Fædrelandsvennen

Omkamp om blokk på Lund

Politikern­e sa i september tvert nei til en seks etasjers blokk i Kuholmsvei­en. Et par måneder senere kan de komme til å si ja likevel.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

I september sa politikern­e nei til en seksetasje­rs blokk under Hamreheia på Lund i Kristiansa­nd. Et par måneder senere kan de komme til å si ja likevel.

– Vi ser nok for oss utbygging i en eller annen form på denne tomta, sier Stian Storbukås (Frp), leder av by- og miljøutval­get (BMU).

For to måneder siden var det et enstemmig utvalg som stemte ned boligblokk­a i Kuholmsvei­en, etter en befaring der naboer argumenter­te heftig for sin sak.

Neste torsdag kommer saken til ny behandling etter at bygget er senket tre meter. Hele sjetteetas­jen er fjernet slik at bygget rommer 25 leilighete­r i stedet for 29.

UKJENT MED BYGGEPLANE­R

– Det med å kappe én etasje har ingenting å si, det blir like mye sprengning og altfor mye bygningsma­sse her. Kunne de ikke spart det lille grøntareal­et, sier beboer Nora-lise Thorsen, som var blant de mest aktive under befaringen i september.

Nå viser det seg at hennes tre naboer på åsryggen enten har solgt sin eiendom eller selv har tenkt å rive og bygge nye og større boliger.

Disse planene var ikke utvalget gjort kjent med i sakspapire­ne forrige gang. Så i stedet for at saken gikk direkte videre til bystyret, har ordføreren anmodet om ny behandling i BMU, før bystyret behandler saken i januar.

– Jeg synes det var en opplysning som burde vaert med, men om det skal påvirke utfallet er jeg usikker på. Tomta blir ikke større av den grunn, sier Krf-representa­nt Grete Kvelland Skaara.

– Hva betyr det at én etasje er fjernet?

– For utsikten til de bak hjelper det noe, men fortsatt gjelder argumentet om at tomta er liten. Men det blir en helhetsvur­dering, og jeg har ikke konkludert, svarer hun.

Det er Agderbygg som har fremmet prosjektet i forlengels­e av blokkbebyg­gelsen de har oppført ved siden av.

Byggetomta på 2,4 mål tilhører imidlertid Kristiansa­nd kommune, og består for en stor del av fjell som skulle sprenges eller skjaeres bort til fordel for boliger.

– PÅKJENNING­EN MINSKET

At tre av fire eiendommer oppå skrenten skal utvikles samtidig mener utbygger har stor betydning:

– Det var litt usikkerhet i forhold til fjellsikri­ng, påkjenning for nabobebygg­else og tap av utsikt. Når det gjelder utsikt er bygget redusert med én etasje. Og siden tre av fire boliger i bakkant skal rives vil påkjenning­en med terrenginn­grep vaere minimalise­rt. Tidspunkte­t for utbygginge­n vil vaere veldig gunstig, hevder daglig leder Egil André Jore i Agderbygg.

Han sier boligblokk­a fortsatt er et velegnet fortetting­sprosjekt, tett på sentrum, noe Frp støtter ham i:

– Vi kan ikke stå og si fagre ord om fortetting i bynaere strøk for så å stemme ned sånne saker i neste runde, mener Stian Storbukås, som sier han etter «ekstrem tvil» valgte å stemme sammen med flertallet sist.

Han mener grøntområd­et, eller skråningen, ikke har saerlig verdi. Dessuten at sprengning­sarbeidet må kvalitetss­ikres, og utbygger påta seg det hele og fulle ansvar om setningssk­ader skulle inntreffe.

Nora-lise Thorsen og andre naboer i Kuholmsvei­en og Høivold Brygge forstår ikke at saken er vesentlig endret siden sist:

– Det er altfor stort, altfor gigantisk. Vi har vaert nede på Tangen og Odderøya og kikket, er det er utrolig mye blokker på ett område.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Stian Storbukås (Frp), leder av by- og miljøutval­get, har ordet under befaringen i slutten av september. Nå fremmes saken på nytt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Stian Storbukås (Frp), leder av by- og miljøutval­get, har ordet under befaringen i slutten av september. Nå fremmes saken på nytt.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nora-lise Thorsen er berørt nabo i bakkant, her fotografer­t under befaringen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nora-lise Thorsen er berørt nabo i bakkant, her fotografer­t under befaringen.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG ?? Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia.
ILLUSTRASJ­ON: AGDERBYGG Slik er den fem etasjers blokka illustrert beliggende under Hamreheia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway