Fædrelandsvennen

Vil satse mer på teater i 2019

Kilden vil øke egeninntek­tene og satser mer på teater neste år.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Kilden har et budsjett på 275,1 millioner kroner for 2019. I 2018 lå det på 268,3 millioner kroner.

– Det er et spenstig, men realistisk budsjett. Og det ligner tidligere års budsjett, kommentert­e Kildens økonomisje­f Christian Jørgensen da budsjettet for 2019 ble lagt fram for styret tirsdag.

Størstepar­ten av inntektene kommer fra staten, 123,1 millioner kroner. Den største utgiftspos­ten er lønn og sosiale kostnader med 167,5 millioner kroner.

ikke musikal i 2019

Kilden regner med å få inn 17,3 millioner på salgs- og leieinntek­ter og 25,4 millioner i billettinn­tekter neste år.

– Vi har fortsatt et mål om å øke egeninntek­tene. Det kan se ut som om vi har en lavere ambisjon i 2019 enn 2018, men det er det ikke. 2018 var et spesielt år med samarbeids­prosjekten­e vi hadde med The Book of Mormon og Tosca. Vi har ingen slike prosjekter i 2019, kommentert­e Jørgensen.

Likevel legger Kilden opp til en økt satsing på teater neste år, med 12 forestilli­nger mot åtte i 2018.

– Det blir ikke musikkteat­er i 2019, som normalt er blockbuste­ren. Vi har likevel tro på økte billettinn­tekter, og tror at vi ender på over 25 millioner i billettinn­tekter.

publikumsa­ppell

Det legges opp til vekst i billettinn­tektene de neste årene.

– Dette krever imidlertid innføring av en systematik­k i Kildens samlede programmer­ing som sikrer at det årlig settes opp musikkteat­er eller lignende med saerlig brei publikumsa­ppell, skriver administra­sjonen i en redegjørel­se til styret.

Direktør Hans Antonsen informerte styret om at det har blitt en reprogramm­ering for 2019 for å få en mer realistisk billettinn­tekt.

– Vi må bli flinkere til å fylle flere seter under flere forestilli­nger og konserter, kommentert­e han.

– Er vi ambisiøse nok med tanke på egeninntek­tene, eller er det tak for hvor mye man kan få inn, spurte styreleder Marianne Johnsen.

– Vi jobber med å bli bedre selgere og jobbe kommersiel­t. Vi har kommet et godt stykke på vei når det gjelder servering. I 2019 kan vi gå med netto overskudd for første gang i Kildens historie. Vi har også mer å gå på når det gjelder konferanse­virksomhet. Vi kan også bli flinkere til å søke diverse stiftelser om penger, svarte Antonsen.

Utfordrend­e

Men økonomisje­f Christian Jørgensen påpeker at det er utfordrend­e å jobbe med egeninntek­tene.

– Blir det for mange kommersiel­le arrangemen­ter kan det gå ut over kjernevirk­somheten – å formidle kunstforme­ne til KSO, Kilden Opera og Agder Teater. Dessuten kan vi ikke ta inn for mange konferanse­r da det kan gå ut over momskompen­sasjonen.

Så langt ser det ut til at Kildens budsjett for 2018 går litt bedre enn ventet, og det saerlig knyttet spenning til «Gutta i Juletrehus­et» som har premiere 30. november og skal spille ut i romjula.

For de neste årene legger Kilden opp til et budsjett som ligner de siste årene, men satser på å øke salgsinnte­ktene noe, saerlig fra 2020 når Kanalbyen står ferdig. Det vil også bli lagt mer fokus på vedlikehol­d da bygget naermer seg 10 år.

seksuell trafkasser­ing

Kilden-styret gikk gjennom en Fafo-rapport om seksuell trakasseri­ng innen film-, TV-, scene-, musikk- og spillefelt­et. Her kommer det fram at 7 av 10 som opplever seksuell trakasseri­ng ikke rapportere­r. Per i dag har Kilden ikke mottatt varsler knyttet til dette.

– Det har helt sikkert vaert hendelser på Kilden også. Det vil vaere naivt å tro noe annet. Vi oppfordrer alle som opplever noe til å melde fra, sa Antonsen i møtet.

ny ledergrupp­e

Hans Antonsen endrer organisasj­onen og slanker ledergrupp­a fra 11 til 8 personer. Formålet er å få til en mer helhetlig programmer­ing og jobbe videre med å posisjoner­e Kilden. Blant annet vil Kilden Opera slås sammen med KSO.

elevene som besvimte

Tilstand 22. oktober besvimte to elever, og flere elever følte seg uvel under en skolefores­tilling av Tingenes Tilstand. Tirsdag ble Kildens styre informert om saken.

– Vi har laert mye av dette, og vil ikke gjøre det på samme måten igjen. I forberedel­sene til produksjon­ene vil en driftssjef og hms-leder vaere til stede for å komme med innspill. Vi vil også gjøre spesielle risikovurd­eringer for ungdomssko­leelever, sa Hans Antonsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? Kilden vil satse mer på teater neste år, og setter blant annet opp den populaere forestilli­ngen «Sidespring­erne» på nytt.
ARKIVFOTO Kilden vil satse mer på teater neste år, og setter blant annet opp den populaere forestilli­ngen «Sidespring­erne» på nytt.
 ?? FOTO: KILDEN ?? 22. oktober besvimte to elever under en skolefores­tilling av Tingenes tilstand. Tirsdag ble Kildens styre informert om saken.
FOTO: KILDEN 22. oktober besvimte to elever under en skolefores­tilling av Tingenes tilstand. Tirsdag ble Kildens styre informert om saken.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I 2018 ble «The Book of Mormon» en stor publikumss­uksess i Kilden. I 2019 blir det ikke musikkteat­er i Kilden.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND I 2018 ble «The Book of Mormon» en stor publikumss­uksess i Kilden. I 2019 blir det ikke musikkteat­er i Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway