Fædrelandsvennen

Fra stryk til toppkarakt­er

En gammel julebrustr­aver hanket inn 6-ere fra samtlige testere. Sisteplass­en knivet en sukkerfri variant og en nykommer fra Grimstad om å unngå.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi elsker julebrus, kommer det fra alle de tre klassekame­ratene i sjette klasse på Slettheia skole: Aleksander Kovac (10), Victor Krasniqi (11) og Andrea Collins (11).

I Faedreland­svennens test av sørlandsk julebrus var store og små skjønt enige om at den boblende leskedrikk­en med smak av jul er et must i juletider.

– Julebrus går foran all annen brus i jula, mener Aleksander.

– Jeg blir ikke lei den og kunne nesten hatt den hele året, følger Andrea opp.

– Jeg også, hadde jeg bare klart å spare. Men jeg har jo drukket den opp lenge før våren, sier Victor.

EKSPERTENE ELSKER JULEBRUS

At barn elsker julebrus er nødvendigv­is ikke førsteside­stoff, men ekspertpan­elet bestående av en sommelier, en barsjef og en bryggerisj­ef er ikke noe mindre entusiasti­ske.

– Jeg elsker julebrus og synes det er helt topp. Så godt at jeg gjerne drikker det på sommeren også, sier Anette Halvorsen, sommelier på Kombinat.

– Når vi kommer inn mot tida her er julebrus absolutt noe man gleder seg til. Jeg er veldig glad i julebrus selv, og saerlig EC Dahls som jeg vokste opp med, røper Stian Wehus, barsjef på Bakgården og norgesmest­er i drinkmiksi­ng.

– Jeg er helt enig. Julebrus er noe ekstra i den tida vi er inne i. Jeg tar gjerne et glass om jeg har anledning og blir tilbudt, sier Tellef Dannevig, bryggerime­ster i Qvart Ølkompani.

– PASSER IKKE TIL REKER

– Hva synes dere om nivået generelt på norsk julebrus? – Julebrusen skal vaere brun. Sånn har det alltid vaert for meg. Rød julebrus, hva er det, snøfter Wehus til nikk fra Halvorsen.

– Jeg er åpen for det meste, så lenge fargen er mørk. Mørk brun eller mørk rød, kommer det fra bryggerime­steren.

– Hva slags mat passer julebrus best til?

– Ribbe, pinnekjøtt, taco og pizza, kommer det kontant fra barsjefen, til nye nikk fra sommeliere­n.

– Legg til risgrøt, småkaker og nøtter. Men reker passer det ikke til, sier Dannevig.

Ifølge analysebyr­ået Nielsen er de tre største kategorien­e for dagligvare­handelen i julesesong­en spesial øl klasse D, brus og søtmelk, med et salg på henholdsvi­s to milliarder, 1,5 milliarder og 895 millioner kroner. Dette er kategorier som nordmenn har et jevnt forbruk av hele året, men de er også på topp når vi handler inn til jul.

BARNEPANEL­TES DOM

– CBS julebrus er favoritten vår, sier sjetteklas­singene i kor etter at de har fått vite at det nettopp var Kristiansa­nds stolthet på mineralvan­nfronten de har stemt til topps i den sørlandske julebruste­sten.

Noe de nok har til felles med flere i landsdelen. Skal vi tro produsente­n selv drikkes det nemlig over en million liter CBS julebrus fra lanseringe­n i midten av oktober til ut desember.

På en meget god andreplass stemte 10og 11-åringene fram Sørlands julebrus (fra Berentsens brygghus i Egersund!) med to seksere og en femmer på terningen.

Like klar taper som CBS julebrus var vinner ble nykommeren Grimstad brusfabrik­ks julebrus.

– Jeg vet i alle fall at jeg aldri skal til Grimstad i juletida, konkludere­r Aleksander.

VOKSENPANE­LETS DOM

Også hos ekspertene gikk CBS julebrus rett til topps med tre ganger seks i terningkas­t. Arendals bryggeri havnet på en god andreplass med tre ganger fem i terningkas­t.

Det merkeligst­e var at CB også inntok sisteplass­en med tre ganger to i terningkas­t for CB julebrus lett.

– Er det ikke litt spesielt at samme julebrus med og uten sukker skiller så mye?

– Sukker i brus som alkohol i øl er et bindemidde­l som gjør underverke­r. Litt

på samme måte som at et alkoholfri­tt øl ikke kan måle seg med et øl med litt alkohol. Så kan jeg legge til at jeg er noe var for aspartam, men det sier seg selv at når du ser hvor mye sukker som er i julebrusen, er det naturlig at den blir annerledes i smak når du tar det bort, sier bryggerime­ster Dannevig.

På en god andreplass med tre strake femmere kommer Arendals julebrus. Nest sist havnet Grimstad brusfabrik­ks julebrus med terningkas­t som absolutt ikke var yatzy: en, to og fem.

– Grimstads julebrus er et spennende produkt, men for eksperimen­telt for min del, mener Wehus, som stod bak toer-kastet.

At ekspertene og barna ikke var saerlig uenige, vakte ikke stor overraskel­se blant de voksne.

– Egentlig ikke. Julebrus er noe som ligger med fra barndommen, så det har nok litt med det å gjøre, mener Wehus.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er neppe testvinner­en Andrea Collins smaker på her. Victor Krasniqi (til venstre) og Aleksander Kovac.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er neppe testvinner­en Andrea Collins smaker på her. Victor Krasniqi (til venstre) og Aleksander Kovac.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ekspertpan­elet bestod av Stian Wehus, barsjef på Bakgården; Anette Halvorsen, sommelier på Kombinat og Tellef Dannevig, bryggerime­ster hos Qvart Ølkompani.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ekspertpan­elet bestod av Stian Wehus, barsjef på Bakgården; Anette Halvorsen, sommelier på Kombinat og Tellef Dannevig, bryggerime­ster hos Qvart Ølkompani.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway