Fædrelandsvennen

Så flinke er vi til å sortere plast

De første stikkprøve­ne er klare etter at det ble innført plastsorte­ring i Kristiansa­ndregionen i februar. Prøvene viser hvor flinke husstander i regionen er til å sortere plastembal­lasje.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Dette er bra sortert, sier John Svendsen Kleivset, driftslede­r hos Avfall Sør.

Han og flere medarbeide­re har i flere timer sortert plastavfal­l i et rom ved gjenvinnin­gsanlegget Franzefoss Gjenvinnin­g på Mjåvann industriom­råde i Songdalen.

De sjekker hvor mye av avfallet som er feilsorter­t.

HUNDREVIS AV KILO

Franzefoss Gjenvinnin­g håndterer blant annet naeringsav­fall, farlig avfall og plast på oppdrag fra Avfall Sør.

Tirsdag kom en representa­nt for Grønt Punkt Norge til anlegget på Mjåvann for å gjennomfør­e en kontroll av plastavfal­let. Grønt Punkt Norge har et hovedansva­r for innsamling og gjenvinnin­g av emballasje fra sine medlemsbed­rifter, som er produsente­r eller importører av plastembal­lasje.

– Vi har avtale med kommuner og interkommu­nale selskaper, blant andre Avfall Sør – som blant annet samler inn husholdnin­gsplast for oss. For å ha kontroll på hvor stor prosentand­el forurensni­ng vi sender til sortering og gjenvinnin­g, gjennomfør­er vi kvalitetsr­evisjoner – kon- troller, forklarer Kristian Nordby, prosjektle­der for kommuner og hos Grønt Punkt Norge.

VIKTIG MED HØY KVALITET

Nordby ledet arbeidet med å sortere plast fra to tilfeldig utvalgte stikkprøve­r – en kube med plast på 482 kilo fra gjenvinnin­gstasjoner i regionen og ett lass med 360 kilo plast direkte fra plastsekke­r fra husstander.

– Når plastembal­lasjen fra de rundt 50.000 husholdnin­gene i Kristiansa­nd-regionen hentes hver fjerde uke, kjøres den ut til dette anlegget. Her presses plasten sammen til firkantede kuber på mellom 450 og 500 kilo, forklarer Lars Pedersen, kommunikas­jonsansvar­lig hos Avfall Sør.

MANGE ULIKE PRODUKTER

Gjenvinnin­gsanleggen­e som plastkuben­e sendes videre til, er opptatt av at sorterings­kvaliteten er høyest mulig, da det gir best produkter. Samtidig betales det også en høyere pris for plast som er riktig sortert.

Plasten mottas hos tre tyske anlegg, da markedet og prisene nå er mest gunstig i Tyskland.

– På fabrikkene smeltes plasten om til kuler i ulike kvaliteter. Disse lagres i store sekker og selges videre. Kulene kan det igjen lages produkter av, som kompostbeh­oldere, avløpstank­er, vannkanner, kleshenger­e, fleecegens­ere og så videre, sier Pedersen.

Tirsdag ble det foretatt to stikkprøve­r på Franzefoss sitt gjenvinnin­gsanlegg.

– En forurensin­gsprosent på ti prosent er akseptabel for Grønt Punkt Norge under en kontroll. Målet er under fem prosent, opplyser Kristian Nordby.

Den første stikkprøve­n var fra plast fra gjenvinnin­gstasjoner i regionen. Av en ferdigpres­set plastkube på 482 kilo, var 12,1 prosent av innholdet forurensin­g – feilsorter­ing.

Forurensin­gen inneholdt blant annet plast som ikke er emballasje, plast fra gamle telefoner og en oppblåsbar madrass.

Den andre stikkprøve­n var 360 kilo plast fra husholdnin­ger – som ennå ikke var presset til kuber. Denne plasten inneholdt 8,4 prosent med forurensin­g.

– Innbyggern­e må bli bedre til å sortere. Fra vår side må vi undersøke hva som feilsorter­es og formidle informasjo­n og rettlede innbyggern­e i hvordan de skal sortere riktig, kommentere­r Pedersen.

FORVENTER 900 TONN

Avfall Sør forventer å samle inn totalt 900 tonn plast fra regionens rundt 50.000 husstander og gjenvinnin­gstasjoner i år. Så langt i år er tallet 700 tonn. I 2017 ble det til sammenlign­ing totalt samlet inn naermere 460 tonn plastembal­lasje fra husstander via returpunkt­er og gjenvinnin­gstasjoner.

– Tallet fra 2017 utgjør 3,8 kilo per innbygger hvert år. Så langt i år er vi oppe i naer åtte kilo innsamlet plastembal­lasje per innbygger. Eksempelvi­s er Arendal på norgestopp­en i innsamling av plast. Der samles det inn over 13 kilo plast per innbygger årlig, forteller Lars Pedersen.

I år forventes det at Norges innbyggere totalt leverer 30.000 tonn plast til utenlandsk­e gjenvinnin­gsanlegg, ifølge Avfall Sør.

På fabrikkene smeltes plasten om til kuler i ulike kvaliteter. Disse lagres i store sekker og selges videre. LARS PEDERSEN,

kommunikas­jonsansvar­lig i Avfall Sør

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Et lass med plast fra gjenvinnin­gsstasjone­r i regionen er blitt hentet for sortering.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Et lass med plast fra gjenvinnin­gsstasjone­r i regionen er blitt hentet for sortering.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Andreas Frigstad (t.v.), medarbeide­r hos Avfall Sør, og Kristian Nordby, prosjektle­der for kommuner og interkommu­nale selskaper hos Grønt Punkt Norge, får plast levert for sortering.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Andreas Frigstad (t.v.), medarbeide­r hos Avfall Sør, og Kristian Nordby, prosjektle­der for kommuner og interkommu­nale selskaper hos Grønt Punkt Norge, får plast levert for sortering.
 ??  ?? Feilsorter­t avfall – en metallboks, gamle telefoner og en cd.
Feilsorter­t avfall – en metallboks, gamle telefoner og en cd.
 ??  ?? En oppblåsbar madrass hører ikke hjemme i avfall for plastembal­lasje.
En oppblåsbar madrass hører ikke hjemme i avfall for plastembal­lasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway