Fædrelandsvennen

❞ Skulle legge ham i badekaret, slik at det så ut som en naturlig død.

Vitnet sier hun hørte tiltalte snakke om å dope ned og drepe sin egen far, to måneder før faren ble funnet død i badekaret.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Kvinnen som vitnet i går, var bare 13 år gammel da hun skal ha overhørt en samtale på en restaurant i Kristiansa­nd i januar 2002.

13-åringen hadde vaert på skolen og skulle møte sin far på Egon i Markens. Mens hun og faren satt ved et bord på uteserveri­ngen kom kvinnen som nå er tiltalt for ha drept sin far i 2002 og sin ekskjaeres­te i 2014. 43-åringen nekter straffskyl­d.

– Hun og min far ble sittende og prate. De snakket om at far til tiltalte hadde en del penger. Så snakket de om hvordan de skulle ta livet av ham, forklarte kvinnen som nå er 30 år gammel.

Ifølge kvinnen snakket faren og tiltalte om å dope ned tiltaltes far med tabletter.

– Det var snakk om å gjemme en tablett i en kopp. De skulle legge ham i badekaret, slik at det så ut som en naturlig død, sa kvinnen i retten.

Tiltalte og vitnets far var gode venner.

– TENKTE AT DET VAR SJUKT

– Det er ganske kraftig kost for en 13-åring å høre dette. Forsto du alvoret, spurte aktor Ragnhild Helgesen.

– Både og. Der og da tenkte jeg vel at det var sjukt å sitte og planlegge noe sånt. Men når du er 13 år er det kanskje ikke så lett å tenke klart om alt, sa kvinnen.

Hun fortalte at hun husker at møtet på Egon skjedde på nyåret i 2002.

– Min far tok meg på fersken i å drikke alkohol på nyttårsaft­en. Han ble sint og vi ble uvenner. Da vi møttes på Egon hadde vi akkurat blitt venner igjen, sa kvinnen.

27. mars 2002 ble tiltaltes far funnet død i sitt eget boblebadek­ar. Dødsfallet ble vurdert som mistenkeli­g, men saken ble henlagt som intet straffbart forhold.

– Min far fortalte meg at han var død og at han døde i et badekar. Da skjønte jeg at det var reelt. At det ble gjennomfør­t, sa kvinnen i retten i går.

VAR REDD FOR å FORTELLE

30-åringen fortalte at hun har ønsket å fortelle om det hun hadde hørt, men holdt tett av frykt for sin far. Det var først etter farens død våren 2016 at hun fortalte om det hun skal ha hørt. Mannen fikk dermed aldri gitt sin versjon.

– Jeg og min far hadde et elskhat-forhold. Han kunne si «du vet hva jeg er i stand til, så ikke prøv deg», sa kvinnen.

– Har du snakket med noen andre enn politiet om dette, spurte Helgesen.

– Jeg har snakket med min mor om at tiltaltes far døde i et badekar. Men ikke om det jeg overhørte på Egon da jeg var liten, sa kvinnen.

30-åringen ble avhørt av politiet våren 2016. Avhøret ble gjennomfør­t noen uker etter at kvinnens far døde av sykdom.

– Politiet hadde snakket med min mor, som hadde nevnt meg. Jeg snakket med en politimann på telefon. Så kom de hjem til meg for å ta en prat, sa kvinnen.

Kvinnen flyttet fra Kristiansa­nd for flere år siden. Hun er nå bosatt på Vestlandet.

REDD FOR IKKE å BLI TRODD

– Hva har det gjort med deg å baere på denne hemmelighe­ten så lenge, spurte aktor Helgesen.

– Du tviler på deg selv. Om jeg burde sagt noe tidligere. Men jeg turte ikke. Det har gjort meg til en usikker person, men også sterkere, sa kvinnen.

Hun forklarte at hun har vurdert å fortelle om hendelsen, men da hun var yngre fryktet hun at folk skulle tro hun bare var en oppmerksom­hetssøkend­e tenåring.

– Jeg var redd for at ingen ville tro at jeg var seriøs. Men jo eldre jeg ble, jo sikrere ble jeg på meg selv. At dette var sant. At dette var noe jeg faktisk hadde hørt, sa kvinnen i retten.

I avhør i 2016 forklarte kvinnen at hun hørte tiltalte og faren snakke om en arv og et testamente under samtalen på Egon i 2002.

– Kan du utelukke at du først har hørt om dette etter tiltaltes far døde?

– Jeg har hørt om det i etterkant, men jeg hørte det da også, sa kvinnen.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? I januar 2002 skal kvinnen ha hørt tiltalte snakke om å ta livet av sin far under en samtale på Egon. Noen måneder senere ble mannen funnet død i badekaret.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN I januar 2002 skal kvinnen ha hørt tiltalte snakke om å ta livet av sin far under en samtale på Egon. Noen måneder senere ble mannen funnet død i badekaret.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Tiltalte og hennes forsvarer Olav Sylte i retten i går.
FOTO: ERLEND OLSBU Tiltalte og hennes forsvarer Olav Sylte i retten i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway