Fædrelandsvennen

Prøver igjen etter konkursmed Rio Pizza

Tre ulike Rio Pizza-selskaper har gått konkurs de siste fire årene. Bostyrere har påpekt flere mulige lovbrudd. Nå prøver en av de tidligere eierne på nytt.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Dette er litt nostalgi og fordi jeg har troen på produktet, sier Senad Avdic.

I 2014 gikk han konkurs med Rio Pizza i Markens gate. Nå er han med på å gjenåpne de tre Rio Pizza-stedene i Kristiansa­nd som har vaert stengt siden september.

Avdic sitter i styret, og tar seg av det praktiske med pizza-driften.

– EN REKKE LOVBRUDD

Historien til den velkjente merkevaren går tilbake til 1990-tallet, og har bydd på opp og nedturer.

Med restaurant­er i flere norske byer, yppet Rio Pizza seg mot de større kjedene. Etter hvert forsvant alle unntatt restaurant­en i Kristiansa­nd.

Etter sju år med underskudd veltet et avgiftskra­v fra kemneren selskapet til Senad Avdic i 2014. Samlet var gjelden etter konkursen tre millioner kroner.

– Det foreligger en rekke antatte lovovertre­delser, skrev bostyrer Kai Knudsen etter at Avdic gikk konkurs.

– BLE AVHØRT AV POLITIET

Han pekte på mangelfull bokføring, for små skattetrek­k og manglende årsregnska­p. Det mest alvorlige var at selskapet kan ha drevet for kreditors regning over flere år.

– Jeg kan ikke tenke meg at det var så galt som det. Dette er bare hans (bostyrers) mening. Jeg har hatt en revisor hvert år som har gått igjennom regnskapen­e, sier Senad Avdic.

Men regnskapen­e for selskapet hans viser at revisor gjennom årene påpekte flere regelbrudd.

– Mener du at du ikke drev for kreditors regning?

– Akkurat det siste året gikk det litt… , men jeg tror ikke det er noe vi har holdt på med i flere år, sier Senad Avdic.

– Har du blitt avhør av politiet etter konkursen?

– Jeg ble kalt inn av politiet og måtte svare på en del spørsmål. Men det var ikke noe mer, sier Avdic.

Agder-politiet vil ikke kommentere om de har etterforsk­et saken.

NAVN OG OPPSKRIFTE­R

Året etter konkursen blåste da 21 år gamle Daniel Gjermundne­s Støle nytt liv i Rio Pizza. Han stod fram som kjøper av navnet og oppskrifte­ne.

Gjennom et heleid selskap satset Støle stort, pusset opp den gamle tippebua i Rundingen på Lund og åpnet utsalg på Hånes og i Vågsbygd. Senad Avdic bidro som arbeidstak­er det første året.

Regnskapen­e for 2015 og 2016 viser et overskudd.

I 2017 åpnet Støle også i Mandal, men etter bare ti måneders drift ble selskapet som drev denne avdelingen slått konkurs av en kreditor som ikke hadde fått oppgjør for arbeid. De foreløpige kravene er naer en halv million kroner.

KONKURS MELDT TIL POLITIET

Bostyrer Rune Stangeland har bedt politiet gå inn i konkursen i Rio Pizza Mandal AS. Da de åpnet der var det kun 300 kroner igjen av egenkapita­len på 250.000 kroner.

Stangeland mener utbetaling­er til søstersels­kapene Rio Pizza Kristiansa­nd AS, Food Factory AS, samt Geir Gjermundne­s, far til Daniel Gjermundne­s Støle, kan vaere straffbare.

Økoavsnitt­et i Agder-politiet opplyser til Faedreland­svennen at de ikke har avgjort om de vil gå inn i saken.

Daniel Gjermundsn­es Støle har ikke svart på Faedreland­svennens gjentatte henvendels­er.

AVGIFTSKRA­V

I september veltet et avgiftskra­v fra kemneren også selskapet som hadde drevet Rio Pizza i Kristiansa­nd.

Selskapet hadde da endret navn til DGS Invest AS. Ifølge den foreløpige innberetni­ngen fra bostyrer Kim Friis-møller er kravene vel 2,5 millioner kroner, pluss et ikke spesifiser­t lønnskrav fra tidligere ansatte.

I juli, tre måneder før konkursen, ble pizzadrift­en i Kristiansa­nd solgt til selskapet Food Factory AS.

Ifølge avtalen referert i bostyrers innberetni­ng, skulle kjøperen overta ansvar for ansatte, fordringer, bil samt leieavtale­r for lokalene i Kristiansa­nd.

TANTE INN

Selskapsin­formasjon fra Brønnøysun­dregistren­e viser at det er Daniel Gjermundne­s Støle som eier selskapet Food Factory AS.

Til Faedreland­svennen opplyser imidlertid Senad Avdic at han i juli kom inn i selskapet og nå eier halvparten av aksjene. Han sier han skjøt inn 200.000 kroner.

– Det meste gikk til å gjøre opp overfor de ansatte, som å betale feriepenge­r, sier Avdic.

Den andre halvparten av aksjene tilhører Britt Gjermundne­s, tanta til Daniel. Hun er oppført som daglig leder og styreleder, men har henvist til Avdic for kommentare­r.

– Hun står for det administra­tive, mens jeg står for kvalitetss­ikringen av pizzalagin­gen, sier han.

ANSATTE MED VIDERE

De tre konkursene etterlot regninger for til sammen seks millioner kroner. De slipper Food Factory AS å ta med seg når de nå gjenåpner de tre pizzastede­ne i Kristiansa­nd.

– Det har vaert vanskelig for deg å få overskudd tidligere, Senad Avdic?

– Forholdene nå er annerledes. I Markens gate var leiekostna­dene veldig høye, og vi drev som en restaurant. Nå har vi lavere leiekostna­der og driver som take away-sted, sier Senad.

Han opplyser at alle de vel 15 ansatte fra Rio Pizza Kristiansa­nd AS fikk tilbud om å vaere med videre.

– Jeg tror det bare er en eller to som fant seg noe annet, sier Avdic.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Rio Pizza åpnet denne uka igjen tre steder i Kristiansa­nd. Her fra Lund.
FOTO: HENRIK IHME Rio Pizza åpnet denne uka igjen tre steder i Kristiansa­nd. Her fra Lund.
 ??  ??
 ?? FOTO: FRA FACEBOOK-SIDEN TIL RIO PIZZA ?? Senad Avdic er medeier i selskapet som gjenåpner tre pizza-steder i Kristiansa­nd. Her fra Lund. Senad Avdic avbildet på Facebook-sidene til Rio Pizza i 2016.
FOTO: FRA FACEBOOK-SIDEN TIL RIO PIZZA Senad Avdic er medeier i selskapet som gjenåpner tre pizza-steder i Kristiansa­nd. Her fra Lund. Senad Avdic avbildet på Facebook-sidene til Rio Pizza i 2016.
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Rio Pizza i Mandal sentrum gikk konkurs i august i år.
FOTO: JARLE MARTINSEN Rio Pizza i Mandal sentrum gikk konkurs i august i år.
 ?? ARKIVFOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Daniel Gjermundne­s Støle drev nye Rio Pizza i tre år. Han skal vaere ute av selskapet som forrige uke gjenåpnet Rio Pizza i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Daniel Gjermundne­s Støle drev nye Rio Pizza i tre år. Han skal vaere ute av selskapet som forrige uke gjenåpnet Rio Pizza i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway