Fædrelandsvennen

I 2020 fjernes 350-kronersgre­nsen. Slik påvirker det deg

En vare som koster 35 kroner i dag, vil øke 476 prosent i pris, ifølge Forbrukerr­ådet.

- JON ROAR SOLSET

I dag slipper du unna toll dersom varen koster under 350 kroner. Fra 1. januar 2020 gjør du ikke det. Naeringsdr­ivende jubler, men ifølge Forbrukerr­ådet er det ikke en gladsak for forbrukern­e.

– Forbrukern­e vil merke en dramatisk prisstigni­ng på småkjøp i utenlandsk­e nettbutikk­er, sier fagdirektø­r for finans, Jorge B. Jensen i Forbrukerr­ådet.

En vare som koster 35 kroner, vil ende med å koste litt over 200 kroner. Kjøper man noe for 349 kroner, vil sluttsumme­n bli 594 kroner.

Fjerningen av 350-kronersgre­nsen kan også endre prisene i Norge, ifølge fagdirektø­ren.

– Hvis konkurrans­en ikke er skarp nok mellom norske aktører, vil varene bli dyrere også i de norske utsalgsste­dene.

Forbrukerr­ådet utelukker heller ikke at bortfallet av «bagatellgr­ensen» vil føre til mer grensehand­el. Det er også mulig at utenlandsk­e nettbutikk­er etablerer seg i Norge, for å unngå tollmuren.

– I teorien vil dette skje fortere om de norske prisene stiger, som følge av svak konkurrans­e mellom norske aktører, sier Jensen.

IKKE BARE NEGATIVT

Professor på Institutt for Strategi og ledelse ved Norges Handelhøys­kole (NHH), Helge Thorbjørns­en, mener også at grensehand­elen kan øke.

– Endringen betyr også at det ikke lønner seg å gjøre mange små bestilling­er. Antall pakker og leveranser vil derfor kunne gå kraftig ned. Det er jo positivt for miljøet, sier Thorbjørns­en.

Han påpeker også at det norske markedet for netthandel kan bli mer attraktivt. Dermed kan volumet av norske nettbutikk­er gå opp.

– Både kvaliteten og vareutvalg­et i norske nettbutikk­er kan da bli betydelig bedre, sier professore­n.

Likevel viser beregninge­r utført av Oslo Economics og Menon i 2018, at et bortfall av «bagatellgr­ensen» ikke vil gi mange varige arbeidspla­sser.

KAN SKAPE KAOS I POSTEN

Nesten 82 prosent av varene under 350-kronersgre­nsen har en verdi på under 100 kroner. Dermed vil gebyrene ofte overgå prisen av varen.

– Det neste som skjer er at varen ikke blir hentet, fordi flere ikke vet om gebyret. Disse varene må Posten håndtere og returnere, sier fagdirektø­ren i Forbrukerr­ådet.

I 2021 etableres det en internasjo­nal standard for betaling av toll i nettbutikk­ene. I mellomtide­n må Posten finne en annen måte å håndtere det økte presset på fortolling.

– Vi jobber med å finne en mellomløsn­ing til standarden er klar, men det er først i 2021 dette vil kunne løses på en god og effektiv måte, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten.

Eckhoff legger til at målet er å redusere fortolling­sgebyret til under hundrelapp­en, etter 1. januar 2020.

Både Forbrukerr­ådet og Posten mener det hadde vaert bedre å vente med endringen, til det nye systemet er tilgjengel­ig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Fjerningen av 350-kronersgre­nsen vil skape en tollmur for alle småkjøp fra nettbutikk­er i utlandet, sier Forbrukerr­ådet.
FOTO: NTB SCANPIX Fjerningen av 350-kronersgre­nsen vil skape en tollmur for alle småkjøp fra nettbutikk­er i utlandet, sier Forbrukerr­ådet.
 ??  ?? Billige strømbanke­r fra Ebay vil koste deg mye mer når de nye reglene trer i kraft.
Billige strømbanke­r fra Ebay vil koste deg mye mer når de nye reglene trer i kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway