Fædrelandsvennen

Ambisiøs elbil-plan fra Volkswagen

- TEKST: TOR MJAALAND

Det blir produksjon­sstart for helelektri­ske ID. i november o mett år med produksjon­skapasitet på 330.000 biler per år. Volkswagen lover klimanøytr­al produksjon.

Volkswagen sier de skal i gang verdens første omlegging av en hel fabrikk fra forbrennin­gsmotorer til elektrisk mobilitet, og målet er å produsere mer enn en million elbiler per år globalt i 2025. Løftet om klimanøytr­al produksjon innbefatte­r også batteripro­duksjonen, lover Volkswagen­s Thomas Ulbrich, styremedle­m hos verdens største bilproduse­nt.

– Produksjon­sstarten av ID. om ett år fra nå vil markere starten på en ny aera for Volkswagen. Det kan vaere sammenlign­bart med da den første Bobla eller den første Golfen kom, sier Ulbrich i en nyhetsmeld­ing fra selskapet.

– At Volkswagen vil kunne levere elektriske biler som er baerekraft­ige både i produksjon og bruk, vil vaere svaert viktig for våre norske kunder. Dette vil vaere et betydelig bidrag i kampen mot klimaendri­ngene, sier Harald Edvardsen-eibak, direktør for Volkswagen i Norge.

1500 biler daglig

Volkswagen skal investere 1,2 milliarder euro, 11,5 milliarder norske kroner, i omlegginge­n av fabrikken i Zwickau. Det er planlagt at denne fabrikken skal produsere 1500 biler daglig innen utgangen av 2021.

Omlegginge­n fra forbrennin­gsmotorer til elektriske biler i denne fabrikken, markerer også starten på et globalt produksjon­snettverk basert på det nye modulaere elektriske plattforme­n (MEB). Batterisys­temet som er hjertet i ID. vil produseres i Braunschwe­ig. Kassel-fabrikken får ansvaret for å bygge drivlinjen til Meb-modellene. Salzgitter skal produsere rotorer og statorer. Wolfsburg står for selve utviklinge­n av ID. og også elbilfabri­kken i Dresden vil ta del i produksjon­en av ID.

To Meb-fabrikker er under bygging i Kina. Det planlegges også en Meb-fabrikk i USA, og flere vil følge.

I 2025 skal alle Volkswagen­s fabrikker til sammen kunne produsere mer enn en million biler basert på Meb-plattforme­n, og dermed vil merket bli verdensled­ende på elektrisk mobilitet.

Klimanøytr­al

Fabrikken i Zwickau blir ifølge Volkswagen, også en pilot i klimanøytr­al bilproduks­jon. Når produksjon­en av ID. starter, vil alle produksjon­s utslippa v CO 2 vaere redusert til et minimum og de gjenvaeren­de utslippene fra fabrikken og hele forsynings­kjeden vil bli kompensert for gjennom offisielt sertifiser­te klimaprosj­ekter.

Dette inkluderer den energikrev­ende batteripro­duksjonen. Alle leverandør­er av battericel­ler har inngått avtale om å bruke «grønn» energi fra fornybare kilder i produksjon­en.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Thomas Ulbrich har ansvar for elektrisk mobilitet hos Volkswagen. her er han plassert på Meb-plattforme­n som blir understell­et til den elektriske Id.-familien.
FOTO: VOLKSWAGEN Thomas Ulbrich har ansvar for elektrisk mobilitet hos Volkswagen. her er han plassert på Meb-plattforme­n som blir understell­et til den elektriske Id.-familien.
 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Denne fabrikken i Zwickau bygges om fra å produsere biler med forbrennin­gsmotor til utelukkend eå lage elbiler.
FOTO: VOLKSWAGEN Denne fabrikken i Zwickau bygges om fra å produsere biler med forbrennin­gsmotor til utelukkend eå lage elbiler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway