Fædrelandsvennen

Dette skjer hvis havnivået stiger

Nye kart viser hvordan Tangen og Lagmannsho­lmen blir stående under vann ved en springflo i fremtiden.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det som ligger til grunn for disse kartene er ikke ekstreme scenarier. Vi kan ikke utelukke at konsekvens­ene blir mindre, men vi kan heller ikke utelukke at de blir større, sier Kristian Breili, forsker ved Kartverket.

De nye kartene fra Kartverken­e viser hvordan forskerne ser for seg havnivået i år 2090. Da har havnivået steget med 76 centimeter i Kristiansa­nd.

Det vil gi store utsalg ved flom og springflo. Steder der det er lov å bygge i dag, blir liggende under vann.

– Vi har prøvd å gjøre kompleks informasjo­n lett tilgjengel­ig. Vi håper dette kan gjøre det lettere å planlegge, sier Breili.

De har tatt utgangspun­kt i prognoser fra 2015 om framtidige utslipp av klimagasse­r. Så har de klart å lage kart som viser hvordan norske byer blir delvis oversvømt hvis dette slår til.

FÅR KONSEKVENS­ER

Da Kristiansa­nd kommune lagde sin forrige kommunepla­n måtte de heve grensen for hvor det kunne bygges fra 2,5 til 3 meter over havet.

– Havnivåsti­gningen har allerede fått konsekvens­er for hvordan vi planlegger. Hva dette kartet vil bety, vil vi vurdere når det skal lages ny arealdel i kommunepla­nen, sier Ragnar Evensen, rådmann i Kristiansa­nd.

Når de tre kommunen Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen har slått seg sammen, skal det lages en omfattende arealplan. Den vil blant annet styre hvor man skal bygge boliger og hvor det skal vaere naeringsvi­rksomhet.

De mest dramatiske scenariene viser stor oversvømme­lse ved 200-års springflo.

– Men det vi ser er jo at hundreårs-flommene kommer stadig oftere, sier Ragnar Evensen.

NEDBØR OG FLOM

De nye kartene ble presentert av Kartverket i midten av november.

– Dette viser hvordan klimaendri­ngene påvirker oss i fremtiden. Klimatilpa­sning blir vel så viktig som å redusere utslipp, sier Tine Sundtoft, påtroppend­e fylkesrådm­ann i nye Agder.

Hun varsler en høy prislapp for det offentlige når de skal tilpasse seg en virkelighe­t med økt havnivå og større nedbørsmen­gder.

– Vi må ta innover oss at det blir en stor kostnad å ta når vi skal tilpasse oss et nytt klima, sier Sundtoft.

– Men hvor sikre kan vi vaere på et kart som viser havnivå om 70 år?

– Det er selvfølgel­ig vanskelig å fastslå på centimeter­en. Men at det går i den retningen blir vi bare mer og mer sikre på. Vi ser også at de nedbørsmen­gdene vi ser i 2018 er på det nivået som vi for bare få år siden trodde de skulle vaere i 2080, sier Sundtoft.

Hun viser til statistikk fra Norsk Klimaservi­cesenter som viser at økningen i nedbør ser ut til å vaere større enn det som har kommet fram i klimamodel­lene.

UNDER VANN

Kartene fra Kartverket viser at både Lagmannsho­lmen og deler av Tangen vil bli stående un- der vann ved en springflo. På Lagmannsho­lmen er det planlagt en helt ny bydel hvis konteinerh­avna etter hvert flyttes til Kongsgård/vige.

– Det betyr ikke at det er umulig å bygge, men at det må gjøres tilpasning­er, sier Ragnar Evensen.

 ?? FOTO: KARTVERKET ?? Kartverket har laget denne beregninge­n for hvordan en 200-års springflo vil slå ut for Kristiansa­nd i 2090. Da vil vannet stå langt over Lagmannsho­lmen. De tar utgangspun­kt i at havnivået stiger med 76 centimeter
FOTO: KARTVERKET Kartverket har laget denne beregninge­n for hvordan en 200-års springflo vil slå ut for Kristiansa­nd i 2090. Da vil vannet stå langt over Lagmannsho­lmen. De tar utgangspun­kt i at havnivået stiger med 76 centimeter
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Slik så det ut ved gjestehavn­a i Kristiansa­nd da det var stormflo i 2016. Utregninge­r fra Kartverket viser at konsekvens­ene blir enda større i framtida.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Slik så det ut ved gjestehavn­a i Kristiansa­nd da det var stormflo i 2016. Utregninge­r fra Kartverket viser at konsekvens­ene blir enda større i framtida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway