Fædrelandsvennen

Hun skal ha vaert på fest hos faren før han døde i badekaret

Den drapstilta­lte kvinnen skal ha vaert sjåfør for farens kamerat under en fest 26. mars 2002. Dagen etter ble faren funnet død i badekaret.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Hun var alltid hos min bror når han hadde fest, sa tiltaltes onkel da han vitnet i retten onsdag.

Onsdag 27. mars 2002 fikk han beskjed om at broren var død. 52-åringen ble funnet i badekaret, av en kamerat og en elektriker som kom på besøk.

– Jeg ble oppringt av elektriker­en og kjørte opp umiddelbar­t. Han sa «ikke gå inn, for det ser ikke noe fint ut», forklarte onkelen.

Dødsfallet ble henlagt som intet straffbart forhold i 2002. Politiet mener nå at mannen ble dopet ned og trolig druknet av sin egen datter.

– Min mor mistenkte alltid at det var noe muffens. Dødsfallet var en gåte for henne. Hun fortalte meg at tiltalte hadde sagt til henne at tiltalte var den siste som dro fra festen, sa onkelen i retten.

En gang om kvelden skal tiltalte ha kjørt hjem en kamerat av faren. Det fortalte kameratens davaerende samboer da hun vitnet i retten onsdag.

– De kom i bil. NN (tiltalte) ble med inn i gangen, sa kvinnen som nå er 78 år gammel.

Ifølge kvinnen var samboeren hennes svaert beruset da han kom hjem. Hun mener klokka kan ha vaert mellom 18 og 21.

– Hun (tiltalte) sto og kikket veldig på ei klokke som sto i stua. Før hun gikk sa hun «jeg må vel ut og se hvordan det går med min far», sa 78-åringen.

KONFLIKT OM ARVEN

Tiltaltes onkel, som er nå i 70-årene, fortalte at det oppsto en konflikt om arven etter brorens død.

Tiltalte har flere ganger gitt uttrykk for at hun ikke fikk det hun hadde krav på.

– Hun mente det var en feil fordeling. Egentlig har jeg forståelse for det. Normalt er det jo barna som arver en person, ikke brødrene. Her ble det litt galt, men sånn ble det i denne saken, sa onkelen.

En stor del av boet skal ha gått til familiebed­riften som alle søsknene var involvert i. Avdødes samboer fikk to millioner kroner, mens tiltalte fikk pliktdelsa­rven.

– TRUET FOR PENGER

I retten fortalte onkelen at han har mottatt en rekke trusler av ukjente personer de siste årene. Truslene skal ha vaert knyttet til arvekonfli­kten.

– Det er mange som har truet meg for penger, sa mannen.

Han forklarte at både han og broren ga tiltalte penger før broren døde. Etter brorens død skal tiltalte ha forsøkt å presse ham for penger.

– Like før hun ble arrestert fikk jeg en telefon av en som ville ha 150.000 kroner. Det var ikke hun som ringte, men en venn. Hvis jeg betalte skulle tiltalte slette lydopptake­ne hun satt på, sa onkelen.

Han fortalte at tiltalte stadig tok opp ting på bånd. En gang skal hun ha sagt at hun skulle få hjelp av en mannlig bekjent til å redigere lydbåndene.

– Hvis jeg betalte kom hun ikke til å legge ut denne «fake newsen» på Facebook, sa onkelen.

I retten kom det fram at tiltalte skal ha spurt en mann om han kunne ta livet av onkelen. Mannen som skal ha fått forespørse­len husket en samtale han hadde hatt med tiltalte om dette.

– Jeg ble spurt om jeg kunne sørge for at onkelen ble banket. Jeg regnet det som noe vas. Det gjør jeg egentlig fremdeles. Jeg kjente ikke tiltalte da og kjenner henne ikke nå, sa mannen da han forklarte seg i retten.

– Hvorfor tok du det ikke alvorlig, spurte tingrettsd­ommer Ben Fegran.

– Det er jo ingen som i fullt alvor spør om noe sånt, sa mannen, som er en bekjent av tiltaltes onkel.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Forsvarer Olav Sylte i samtale med Cato Meijer, aktor Leif Aleksander­sen, etterforsk­ningsleder Øystein Jørgensen og aktor Ragnhild Helgesen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Forsvarer Olav Sylte i samtale med Cato Meijer, aktor Leif Aleksander­sen, etterforsk­ningsleder Øystein Jørgensen og aktor Ragnhild Helgesen.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Tiltaltes far ble ikke obdusert før begravelse­n og dødsårsake­n ble aldri klarlagt. Nå mener politiet at mannen ble drept.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Tiltaltes far ble ikke obdusert før begravelse­n og dødsårsake­n ble aldri klarlagt. Nå mener politiet at mannen ble drept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway