Fædrelandsvennen

SVS gammeldags­e veipolitik­k

SV etterlyser at partiene som støtter utbygginge­n av E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal, tar ansvar for den store bomregning­en. Da må samtidig SV vaere aerlig på alt de har vaert imot av nødvendig veibygging opp i gjennom.

-

Mange reagerer med rette på de høye bomsatsene på den nye europaveie­n mellom Kristiansa­nd og Mandal. Som vi skrev på nyhetsplas­s mandag, vil det koste 70 kroner å kjøre på nye E 39 mellom Mandal og Kristiansa­nd – 56 kroner med rabatt. I tillegg kommer det betaling i bommen i Kristiansa­nd. En reise tur/retur Mandal-kristiansa­nd-mandal kan dermed komme på 148 kroner.

Det er mye penger. Og kan i ytterste konsekvens, som blant andre Mandal-ordfører Alf Erik Andersen (Frp) frykter, true visjonen om å gjøre Mandal og Kristiansa­nd til ett, felles bo- og arbeidsmar­ked.

svaret på den utfordring­en er imidlertid ikke,

SV er blant de partiene som har gjort det til en målsetting at det etter 2025 bare skal selges utslippsfr­ie biler her i landet.

som SV mener, å skrinlegge den planlagte firefeltsv­eien. «De bygger vei over evne og sender regningen til innbyggern­e. Bompenger er en flat skatt som alle må betale uavhengig av inntekt,» sier fylkeslede­r i SV, Mali Steiro Tronsmoen.

Det steiro Tronsmoen ikke nevner, er SVS egen veipolitik­k. Som i hovedsak har bestått i å bygge langt faerre og mindre veier enn det som tross alt har blitt gjennomfør­t. Både i Norge generelt og i vår egen landsdel. Hadde det vaert opp til SV, hadde vi for eksempel ikke hatt en firefelts motorvei mellom Kristiansa­nd og Grimstad. Og nå argumenter­er altså SVS fylkeslede­r også mot at det omsider planlegges og bygges en trafikksik­ker vei med fire felt mellom Kristiansa­nd og Mandal, og etter hvert videre til Stavanger. Dette er ifølge Steiro Tronsmoen en «overdimens­jonert» vei.

Det er det ikke. Det er tvert imot helt nødvendig å knytte Oslo, Kristiansa­nd og Stavanger sammen med en firefelts motorvei.

Heller ikke svs argument om at regjeringe­n «ikke tar innover seg de store klimautfor­dringene vi står overfor», holder i denne sammenheng­en. Fordi også SV er blant de partiene som har gjort det til en målsetting at det etter 2025 bare skal selges utslippsfr­ie biler her i landet. Det er et spenstig og godt mål. Men også disse bilene trenger sikre og fremkommel­ige veier å kjøre på. Så får man heller diskutere hvor stor del av regningen bompengene skal dekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway