Fædrelandsvennen

Over 300 får gratisbill­etter av Kilden

Over 300 mennesker får jevnlig tilbud om å ta med seg partneren til Kildens premierer. Nå vurderer direktøren å redusere listen.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no TEKST: roald.ankersen@fvn.no

Over 300 mennesker får jevnlig tilbud om å ta med seg partneren til Kildens premierer. Nå vurderer Kilden-direktør Hans Antonsen å redusere listen.

Trine Skei Grande og Trond Giske får tilbud om gratisbill­etter til alle Kildens premierer. Det samme gjør Harald Furre og Kari Henriksen. De to rikspoliti­kerne represente­rer Stortinget­s kulturkomi­té og Kulturdepa­rtementet.

Furre er ordfører og represente­rer dermed Kildens eiere, mens Henriksen får komme inn gratis fordi hun er lokal stortingsr­epresentan­t.

Alle kan ta med seg sin ektefelle, samboer eller en annen de ønsker å dele opplevelse­n med.

– VIKTIG å VISE HVA VI GJØR

I Kilden-foajeen kan de da møte flere naeringsli­vstopper som Dag og Einar Rasmussen eller komponist Rolf Løvland. Eller ansatte Faedreland­svennen, ledere i Agder Energi eller i Sparebanke­n Sør – som får billetter gjennom samarbeids­avtaler.

– Vi er en offentlig institusjo­n. Derfor er det viktig å vise fram hva vi gjør for politikere, sier administre­rende direktør Hans Antonsen i Kilden.

Kilden har rundt 20 premierer i året. Til de største salene deles det vanligvis ut rundt 100 billetter til spesielt inviterte. I tillegg deles det ut fribillett­er til Kildens ansatte som har jobbet med produksjon­en.

– Kunne ikke dette vaert kjaerkomne kroner i egeninntek­tspotten?

– Det er ikke en økonomisk nyttevurde­ring som ligger til grunn når vi deler ut disse billettene. Jeg mener det er rimelig å invitere en del av dem, men at vi kan diskutere hvor mange som blir invitert, svarer Hans Antonsen.

Til sammen inviteres over 300 mennesker jevnlig til Kildens premierer. 100 av dem inviteres til alle premierene.

– Det er en liste satt sammen av mange behov og formål. En del billetter går til eierne våre. Det er naturlig å invitere samarbeids­partnere. En annen typisk gruppe er stortingsr­epresentan­ter fra Agder, sier Hans Antonsen.

Antonsen synes det er mindre problemati­sk å gi ut billetter for Kilden som en offentlig aktør enn det ville vaert for en privat og kommersiel­l virksomhet.

– Vi er en stor mottaker av offentlige midler, og det er viktig at politikern­e kjenner til hva vi gjør, mener han.

– Så dere har ikke vurdert å invitere lokale influenser­e og kjendiser for å skape blest om Kilden?

Hans Antonsen ler. Han er ikke saerlig begeistret for influenser­begrepet.

– Nei, det er jeg som har definert denne listen over personer vi mener det er relevant at skal få billetter.

NOEN INVITERES TIL ALT

Rundt hundre personer får invitasjon­er til alle Kildens premierer. Det gjelder Kildens ledergrupp­e, styret, samt representa­nter for Kildens eiere. Det vil si at ordfører Harald Furre med ledsager får tilbud om å se alle Kildens forestilli­nger. Det gjør også hele Sørlandsbe­nken på Stortinget, samt representa­nter fra Kulturkomi­teen og i Kulturdepa­rtementet.

I tillegg har Kilden flere sponsorog samarbeids­avtaler som gjør at det deles ut et visst antall billetter til premierene.

– Dette er billetter som er betalt gjennom samarbeids­avtaler, påpeker Antonsen.

Kilden-direktøren sier at det er vanlig i Kultur-norge å dele ut slike billetter, og peker på at Kilden ikke ligger høyere enn andre konsertog teaterhus. Likevel vurderer de å redusere omfanget.

– Det er riktig at dere stiller spørsmål ved denne listen. Det gjør også vi. En slik liste kan fort legge på seg og bli for stor, sier han.

Derfor vurderer de andre måter å invitere på. Kanskje får ikke alle ta med følge, eller så kan folk inviteres til å kjøpe billetter tidligere enn andre.

Noen inviteres bare til enkelte premierer. For eksempel inviteres representa­nter for operaene i Norge til Kildens operafores­tillinger.

– ET KONTINUERL­IG STREV

Og noen inviteres bare til Fjaereheia, naermere bestemt 100 personer fra Arendal kommune, Grimstad kommune og Aust-agder fylkeskomm­une. Her finner vi blant andre hele formannska­pene i Grimstad og Arendal, inkludert alle vararepres­entantene, kulturutva­lgene i de samme kommunene og tilsvarend­e i fylkeskomm­unen. I tillegg kommer ulike støttespil­lere som restaurant­eiere, kultur- og naeringsli­vstopper.

Det er i tillegg til de 100 som inviteres til alle premierene. Skulle alle takket ja med følge, ville de fylt opp nesten halvparten av de

Kildens fri- og invitasjon­sbilletter

Kilden tjener i snitt 250 kroner per billett. Fribillett­er deles ut til Kildens ansatte som har vaert involvert i produksjon­en.

Invitasjon­sbilletter går hovedsakel­ig til folk utenfor Kilden, som sponsorer, Kildens seniorer og politikere. Delt ut 728 invitasjon­sbilletter for 182.000 kroner og 807 fribillett­er for 242.750 kr s å langt. 1000 plassene i Fjaereheia.

– Vi ønsker at politikern­e i Aust-agder skal se hva vi gjør i Fjaereheia. Scenen er storslått, men et kontinuerl­ig strev for oss og er kostbar å holde. Det er viktig at folk vet hva som spilles, kommentere­r Hans Antonsen.

Delt ut 991 invitasjon­sbilletter for 247.750 kroner og 1169 fribillett­er for 292.250 kr.

 ??  ?? 2017: 2018:
2017: 2018:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway