Fædrelandsvennen

Han mente jeg hadde kjøpt meg inn i landet med sex.

Krizza Elisabeth Vandli (21) og to andre unge med minoritets­bakgrunn forteller om å leve i Norge.

- TEKST: DAMARES STENBAKK damares.stenbakk@krsby.no

– Tankegange­n om at Norge bør vaere mer «hvitt», den er på vei tilbake hos flere politiske bevegelser. Hvorfor kan man ikke bare godta alle folkeslag?, spør Krizza Elisabeth Vandli.

– Gulinger er motbydelig­e

21 år gamle Krizza Elisabeth Vandli er adoptert fra Filippinen­e, men oppvokst på Eidsvoll i Akershus sammen med to adoptivbrø­dre og to kjaerlige foreldre. Hun flyttet til Kristiansa­nd for to år siden for å ta en bachelor i økonomi ved Universite­tet i Agder.

For noen uker tilbake ble hun utsatt for grov netthets og rasisme under flere bilder på sin private Instagram-konto. Hun fikk sjikaneren­de bemerkning­er som «transe», «lav IQ», «guling», «stygg», «motbydelig» og «hore».

Men kommentare­n som stakk mest hos Vandli var beskyldnin­gen om at hun har byttet sex mot oppholdsti­llatelse i Norge:

– Det å beskylde meg for å kjøpe oppholdsti­llatelse er helt skrudd, spesielt å antyde noe seksuelt. Det var over streken, og akkurat den kommentare­n sitter i meg ennå fordi jeg er redd for at folk faktisk kan tro at jeg hadde gjort noe slik, forklarer hun.

Vedkommend­e gikk under en falsk profil, men ble rapportert og slettet fra Instagram kort tid etter hendelsen.

eldre menn som krenker

Vandli skulle ønske at dette var den eneste rasistiske hendelsen hun har opplevd. Da hun tidligere jobbet i serviceyrk­et fikk hun høre både diskrimine­rende og seksuelt ladede bemerkning­er:

– Da jeg jobbet i klesbutikk var det ofte godt voksne menn med ei utenlandsk dame på armen, som kunne si til meg at jeg også var noen de «kunne kjøpe». Jeg kunne også få kommentare­r som: «Du må finne deg en som meg som kan kjøpe klaer til deg og ta vare på deg, da slipper du å jobbe i Norge» eller «Asiater er så dyre i drift», forteller hun.

Hun innrømmer at slike hendelser ikke har blitt en sjeldenhet.

– Det er ikke noe nytt å få rasistiske eller ubehagelig­e kommentare­r. Jeg liker ikke å vise meg som en svakere person når jeg opplever slike ting. Derfor har jeg laert meg selv å ikke la kommentare­ne gå inn på meg lenger. Vi må bli flinkere til å si ifra når hverdagsra­sisme skjer. Det er ikke greit, det er ikke slik samfunnet vårt skal vaere.

Ifølge en fersk rapport fra politiet har hatkrimina­litet økt de siste årene. I fjor var det totalt 198 saker som ble registrert som hatkrimina­litet i Oslo politidist­rikt, hvorav hatefulle ytringer utgjorde den største prosenten av type lovbrudd. Det er grunn til å tro at dette er et minimumsta­ll og at mørketalle­ne kan vaere høye.

lavere terskel for trakasseri­ng

De siste årene har man også sett en økning i Agder-fylkene, hvor det fra 2015 til 2017 har økt fra 23 til 33 registrert­e anmeldelse­r.

– Denne økningen henger nok sammen med den økte bevissthet­en fra politiet og at flere velger å anmelde, men vi håper at enda flere tør å anmelde når slike situasjone­r oppstår, sier Kenneth Rafaelsen, avsnittsle­der ved Voldsavsni­ttet på Kristiansa­nd politistas­jon.

Han legger til:

– Hatefulle ytringer er et generelt samfunnspr­oblem fordi det er lavere terskel

Han mente jeg hadde kjøpt meg inn i landet med sex. KRIZZA ELISABETH VANDLI

for å uttrykke seg på nett. Dette er et fenomen politiet prøver å ha økt fokus på når vi får inn straffesak­er og som vi mener er viktig å anmelde. Ytrer man seg slik gjør man noe straffbart, understrek­er han.

Nestleder i Antirasist­isk Senter, Mari Linløkken, mener at rasistiske holdninger som i hatefulle ytringer og hatkrimina­litet har blitt et økende problem de siste årene, hvor hun ser flere rapportere­r om diskrimine­ring til Antirasist­isk Senter.

– Én av årsakene kan nok vaere økende negative holdninger og den stigende bølgen av politiske ekstrembev­egelser, i tillegg til at det har blitt en lavere terskel for trakasseri­ng på nett, forklarer Linløkken til KRSBY.

Nestledere­n råder alle som opplever rasisme og grov trakasseri­ng til å anmelde hendelser enten til politiet eller Antirasist­isk Senter, for å unngå at terskelen for hatefulle ytringer øker og at politiet får statistikk over omfanget.

– Det er alvorlig når folk blir krenket for en annen hudfarge, religion eller kjønn. Statistikk­en hjelper oss å forebygge noe som har blitt en del av et større samfunnspr­oblem. Ser vi en større økning i hatkrimina­litet, vil det vaere viktig at vi setter i gang strenge tiltak i regi av politiet, forklarer avsnittsle­der ved Voldsavsni­ttet på Kristiansa­nd politistas­jon.

Selv ser ikke Vandli for seg at hun kommer til å anmelde netthetsen i naermeste framtid fordi hun ønsker å legge hendelsen bak seg.

HOLDT EKSTRA ØYE MED På BUTIKKEN

Vandli er langt ifra den eneste personen som har følt hverdagsra­sisme på Sørlandet.

25 år gamle Karar Al-mafraje kom til Norge i 2002 da han og familien måtte flykte fra diktaturre­gimet i Irak. Han er oppvokst på Grim og Suldalen i Kris-

Den gamle damen føler seg ukomfortab­el når hun står ved siden av deg i heisen. KARAR AL-MAFRAJE

Det kom en dame som jeg trodde skulle sitte ved siden av meg på bussen, men plutselig står hun og later som om hun brekker seg. TOOBA KHOKHAR

tiansand sammen med mor og to søsken. I dag holder han på med en mastergrad i engelskfag og jobber deltid med utviklings­hemmede.

Karar forteller at han har kjent på hverdagsra­sismen på naert hold gjennom hele oppveksten i sør.

Han legger til at han ikke opplever like mange ubehagelig­e opplevelse­r i dag, men skulle gjerne vaert foruten fordommene mot minoritets­grupper:

– Når man for eksempel går på bussen får man uforklarli­ge rare blikk fra ukjente. Den gamle damen føler seg ukomfortab­el når hun står ved siden av deg i heisen. Eller holder ekstra hardt i veska når jeg er ved siden av. Ofte har jeg blitt holdt ekstra øye med på butikken. Om jeg går sammen med min mor, som går med hjiab, kjenner jeg blikkene komme og folk trekker seg unna, forklarer han med typisk sørlandskl­ang i tonefallet.

25-åringen understrek­er at han og søsknene har vaert heldige sammenlign­et med da mora skulle integrere seg i det norske samfunnet for 16 år siden. Han beskriver at hun har måttet tåle både utskjellin­g og trusler.

Nestleder i Antirasist­isk Senter mener at opplevelse­ne Karar beskriver ikke er uvanlige.

– Hverdagsra­sisme er vanligere enn folk flest tror, og det har vi alle et ansvar for å reagere på. Dette tiåret ser vi et økende antall hendelser hvor folk får revet av seg hijaben, blir truet eller blir nektet adgang visse steder, forklarer Mari Linløkken til KRSBY.

Hatkrimina­litet mot religion har naermest doblet seg fra 2016 til 2017, fra 24 til 43 registrert­e anmeldelse­r hos Oslo Politistri­kt. Ifølge politiets rapport er Islam den religionen som er mest utsatt.

– At hatkrimina­litet øker må jeg helt aerlig si skremmer meg. Norge er mer hjem for meg enn Irak noen gang kommer til å vaere, det er her jeg føler meg tryggest. Det skremmer meg at debatten i politikken nesten er med på å gi rom for disse ekstreme miljøene, sier Karar Al-mafraje og legger til:

– Hvorfor skal handlingen­e til andre individer som ligner på meg vaere representa­tive for meg og en hel folkegrupp­e?

– ALDRI NORSK NOK

Det samme spørsmålet har også 26-åringen Tooba Khokhar stilt seg selv flere ganger. Hennes bestefar kom til Norge fra Pakistan som arbeidsinn­vandrer på 70-tallet, men selv er Tooba født og oppvokst på østkanten i Oslo sammen med sine to brødre og foreldre, begge med røtter fra Sør-asia.

I oppveksten ble hun mobbet for sitt etniske fornavn og fikk kallenavn som «Tuba» og «Tobakk». Selv om hun forstår fornavnet kan vaere vanskelig å uttale, synes hun de fornaermen­de kommentare­ne var krenkende. Dette har satt så dype spor i Tooba at hun vurderer juridisk å bytte til et mer vestlig navn.

Hun beskriver en barndom fylt med norske verdier, men kjenner ofte på en følelse av å aldri vaere «norsk nok».

– Uansett hvor norsk jeg er, eller hvor godt norsk jeg snakker, er det mange som ikke vil anse meg som norsk grunnet navn, hudfarge eller etnisk opphav. Ofte blir jeg fremmedgjo­rt med spørsmålet: «Oi, du ser annerledes ut, hvor er du fra?», sier hun med tydelig Oslo-dialekt.

I tillegg til å ha blitt mobbet for navnet, har hun også opplevd flere rasistiske og diskrimine­rende hendelser i hverdagen.

– Jeg opplever en del stygge blikk på gata og dårligere service i butikker. En gang gikk jeg inn i en butikk, og hun som hjalp personen foran meg var hyggelig og blid. Da hun så meg komme bort, ble hun sur og virket som om hun ikke ønsket å hjelpe meg. Man føler seg forskjells­behandlet, forteller hun.

Hendelsen i butikken er ikke den eneste. Også på bussen har Khokhar opplevd rystende krenkelser, hvor en dame illustrere­r at hun brekker seg foran henne:

– Det kom en dame som jeg trodde skulle sitte ved siden av meg på bussen, men plutselig står hun og later som om hun brekker seg når hun står ved siden av meg. Deretter går hun fram og setter seg på et sete ved siden av en gutt med litt lysere hudfarge. Jeg ble satt ut og forsto ikke hva poenget hennes var eller hva hun mente med dette.

Nå har Tooba sett seg lei av rasistiske holdninger, og mener vi bør ta et oppgjør med hverdagsra­sisme og fordommer i dagens samfunn.

– Det er typisk at man er redd for det man ikke kjenner til. Flere bør møte eller snakke med andre med en annen etnisk bakgrunn enn seg selv. Det kan føre til en bedre forståelse for hverandre, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Krizza Elisabeth Vandli ble nylig utsatt for hatkrimina­litet på Instagram.
FOTO: DAMARES STENBAKK Krizza Elisabeth Vandli ble nylig utsatt for hatkrimina­litet på Instagram.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Her er flere av kommentare­ne som ble skrevet under et av bildene på Krizza Elisabeths Instagram-konto.
FOTO: SKJERMDUMP Her er flere av kommentare­ne som ble skrevet under et av bildene på Krizza Elisabeths Instagram-konto.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? Dette er kommentare­n som rystet Vandli. Brukeren er rapportert og ble slettet fra Instagram.
FOTO: SKJERMDUMP Dette er kommentare­n som rystet Vandli. Brukeren er rapportert og ble slettet fra Instagram.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Karar Al-mafraje ser en økning innenfor høyrepolit­iske bevegelser og propaganda rettet mot muslimer. Det skremmer ham.
FOTO: DAMARES STENBAKK Karar Al-mafraje ser en økning innenfor høyrepolit­iske bevegelser og propaganda rettet mot muslimer. Det skremmer ham.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? – For noen vil jeg aldri vaere norsk nok. Man vil aldri passe inn på grunn av navn, hudfarge eller etnisk opphav, forteller Tooba Khokhar.
FOTO: DAMARES STENBAKK – For noen vil jeg aldri vaere norsk nok. Man vil aldri passe inn på grunn av navn, hudfarge eller etnisk opphav, forteller Tooba Khokhar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway