Fædrelandsvennen

Bare penger i plastgress?

-

I perioden 2003 til 2016 har det bare i Agder Fotballkre­ts blitt brukt en halv milliard kroner på utbygging av nye plastgress­baner. I samme periode ble det brukt kr. 0 til naturgress­baner.

●●For tiden er det i Norge ikke lønnsomt å satse på naturgress.

Hvem er det som tjener på denne ensidige plastsatsi­ngen og som stenger alle andre løsninger ute? Med Kulturdepa­rtementet som ledestjern­e utnytter ledende politikere med de rette politiske forbindels­ene situasjone­n. De «hjelper» klubber og kommuner til å få sine prosjekter gjennomfør­t. De knytter til seg ledende fotballtop­per, utbyggings­firmaer og forretning­sdrivende. Dette resulterer i at idrettsfin­ansselskap­ene får full kontroll over markedet.

Tar idrettsfin­ansselskap­ene og deres medarbeide­re hensyn til at samfunnets helse, miljø og økonomipro­blemer for en stor del stammer fra plastgress­banene? Her i Norge er det ikke noe som tyder på det. Men i USA er det en storstilt «retur til naturgress»-bølge på gang, Holland har lagt om 200 plastbaner i år og tar fatt på å fortsette dette arbeidet, Syd-korea bruker nå kr. 150 mill. pr. år på samme prosessen. Dette for å nevne noen.

Men, er det ikke bare i plast der er penger å tjene? Kan idrettsfin­ansselskap­ene tjene penger på den omleggings­bølgen fra plastgress til naturgress som er på gang? Kan disse selskapene samtidig arbeide for bedre helse, økonomi og miljø?

Svaret er et klart ja. Moderne, effektive og miljørikti­ge produkter er i bruk og står til disposisjo­n. Erfaringer fra en rekke land viser at det er fullt ut mulig å stoppe den farlige utviklinge­n plastgress­et står for, og legge om til løsninger som gagner spillernes helse og miljøet totalt. EILIF P. TILLER Grimstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway