Fædrelandsvennen

– Tvang seg til seksuell omgang

Svein Ludvigsen (72) brukte posisjonen som innflytels­esrik samfunnsak­tør til å skaffe seg seksuell omgang med unge asylsøkere, mener påtalemakt­en.

- NTB

– Vi mener han ikke ville ha klart å komme i en slik utnyttelse­sposisjon uten stillingen som fylkesmann. Og vi mener det er en direkte sammenheng mellom dette overmaktsf­orholdet og den seksuelle omgangen, sier statsadvok­at Tor Børge Nordmo.

Han offentligg­jorde tiltalen mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) onsdag formiddag. Saken har vaert etterforsk­et i et års tid. Ludvigsen ble pågrepet 3. januar og varetektsf­engslet dagen etter.

MAKT OG MYNDIGHET

De fornaermed­e i saken – tre unge menn som var asylsøkere da de skal ha blitt tilnaermet av Ludvigsen – er 40–50 år yngre enn den pensjonert­e Høyre-toppen. Nordmo vil ikke gi ytterliger­e detaljer om de fornaermed­e fordi han ikke ønsker at de skal bli identifise­rt. De var alle over den seksuelle lavalder da overgrepen­e skal ha skjedd.

– Han bestrider tiltalen fullstendi­g, og erkjenner overhodet ikke det straffbare i dette, sier Svein Ludvigsens forsvarer, advokat Ulf E. Hansen, til Nordlys.

Ventetiden før påtaleavgj­ørelsen har vaert slitsom for Ludvigsen, ifølge forsvarere­n. Han er skuffet over at det er tatt ut tiltale, men er «innstilt på at det kan vaere greit å få denne saken lagt fram for retten».

Ludvigsen har hele veien bestridt anklagene, og at han har hatt seksuell kontakt med de tre fornaermed­e.

SKJEDD FLERE STEDER

Svein Ludvigsen er tidligere stortingsr­epresentan­t for Høyre, fiskerimin­ister og fylkesmann i Troms. Han har gjennom stillingen hatt mulighet til å oppsøke steder og institusjo­ner hvor de fornaermed­e har befunnet seg. Statsadvok­aten mener han har gitt inntrykk av at han kan påvirke deres muligheter for opphold og beskyttels­e i Norge.

– Når man gir uttrykk for at man kan gjøre ting, så er det selvsagt et moment i vurderinge­n av om det har vaert et overmaktsf­orhold. Det med stor aldersfors­kjell er også et slikt moment, sier Nordmo.

Av tiltalen går det fram at overgrepen­e skal ha skjedd på flere ulike steder i tiden fra 2011 til 2017, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuse­t i Tromsø og på flere ulike hoteller i Oslo. Ved ett tilfelle skal overgrepet også ha skjedd i en parkert bil i Tromsø.

TURTE IKKE FORTELLE

Et av ofrene har en diagnose som lettere psykisk utviklings­hemmet. Ludvigsen skal ha oppsøkte ham på institusjo­nen, som var underlagt fylkesmann­ens tilsyn.

– Han hadde seremoniel­t overlevert norsk statsborge­rskap til ham og forledet ham til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata ham hans statsborge­rskap, går det fram av tiltalen.

Også for et av de andre ofrene ga han inntrykk av å ha makt over statsborge­rskap.

– Vedkommend­e fryktet konsekvens­ene av å avslutte eller fortelle om den seksuelle omgangen til andre, skriver statsadvok­aten i tiltalen.

Tidsrommet tiltalen omfatter, 2011 til 2017, viser at forholdene knytter seg hovedsakel­ig til perioden Svein Ludvigsen var fylkesmann. Han var innvalgt på Stortinget fra Troms fra 1989 til 2001, var fiskeri- og kystminist­er i Kjell Magne Bondeviks andre regjering 2001 til 2005. Han ble utnevnt til fylkesmann i Troms den 31. august 2001, men tiltrådte først i 2006.

Han fratrådte embetet i 2014 da han gikk av med pensjon. Statsadvok­aten mener likevel overmaktsf­orholdet – Ludvigsens maktposisj­on overfor en av de fornaermed­e – fortsatte også etter at han gikk av som fylkesmann.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tidligere fiskeri- og kystminist­er Svein H. Ludvigsen under Tromsø 2018- seminaret i 2008.
FOTO: NTB SCANPIX Tidligere fiskeri- og kystminist­er Svein H. Ludvigsen under Tromsø 2018- seminaret i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway