Fædrelandsvennen

Start nekter å trene i Sørlandsha­llen

Kjetil Rekdal kaller det uaktuelt å trene i Sørlandsha­llen. Derfor velger Start å reise fem uker fordelt på to turer til Spania i vinter.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Det har med treningsfo­rhold å gjøre. Sørlandsha­llen er ikke trenbar. Det dekket som er der nå er uaktuelt for en toppidrett­sutøver å trene på.

Det sier en tindrende klar Kjetil Rekdal. Start-treneren har begynt å se framover etter nedturen denne sesongen. Start skal fortsette å satse, og kommer til å vaere mye på reisefot før sesongen sparkes i gang.

Start begynner oppkjøring­en 14. januar. I slutten av januar reiser laget til Gran Canaria på treningsle­ir. Der blir de vaerende i tre uker. Så reiser de hjem halvannen uke før to nye uker venter på Marbella. Til sammen fem uker i Spania foran comebacket i 1. divisjon, grunnet det klubben mener er elendige treningsfo­rhold.

På Marbella er det planlagt tre kamper, mens klubben jobber med å få i stand en kamp eller to på Gran Canaria.

– IKKE MYE DYRERE

– Her (Sør Arena) er det litt det samme. Slitt, gammelt kunstgress. Det blir et kostnadssp­ørsmål, men det koster å trene i hallen og det koster å fyre opp stadion. Så vil kanskje noe si at det er luksuriøst, men kostnadsme­ssig kommer du ikke så dårlig ut. Nå handler det om forberedel­sene til sesong, det er det aller viktigste nå, sier Kjetil Rekdal.

Start En Drøms arbeidende styreleder Christophe­r Langeland sier det ikke nødvendigv­is blir mye dyrere å sende hele laget til Spania, fremfor å trene i Kristiansa­nd.

– Treningsle­iren på Marbella er i regi av Norsk Toppfotbal­l, og store deler av denne er allerede dekket igjennom tilskudd. Vi unngår også utgifter til leie av Sørlandsha­llen i perioden vi er borte. Vi vil heller ikke måtte bruke penger på å varme opp banen på Sør Arena, sier Langeland, som påpeker at Start før sesongen hadde to treningsle­ire til Spania.

Den gang hadde de en uke i spanske La Nucia i januar, samt en uke i Marbella i slutten av februar. Nå blir det totalt fem uker i varmere strøk.

– Vi føler vi har funnet en nøktern balansegan­g mellom å oppretthol­de et sportslig tilbud, samtidig som vi har kontroll på økonomien, sier Langeland om det økonomiske aspektet i en slik ordning.

Angående treningsfo­rholdene i Kristiansa­nd sier Langeland at det ikke planlegges å gjøre noe med underlaget på Sparebanke­n Sør Arena akkurat nå. Han ønsker ikke å kommentere om Start vil legge press på kommunen for å bedre underlaget i Sørlandsha­llen.

– Vi som klubb og stor aktør her på Sørlandet ønsker at forholdene skal vaere så gode som overhodet mulig, er det Langeland vil si.

Terje Abrahamsen er idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune, og kan på ingen måte love snarlig endring av kunstgress­et i hallen.

– Det begynner å bli ti år gammelt, så snart må det nok byttes ut. Men vi har mange baner som er dårligere enn Sørlandsha­llen, og som står langt foran på rehabilite­ringsplane­n. Den har ikke høyest betydning for oss per nå, sier Abrahamsen, og nevner den ene kunstgress­banen på Flekkerøy, samt kunstgress­banen på Kristiansa­nd stadion som to baner som ligger foran i køen.

Kristiansa­nd kommune hadde forrige vinter et betydelig inntektsgr­unnlag som følge av en snørik vinter som tvang Start inn i hallen for å trene.

Abrahamsen opplyser at Start elite og Start 2 til sammen betalte 297.000 kroner for å trene fra 1. november til 31. mars. Å trene på hel bane på dagtid i Sørlandsha­llen koster 1060 kroner per time.

Siden Start trener på dagtid betaler de kun for de øktene de faktisk bruker, mens klubber som trener på kveldstid må betale for hele perioden de leier uansett om treningsti­den blir brukt eller ikke.

– I vinter hadde Start en veldig stor betydning for våre inntekter, sier Abrahamsen i idrettseta­ten.

– EN UTFORDRING

Kjetil Rekdal ser at det kan bli problemati­sk å samle hele laget sammen i så lang tid.

– Det er en utfordring, selvfølgel­ig. Min erfaring med treningsle­ir på Gran Canaria har vaert formidabel. Så må vi passe på at vi ikke får brakkesyke. Men det er prisen for å vaere med på det her. Hvis du ikke vil på treningsle­ir, så får du trappe ned. Spille i lokale lag eller reise hjem. Dette er konsekvens­en av settingen vi er i, og det er nå reisen tilbake begynner. En ting er at vi skal opp igjen, men vi skal ikke bare opp for å delta i 2020, sier Rekdal.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway