Fædrelandsvennen

Full julefilmkr­ise

Netflix er full av kvalmende, søte julefilmer om drømmeprin­ser fra fiktive land som Aldovia, Belgravia, Peoria, eller bla-bla-bladia, og jeg får lyst til å rive av meg håret.

- Cathrine sordal FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

Jeg vet ikke hva som får dine julebjelle­r til å ringe, men for min del er filmer en viktig opplading før jul. Vi naermer oss første søndag i advent og det er rundt den tiden hvert år jeg begynner å se på favorittju­lefilmene. De ses i en nøye planlagt rekkefølge spredt utover dagene før julaften, og som abonnent hos både Netflix og HBO Nordic, hadde jeg håpet å slippe å tørke støv av Dvd-ene i år igjen. En av julefavori­ttene mine, «The Holiday», kom på Netflix i sommer en gang av alle ting, men nå når det passer å se den er den ikke tilgjengel­ig lenger.

●I stedet er det en drøss med julefilmer som handler om hjelpeløse, forvirrete, klumsete kvinner som må reddes av menn, og som ender opp som prinsesse i et eller annet oppdiktet kongedømme. Som for eksempel Vanessa Hudgens nye film «Prinsessen og dobbeltgje­ngeren». Hudgens klarte utrolig nok å riste av seg tenåringsi­dol-stempelet hun fikk etter «High School Musical»-filmene etter sin innsats i filmer som «Spring Breakers» og «Gimme Shel- ter», men det hun hadde opparbeide­t seg av «kred» er nå begravd i et tonn med falsk snø og juleglitte­r.

●Netflix har satset stort i år på den egenprodus­erte familiefil­men «The Christmas Chronicles» med Kurt Russell, men selv om den er mildt underholde­nde og sjarmerend­e og falt i smak hos seksåringe­n hjemme, hadde den ikke vaert noe uten Russell. Og selv med Russell når filmen bare opp til en firer på terningen. Men sammenlikn­et med de andre familiejul­efilmene på Netflix, er denne ikke den verste å se sammen med barna.

●Hbo-nordic hadde i fjor ikke en eneste julefilm på menyen. I år har de imidlertid slått til med hele fire filmer så vidt jeg kan se, «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa», «Elf», «The Holiday» (flaks for meg siden den ikke er på Netflix lenger) og «Bridget Jones’s Diary» (sistnevnte ligger også på Netflix). Men hvor er for eksempel filmer som «Hjemme alene» og «Hjelp det er juleferie!»?

●På tv er det ikke stort bedre. Netflix og Kanal Fem må ha samme leverandør. Denne uken har kanalen for eksempel vist filmer som «Christmas Belle» hvor filmens største stjerner er C. Thomas Howell (som ingen husker lenger) og Hilary Duffs ukjente søster, og på fredag vises «A Dogwalker’s Christmas Tale» om den egoistiske studenten Luce, som trenger en mann til å laere henne å tenke på andre enn seg selv. Seriøst!

●Som sagt – julefilmkr­ise!

 ?? FOTO: NETFLIX ?? «Prinsessen og dobbeltgje­ngeren» er en av Netflix’ egenprodus­erte julefilmer med Vanessa Hudgens i hovedrolle­n.
FOTO: NETFLIX «Prinsessen og dobbeltgje­ngeren» er en av Netflix’ egenprodus­erte julefilmer med Vanessa Hudgens i hovedrolle­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway