Fædrelandsvennen

O jul med din giverglede

- KARI HELENE PARTAPUOLI generalsek­retaer i Plan Internatio­nal Norge

Sju av ti voksne mener vi bruker for mye på julekalend­ere og julegaver. Kan vi bruke kjøpepress­et til noe positivt?

Jeg skjønner at man kan bli svett bare av tanken på kjøpesente­r i førjulstid­a, og ikke minst av kredittkor­tregninga i januar. Ikke bare snakker vi om en gavebonanz­a 24. desember, det blir mer og mer vanlig å telle ned til den materialis­tiske festen også med pakkekalen­der – en ny gave hver dag gjennom hele adventstid­en.

Ifølge DNB bruker nordmenn mer enn 1 milliard kroner på julekalend­ere i år. Samtidig mener 70 prosent at vi bruker for mye penger i førjulstid­a på julekalend­ere og julegaver. Det viser en undersøkel­se gjennomfør­t av Yougov for Plan Internatio­nal Norge.

Som en motreaksjo­n har mange skoler rundt omkring i landet begynt med en helt annen type kalender, der barna gir i stedet for å få. I tillegg gir hver kalenderlu­ke elevene kunnskap om barns rettighete­r og løfter frem solidarite­t og et godt klassemilj­ø.

En annen ting er gaveutveks­lingen på julaften. Mange erfarer at en alternativ gave med et veldedig formål kan glede like mye som de andre pakkene under treet. I Yougov-undersøkel­sen oppgir nesten halvparten av dem som faktisk gir bort veldedige julegaver, at de gjør det fordi de mener at mottakeren blir glad for at gaven støtter en god sak.

Dette tror jeg mange kan skrive under på. Vi har kanskje ikke bruk for så mange flere sokker og duppetditt­er, eller så mye mer julepynt og krimskrams. Det kan glede både giver og mottaker at de symbolske gavene fører til at flere barn i fattige land får skolegang, at faerre jenter blir gift mens de enda er barn og at ungdom får hjelp til å skape egne arbeidspla­sser.»

På landsbasis har tre av ti valgt å gi bort en alternativ gave med et veldedig formål til jul. Å bytte ut en av turene til overfylte og anmassende handlegate­r i desember med en tur innom en av nettbutikk­ene til en veldedig organisasj­on, er en vinn-vinn-situasjon som stadig flere finner glede og mening i.

61 millioner barn i verden går ikke på skole. Nesten hvert andre sekund blir en jente giftet bort mens hun ennå er barn. Hver eneste dag dør

Det er fantastisk at vi er så gavmilde med hverandre i forbindels­e med jul. barn av sykdommer som enkelt kunne vaert forebygget eller behandlet. Behovene i verden er mange.

Det er fantastisk at vi er så gavmilde med hverandre i forbindels­e med jul. Men hvis julen handler om å gi, er det jo naturlig å gi litt til noen som virkelig trenger det også.

Med ønske om en stressfri adventstid og en god jul når den tid kommer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På landsbasis har tre av ti valgt å gi bort en alternativ gave med et veldedig formål til jul, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX På landsbasis har tre av ti valgt å gi bort en alternativ gave med et veldedig formål til jul, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway