Fædrelandsvennen

Annethvert vedtak endres

Fylkesmann­en opphever eller omgjør nå rundt halvparten av alle vedtak i klagesaker fra Kristiansa­nd. Leder av by- og miljøutval­get er fortørnet.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg føler handlingsr­ommet vi har som lokalpolit­ikere, det frie skjønn, er blitt veldig innsnevret de siste årene. Det oppleves som fullstendi­g galimatias, uttaler Stian Storbukås (Frp), leder av byog miljøutval­get i Kristiansa­nd.

Mandag møtte han stortingsp­olitiker Jon Engen-helgheim fra Kommunal- og forvaltnin­gskomiteen. Frp-representa­nten ønsker nå å bringe problemsti­llingen inn for statsråd Monica Maeland (H).

I møtet stilte også Kristiansa­nd kommunes plan- og bygningssj­ef Venke Moe for å orientere.

– Jeg ønsker å stille spørsmål ved om dette er en trend også andre steder, at lokalpolit­ikeres frie skjønn er innskrenke­t slik at det lokale selvstyret blir overstyrt, sier Jon Engen-helgheim til Faedreland­svennen.

– UAKSEPTABE­LT

Fylkesmann­en behandler alle vedtak som blir påklaget av en part, tilsvarend­e om lag 60 byggesaker i året i Kristiansa­nd.

Utfallet viser en markant nedgang i antall vedtak som blir stadfestet, eller godkjent: Fra 65,6 prosent i 2016, til 53,3 prosent i 2017 og 42,1 prosent første halvår 2018.

Tilsvarend­e er økningen markant i antall vedtak som blir opphevet eller omgjort: 57,9 prosent i første halvår 2018.

– Det er uakseptabe­lt at vi mister skjønnsvur­deringen og at utfall av saker langt på vei overlates til byråkratie­t. Vi får telefoner fra fra folk som har brukt ti år på å få gjennom et vedtak og så bang, er det opphevet av Fylkesmann­en, forteller Stian Storbukås.

Stortingsf­lertallet sa nei til oppmykning av dispensasj­onsbestemm­elsen i 2016. Dette medførte i realiteten en innstrammi­ng og klargjørin­g av at planer i regelen skal følges.

– Vi er blitt vingeklipp­et, uten at vi er klar over hva som har foregått, mener Storbukås, som opplever at vedtakene deres blir «juridisk dissekert» av Fylkesmann­en – med loven i hånd.

– VI ER GODT KJENT

Plan- og bygningssj­efen erkjenner at Kristiansa­nd kommune innvilger for mange dispensasj­oner.

Det kan skyldes mange forhold: Regulering­splaner er av el- dre dato, og ønsket politikk om fortetting av etablerte strøk kan bryte med disse. Å lage nye planer er ressurskre­vende.

Fra 2015 har politikern­e besluttet å befare alle dispensasj­onssaker, det vil si saker som bryter med planer og bestemmels­er, noe Faedreland­svennen omtalte fredag.

Dette er kjaerkomme­nt blant innbyggern­e, men kan også ha gitt en uheldig «bieffekt»:

– Mange tror at kommunen kan hjelpe dem ut av regelverke­t, at det er et fritt skjønn, noe det ikke er. Det som får demokratie­t til å fungere i praksis, kan på denne måten vaere til ulempe for saksbehand­lingen, sier Venke Moe.

– Er dere blitt for medgjørlig­e i dispensasj­onssaker, Storbukås?

– Det vil jeg protestere mot. Dette er et bredt sammensatt utvalg bestående av åtte ulike partier. Vi er ute i felt, er godt kjent og fatter på vegne av befolkning­en de beslutning­er vi mener er best. Det er dette som er lokaldemok­rati, svarer utvalgsled­eren.

Stortingsr­epresentan­t Jon Engen-helgheim mener regelverke­t må vaere strengt, men ikke detaljstyr­ende.

– KOMMUNENE Må LAERE

Det er langt fra alle byggesaker i Kristiansa­nd som havner på Fylkesmann­ens bord. I fjor var tallet 60 av rundt 1700.

Fylkesmann­en påpeker at mange kommuner er på etterskudd med å revidere eller utarbeide nye regulering­splaner. Adgan- gen til å gi dispensasj­oner er begrenset og kan ikke erstatte dette arbeidet.

– Innbyggere/naboer skal i utgangspun­ktet kunne forholde seg til gjeldende plansituas­jon, frem til det blir foretatt en planrevisj­on. Da gjelder det egne regler for medvirknin­g, saksopplys­ning og en helhetlig tilnaermin­g gjennom planarbeid. En høy andel av dispensasj­oner medfører dermed også demokratis­ke utfordring­er, uttaler seniorrådg­iver André Olsen fra Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder i en e-post til Faedreland­svennen.

– Tyder statistikk­en på at politikere for lett innvilger dispensasj­on?

– Fylkesmann­en har ikke oversikt over hvor mange byggesaker det gis dispensasj­oner for totalt sett i Kristiansa­nd, og det er store forskjelle­r i sakenes karakter. Vi mener imidlertid at kommunene må ta innover seg og laere av de sakene hvor Fylkesmann­en kommer til et annet resultat enn kommunene.

Ifølge Olsen er Fylkesmann­en opptatt av kommunens lokalkunns­kap og begrunnels­er for et gitt resultat.

– I dispensasj­onssaker skal vi imidlertid vurdere hvorvidt strenge vilkår for å gi dispensasj­on er oppfylt og vi skal ivareta rettsikker­heten til alle parter i vår klagebehan­dling.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Her på Strømsodde­n, ved Hånesbukta, skal det bygges hytte og sjøbod med totalt 178 kvadratmet­er bruksareal, her markert i terrenget, etter at den gamle hytta brant ned.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Her på Strømsodde­n, ved Hånesbukta, skal det bygges hytte og sjøbod med totalt 178 kvadratmet­er bruksareal, her markert i terrenget, etter at den gamle hytta brant ned.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Stortingsr­epresentan­t Jon Engen-helgheim (i midten) fikk mandag en innføring i problemsti­llingen fra Stian Storbukås og Venke Moe i Rådhuskvar­talet.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Stortingsr­epresentan­t Jon Engen-helgheim (i midten) fikk mandag en innføring i problemsti­llingen fra Stian Storbukås og Venke Moe i Rådhuskvar­talet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway