gir mental styrke og er uhyre viktig å ta med seg hvis skaden til Bredal Oftedal er mer alvorlig enn antatt, sier Svele.

Høyrekant Malin Aune leverte også solid, ikke minst mot Danmark og Ungarn, og kom på All Star-laget.

– Aune viste periodevis fint angreps- og forsvarssp­ill, og kommer til å få spilletid i hver kamp. Hun og Marit Røsberg Jacobsen kommer til å dele på spilletide­n, tror Svele.

Målvakt Katrine Lunde sto over søndagens kamp etter å ha tråkket over på oppvarming­en.

– Det er stor kapasitet i Silje Solberg også, men jeg ser for meg at Lunde kommer til å trekke det tyngste lasset, og at hun starter to av de tre første kampene, sier Scheie.

– IKKE SKREMT, MER SPENT

Kneskaden som satte Linn Jørum Sulland utenfor Ol-troppen i Rio, kan bli en problemsti­lling i EM.

– Det kan bli en utfordring for henne å spille kamp annenhver dag. Det skal bli spennende å se hvordan hun takler det, sier Bent Svele.

Det var under den siste samlingen før RIO-OL at Sulland brakk en bit av brusken i høyre kne, og mistet både OL og store deler av sin første sesong i Vipers. Men i høst har hun storspilt for Vipers i Champions League.

– Utgangspun­ktet var å dele spilletid med Amanda. Nå får vi se hvordan det blir, sier Sulland til TV2, og legger til:

– Jeg bruker mye tid på kneet. Jeg gjør tiltak for at det holder seg bra. Jeg er ikke skremt, mer spent. Det har gått fint i klubb selv om det er lengre mellom kampene. Denne høsten har jeg tålt mye, men jeg må følge med, sier Sulland.

 ??  ?? Etter skaden til Amanda Kurtovic tyder mye på at Linn Jørum Sulland må forberede seg på mye spilletid i EM, når Norge innleder mot Tyskland på lørdag.
Etter skaden til Amanda Kurtovic tyder mye på at Linn Jørum Sulland må forberede seg på mye spilletid i EM, når Norge innleder mot Tyskland på lørdag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ekspertene holder en knapp på Silje Waade når de skal peke ut Thorir Hergeirsso­ns erstatter for Amanda Kurtovic.
FOTO: NTB SCANPIX Ekspertene holder en knapp på Silje Waade når de skal peke ut Thorir Hergeirsso­ns erstatter for Amanda Kurtovic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway