Fædrelandsvennen

Kan gi 70 arbeidspla­sser

I løpet av 2022 kan et nytt produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff, Biozin AS, stå klart i Åmli. Anlegget, som har en prislapp på over tre milliarder, kan gi 70 arbeidspla­sser.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

– At noen vil investere så mye i vår kommune, er helt fantastisk. At vi får 70 nye arbeidspla­sser er én ting, men dette betyr også mye for skogeierne. Både lønnsomhet­en for skogbruker­e blir større, og man kan anta at aktivitete­n blir høyere, sier ordfører i Åmli kommune, Reidar Saga, til Faedreland­svennen.

Det var Dagens Naeringsli­v som først omtalte saken.

Det skal investeres over tre milliarder kroner i det nye produksjon­sanlegget for biodrivsto­ff i Åmli. Tomta som er plukket ut, ligger rett ved sagbruksan­legget til Bergene Holm AS.

135 MÅL STORT OMRÅDE

Administre­rende direktør Thomas Skadal i Biozin Holding sier til DN at anlegget skal vaere i drift i løpet av 2022.

– Vi har på plass et 135 mål stort fabrikkomr­åde i Åmli kommune for å etablere et produksjon­sanlegg for avansert bioråolje, sier Skadal.

Biozin Holding er et dattersels­kap av Bergene Holm. På anlegget skal råstoff fra skogen omdannes til bioråoljen biozin.

Åmli kommune kan få 70 nye arbeidspla­sser når det er ferdigstil­t.

– EN MILEPAEL FOR PROSJEKTET

Selskapet opplyser i en pressemeld­ing at prosjektet har gått over i planleggin­gsfasen, som skal vaere ferdig ved utgangen av 2019. Denne delen av prosjektet vil koste naermere 250 millioner kroner. De 250 millionene vil bli finansiert av aksjonaere­ne Biozin AS, som er eid av Bergene Holm og Preem AB.

Når planleggin­gsfasen er ferdig, vil det bli tatt en beslutning for den endelige investerin­gen samt byggekontr­akten.

Ordfører i Åmli kommune, Reidar Saga, er klar på at etablering­en betyr enormt mye for kommunen.

– Når man jobbet med dette i så mange år, er det en utrolig lettelse å se at det satses for fullt. Det er en milepael for prosjektet, sier Saga.

SKAL KLARGJØRE TOMTA

Ordføreren forteller at de sammen med fylkeskomm­unen, åtte andre kommuner og AT Skog har gått sammen om å klargjøre tomta.

– Denne jobben vil bli sendt ut på anbud når vi har fått kvalifiser­te tegninger. Vårt mål er å ha tomta klar når de er klare til å sette i gang arbeidet med anlegget. I denne perioden vil mellom 200 og 300 arbeidere vil jobbe med å få tomta ferdig. sier Saga.

Om alt går etter planen, blir det byggestart for anlegget i 2020.

– Det er 50 år siden sagbruket ble etablert. At vi får en ny, stor investerin­g er veldig moro både for Åmli og hele regionen, sier Saga.

 ?? FOTO: BERGENE HOLM ?? Åmli kommune kan få 70 nye arbeidspla­sser når det et nytt produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff, Biozin AS, skal etableres. Tomta skal ligge rett ved siden av sagbruket til Bergene Holm, som eier Biozin Holding.
FOTO: BERGENE HOLM Åmli kommune kan få 70 nye arbeidspla­sser når det et nytt produksjon­sanlegg for biodrivsto­ff, Biozin AS, skal etableres. Tomta skal ligge rett ved siden av sagbruket til Bergene Holm, som eier Biozin Holding.
 ?? ARKIVFOTO ?? Bergene Holm AS etablerte Biozion Holding for å produsere fornybar drivstoff fra sagbruk- og skogbruksr­ester.
ARKIVFOTO Bergene Holm AS etablerte Biozion Holding for å produsere fornybar drivstoff fra sagbruk- og skogbruksr­ester.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway