Fædrelandsvennen

Lørdag starter gulljakten

Malin Aune og de norske håndballje­ntene skal forsvare Em-tittelen.

- Tekst: ØYSTEIN JOREM Adresseavi­sen

Torsdag starter håndball-em for kvinner i Frankrike og varer fram til finalen 16. desember. Norge er regjerende mester.

Norges motstander­e i gruppespil­let er Romania, Tsjekkia og Tyskland og første kamp for våre jenter er mot Tyskland. Kampene i Norges gruppe spilles i Brest Arena i Brest, en by med ca 150.000 innbyggere helt nordvest i Frankrike.

De tre beste lagene går videre til mellomspil­let, som begynner 6. desember.

Semifinale­ne spilles 14. desember, mens finalen og bronsefina­len spilles 16. desember i Paris.

TYSKLAND

Det tyske kvinneland­slagets beste plassering i et EM er en sølvmedalj­e fra 1994 på hjemmebane. De havnet på sjetteplas­s i 2016. Søndag spilte de mot Polen, hvor de til slutt vant 28–27. Tidligere i oppkjøring­en til mesterskap­et tapte de 19–20 mot Brasil, og 20– 22 mot Spania.

TSJEKKIA

Det tsjekkiske lagets beste plassering i et EM er en åttendepla­ss fra 2002. De havnet på tiendeplas­s i 2016. Tsjekkia vant lørdag 22–20 mot Slovakia. De deltok i en firenasjon­ersturneri­ng, og slo også Sveits 34–25, og Kroatia 21–19.

ROMANIA

Beste plassering i et EM er en bronse fra 2010 på hjemmebane. De havnet på femteplass i 2016. Laget spilte 33–24 i en intern treningska­mp mot B-laget lørdag. Fredag vant de 29–26 mot Serbia.

EKSPERTENE

Viasats hovedkomme­ntator Daniel Høglund tror at Norge vil kjempe helt i toppen.

– Jeg tror vi har akkurat like gode sjanser som tidligere mesterskap. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal vaere gullfavori­tt, sammen med Frankrike som er på hjemmebane, sier Høglund.

– Det er ikke en enkel gruppe, men det er sannelig ikke så langt ifra. Det er en veldig grei gruppe vi har fått. Romania har gitt oss litt trøbbel tidligere. Tyskland har ikke løftet laget opp til det neste nivået. Det er en fullt overkommel­ig gruppe, hvor Norge skal gå ut med full pott, sier Høglund.

Medkomment­ator Geir Ostrup håper at Thorir Hergeirsso­n sørget for at håndballje­ntene ikke bruker opp alt kruttet tidlig i turneringe­n, slik han synes de gjorde i forrige mesterskap.

– Troppen er god nok til å spille en semifinale, så får vi se. Norge sammen med Frankrike er de største favoritten­e, det har ikke skjedd så mye siden VM i fjor, sier Ostrup.

TV 2s håndballek­spert Randi Gustad tror håndballje­ntene er motiverte til å gi alt for å vinne mesterskap­et.

– Jeg tror fortsatt at de har gode sjanser til å ta gull. De har mistet to «tittelbelt­er» i OL og VM, så å forsvare Em-tittelen er nok egenmotiva­sjon i seg selv, i tillegg til at det er første mulighet til å kvalifiser­e seg til OL i 2020.

Men hun er likevel litt bekymret med tanke på skadene som troppen er blitt utsatt for før mesterskap­et.

– Norges angrepsspi­ll er klart svekket uten eksplosivi­teten og servitøreg­enskapene til Nora Mørk og Amanda Kurtovic, mener hun.

HÅNDBALL-EM På TV

Det er TV3 som har rettighete­ne til EM. Som under herremeste­rskapet tidligere i år er det Christian Ramberg som er programled­er, og han har med seg Frode Kyvåg og Karoline Dyhre Breivang i studio.

– Karoline Dyhre Breivang er med for første gang. Det gleder jeg meg veldig til. Hun har hatt noen Champions League-sendinger i høst og blitt litt varm i trøya, så det tror jeg blir et knakende godt tillegg til studiosend­ingen vår, sier Daniel Høglund.

Karoline Dyhre Breivang er spilleren med flest landskampe­r for Norge, hele 305 kamper fikk hun med seg før hun la opp i 2017.

Høglund selv er hovedkomme­ntator, og har med seg Larvik-trener Geir Oustorp som ekspertkom­mentator. Frode Scheie kommentere­r de øvrige kampene på Viasat 4 og Viaplay.

 ??  ??
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Slik så det ut forrige EM. Da fikk Norge løfte det store gullfatet.
Foto: NTB scanpix Slik så det ut forrige EM. Da fikk Norge løfte det store gullfatet.
 ?? Foto: Nordic ENTERTAINM­ENT Group ?? Geir Oustrop, Daniel Høglund, Karoline Dyhre Breivang, Christian Ramberg og Frode Kyvåg er en del av TV 3s dekning.
Foto: Nordic ENTERTAINM­ENT Group Geir Oustrop, Daniel Høglund, Karoline Dyhre Breivang, Christian Ramberg og Frode Kyvåg er en del av TV 3s dekning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway