Fædrelandsvennen

– EØS er bra for norske arbeidstak­ere

- NTB

Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) forsvarer Eøsavtalen og mener regjeringe­n gjør mye for å bekjempe sosial dumping.

Det er økende motstand i fagbevegel­sen, fordi avtalen har ført til at man har måttet endre norske arbeidsvil­kår for at de skal vaere i tråd med EUS regler. Opposisjon­en tok tak i saken i onsdagens spørretime.

– Det handlingsr­ommet som trengs for å ivareta trygge arbeidspla­sser med lønninger det går an å leve av, finnes innenfor Eøs-avtalen. Det er fulgt opp med forslag i Stortinget. Men det forutsette­r at regjeringe­n bruker det handlingsr­ommet, påpekte Apleder Jonas Gahr Støre.

Han kritiserer regjeringe­n blant annet for ikke å ha forberedt sanksjoner som skal ramme bedrifter som bryter de nye reglene for innleie av arbeidskra­ft.

Hauglie avviste det hun oppfatter som en anklage om at regjeringe­n ikke gjør noe i kampen mot useriøsite­t i arbeidsliv­et, og viste blant annet til etablering­en av arbeidskri­minalitets­sentre.

– Det store bildet er at EØS er bra for norske arbeidstak­ere og norsk arbeidsliv, sa hun.

Overvåking­sorganet ESA har besluttet at Norge ikke kan tvinge selskaper om å følge norske regler for reise, kost og losji også for utenlandsk­e arbeidstak­ere.

Hauglie viser til at dette er en komplisert sak, men påpeker at det er kommet et nytt utsendings­direktiv fra EU.

– Direktivet styrker arbeidstak­ernes rettighete­r. Det er bra for arbeidstak­erne i Norge at dette kommer på plass, sa Hauglie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway