Fædrelandsvennen

Råd til menn over 50

- ØYSTEIN OLAV LAEGDENE

Det er prisverdig at Arne Thomassen i Lillesand står fram i avisa og forteller om sin prostatakr­eft (Faedreland­svennen 23.11.) Han gjør det for å hjelpe andre menn.

●●Prostatakr­eft er visstnok den vanligste kreftforme­n i Norge. Jeg vil gjerne støtte Thomassen og gi mitt bidrag i form av konkrete råd. Det kan jeg gjøre fordi jeg har hatt en aggressiv form for prostatakr­eft, men har fått god behandling, slik at jeg er frisk og er helt uten negative følger eller bivirkning­er.

All behandling jeg har fått er gjennom det offentlige helseappar­atet i Norge, som jeg er godt fornøyd med.

Er du over 50 år, ta en PSA- prøve hvert år (slik Thomassen gjorde). Det er en enkel blodprøve hos fastlegen. Er verdien høyere enn normalt, be om en mer omfattende prøve på sykehuset, uansett hva fastlegen din sier. Jeg hadde ingen plager eller symptomer og visste ikke hva PSA var, men fastlegen min sendte meg til sykehusprø­ve da min Psa-verdi var noe høy. Det er jeg glad for. Min yngre fetter hadde også noe høy Psa-verdi, men hans fastlege anbefalte å vente med en naermere prøve på sykehuset. Etter en tid gikk han likevel, men da hadde kreften spredt seg, og han døde.

Hvis det blir påvist prostatakr­eft, finn ut hvilke alternativ­e behandling­er som fins og hva de ulike behandling­ene vil eller kan føre til. Det kan vaere nyttig å rådføre seg med eksperter som kan ha en noe annen innfallsvi­nkel til behandling­en enn legen. Da jeg var på Radiumhosp­italet, fikk jeg tilbud om å snakke med en sexolog som arbeidet der, og han ga nyttige opplysning­er og anvisninge­r. Når det gjelder selve behandling­en, fikk jeg forelagt forskjelli­ge alternativ­er og konsekvens­ene av dem. Legen ga premissene, men jeg valgte selv. En behandling­sform som jeg forsto var ganske vanlig, men som jeg valgte bort, ville fjerne libido og i praksis ha ført til kjemisk kastrasjon.

Ta kontakt med Prostatafo­reningen. De har nyttig materiell i form av brosjyrer og filmer, og de har folk du kan rådføre deg med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway