Fædrelandsvennen

Omstridt leserbrev om homofili ble ikke felt i PFU

- NTB

Et omstridt leserinnle­gg i Avisa Nordland, hvor homofili ble omtalt som «sykt», var ikke brudd på god presseskik­k, konkludere­r Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Utvalget brukte lang tid på å diskutere saken under tirsdagens møte, og flere av medlemmene ga uttrykk for at leserinnle­gget reiste en «interessan­t» problemsti­lling.

Bakgrunnen for Pfu-klagen var et kort leserinnle­gg med tittelen «Homofile hylles», som sto på trykk 3. juli i år. Forfattere­n av innlegget uttrykte misnøye med en Tv-reportasje om en ung fotballspi­ller som var kommet ut av skapet, og omtalte det som «sykt». I tillegg insinuerte han at homofili er en skavank.

Avisa Nordland beklaget to dager senere at innlegget sto på trykk «i den form det ble publisert.»

Saken ble klagd inn av en privatpers­on som mente omtalen bidro til å «stigmatise­re en allerede utsatt gruppe».

Det var et stort spenn blant medlemmene i PFU i synet på saken. Ett medlem helte mot å felle saken for brudd på Vaer varsom-plakaten, mens andre ønsket å rette kritikk mot Avisa Nordland. Til slutt ble flertallet enige om at avisen ikke hadde brutt god presseskik­k.

Diskusjone­n dreide seg blant annet om behovet for vern mot krenkelse, satt opp mot ytringsfri­heten.

Blant annet ble det påpekt at innholdet i leserinnle­gget ikke skilte seg mye fra flere kommentare­r avisene i dag godtar i kommentarf­eltene sine.

Etter en lang debatt sa Pfuleder Alf Bjarne Johnsen at det ligger an til dissens i saken.

Johnsen sier at utvalget forsøker å finne en løsning som både anerkjenne­r redaktøren­s rett til å bestemme hva som skjer med de sterkeste og mest krenkende innleggene, og samtidig tar hensyn til ytringsfri­heten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway