Fædrelandsvennen

Agder blir ett fylke først 1. januar 2020. Men den første vinneren av fylkessamm­enslåingen er allerede klar: Lillesand.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Mange var de argumenten­e som mandag kveld ble brukt for Arne Thomassen som Høyres fylkesordf­ørerkandid­at i Agder. Lang fartstid, gjennomfør­ingsevne, kontaktska­pende evner og stort engasjemen­t, samt at han er en kjent og populaer politiker.

●●Det som knapt ble nevnt, er at Høyres listetopp er fra Lillesand. Likevel er det interessan­t. Fordi han ved det første valget til et felles fylkesting blir én av mange listetoppe­r som kommer fra byen øst for Kristiansa­nd og vest for Grimstad.

●●Oddbjørn Kylland ble lørdag valgt til Sps førstekand­idat. Også han hører hjemme i Lillesand. Det samme gjør Gro Bråthen, som nå er fylkesordf­ører i Austagder. Og som av Aps nominasjon­skomite er foreslått som listetopp ved valget. I Frp blir det kampvoteri­ng. Der utfordres komiteens førstekand­idat, Steinar Bergstøl Andersen fra Kristiansa­nd, av Arne Gulbrandse­n. Som kommer fra, nettopp, Lillesand.

●●Og hvem skal den nye politiske lederen for Agder fylkeskomm­une samarbeide tett med i det daglige? Fylkesrådm­ann Tine Sundtoft – fra Lillesand. ●●Er alt dette et tilfeldig sammentref­f? Nei. De siste årene er det utviklet et svaert godt politisk miljø i Lillesand, som har avlet fram en rekke dyktige politikere, i mange partier.

●●Men dette handler ikke bare om personlige egenskaper. Det handler også om geografi, som i denne sammenheng betyr politikk. Lillesand ligger midt i Agder. Og på grensen mellom dagens Aust- og Vest-agder. Dermed anses politikere herfra som akseptable for stort sett alle kanter av Agder.

●●For Lillesands del er dette en voldsom overgang. Historisk er de svaert mange, de politikern­e fra Lillesand som har prøvd, men ikke nådd til topps på sine partiliste­r når det har naermet seg fylkesting­s- eller saerlig stortingsv­alg. I mange tilfeller nettopp fordi de har hatt «feil» bosted. Det skal vaere hundre år siden Lillesand hadde sin hittil siste stortingsr­epresentan­t. Og da snakker vi altså om Aust-agders tredje største by.

●●Jo lenger øst du har kommet i Aust-agder, desto mer suspekt har Lillesand vaert. For ønsket ikke politikere fra Lillesand egentlig bare én ting? Å bli en del av Vest-agder, eller enda verre: Kristiansa­nd? Kunne innbyggern­e i Arendal stole på at en politiker fra Lillesand ville kjempe for sykehuset i fylkeshove­dstaden? For mange var svaret på det spørsmålet åpenbart negativt.

●●Nå er situasjone­n plutselig snudd på hodet: For aust-egdene represente­rer Lillesand det utgående fylket i øst. Samtidig er byen ikke så langt unna vestre del av Vest-agder, eller indre Agder.

●●Og – viktig for veldig mange, i hele den nye regionen: Lillesand er ikke Kristiansa­nd. Det forener Agder utfor Kristiansa­nd. Mot storebrore­n, som etter kommunesam­menslåinge­n blir enda større. Og som mange bygder, kommuner og regioner vil ønske å skape et felles tyngdepunk­t imot.

●●Men, som også er byen hvor de fleste stemmene kan hentes.

●●Det kan bli en krevende balansegan­g for Arne Thomassen og de andre listetoppe­ne fra Lillesand.

Jo lenger øst du har kommet i Austagder, desto mer suspekt har Lillesand vaert.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Dette er vinneren av ett Agder
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Dette er vinneren av ett Agder
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway