Fædrelandsvennen

Vraket av sine egne

Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman (60) ønsket å toppe Høyres liste ved valget i 2019 og håpet å lede det nye Agder fra 2020. Partifelle­ne vraket ham ikke bare fra førsteplas­sen. De fjernet ham fullstendi­g.

-

- Jeg er verken sur eller bitter. Men jeg er skuffet over prosessen, og mangel på åpenhet, sier Damman til Faedreland­svennen.

Mandag kveld ble han ikke bare vippet ut av sjuendepla­ssen på listen, der nominasjon­skomiteen hadde plassert ham. Han tapte også kampen om åttende og niendeplas­sen, og får ingen politisk framtid i det første Agder fylkesting i det hele tatt.

– Jeg vil bare gjøre én ting helt klart: Dette er ikke et avskjedsin­tervju, sier Terje Damman med ettertrykk når vi ber ham fortelle hvordan det føles å bli vraket etter 35 år i partiets tjeneste, sju av dem som fylkesordf­ører.

– Jeg har ett år igjen, og skal jobbe aktivt for å etablere nye Agder fylkeskomm­une best mulig, forsikrer han.

SPIKRER NYTT AGDER

For Damman fra Mandal er ikke bare fylkesordf­ører, han leder også Fellesnemn­da som nå spikrer rammene for den splitter nye region Agder, et prosjekt han har brent for i årevis.

Da det mandag ble klart at han rett og slett ikke var ønsket på Høyres liste, var det Faedreland­svennen som formidlet nyheten til ham.

– Jeg har fortsatt ikke fått noen formell henvendels­e fra ledelsen i Agder Høyre, konstatere­r han.

– Men jeg har fått mange meldinger fra folk som var på nominasjon­smøtet og støtteerkl­aeringer fra folk i ulike partier, legger han til.

– Hva tenkte du da du fikk nyheten om at de ikke ville ha deg med videre?

– Det var litt blandet. På den ene siden var det greit å få en avklaring, for dette har bølget litt fram og tilbake noen uker. Jeg vet jo at ingen har klippekort til slike verv, og det er ingen automatikk i at vi som sitter skal gå videre.

Men det hadde vaert bra å kunne vaere med å bygge Agder fylkeskomm­une ettersom jeg både har vaert sentral i etablering­en og i forhandlin­gene for å få dette i havn, sier han.

FIRE VILLE På TOPP

Allerede på Høyres landsmøte i april gjorde Terje Damman det klart at han ønsket å kjempe om førsteplas­sen på Høyres liste. Det samme gjorde opposisjon­sleder i Aust-agder fylkesting, Torunn Ostad, Lillesands ordfører Arne Thomassen og tidligere Birkenesor­dfører Arild Windsland.

Det var lederen av nominasjon­skomiteen, tidligere fylkesordf­ører i Aust-agder, Bjørgulv Sverdrup Lund, som ga Damman et forvarsel om at førsteplas­sen var uaktuell. Den var tiltenkt Arne Thomassen (59).

– Jeg fikk en telefon fra Bjørgulv Sverdrup Lund som fortalte at jeg ikke var innstilt som nummer én, og han spurte hvor langt nede jeg kunne akseptere å stå. Det ville jeg ikke si noe om, men da listen ble offentligg­jort og jeg fikk vite at det var sjuendepla­ssen, tenkte jeg at det var ok, for da fikk jeg vaere med videre på fast plass, forteller Damman.

– Men jeg fikk mange tilbakemel­dinger fra folk som sa «dette kan du bare ikke akseptere». Jeg signaliser­te i intervjuer at hvis noen ville løfte meg opp, så var det ok. Men jeg ville ikke ta en aktiv kamp, og var det sånn at jeg ikke var ønsket, så måtte jeg ta det innover meg også, erkjenner Damman.

– For jeg skjønte gjennom lekkasjer at det var noen som var misfornøyd­e med meg, og at det ble jobbet med alternativ­e listeforsl­ag, sier han.

– Hvorfor tror du selv at du ble vraket?

– Det kan vaere tre grunner til det. Noen mener nok jeg ikke er den rette personen til å lede det nye Agder fylkesting.

FOR LITE PROFILERT

Så mener noen jeg er for lite flink til å profilere meg og fronte saker utad. Min måte å jobbe på er å vaere grundig og målrettet, men jeg er ikke opptatt av å få bilde i avisen hver dag.

Og så mener nok noen at det kunne bli en utfordring å ha en avgått fylkesordf­ører som menig medlem av den nye fylkesting­sgruppa, sier Terje Damman.

Forrige onsdag, fem dager før nominasjon­smøtet, fikk han nok en telefon. Denne gangen fra lederen av Kristiansa­nd Høyre, Per Sigurd Sørensen.

– Han ville informere meg om at navnet mitt var i spill. Jeg oppfattet det ikke slik at jeg var helt ute, men at det var diskusjon om plassering­en, forklarer Damman.

At han simpelthen var helt ute av den alternativ­e listen, fikk han vite to dager senere av «en god Høyre-kollega» han ikke ønsker å navngi. Listemaker­ne ønsket blant annet å løfte gruppelede­r i fylkesting­et, Sally Vennesland fra Vennesla, og Harald F. Andersen fra Kristiansa­nd høyere opp, og disse to var blant de Damman tilbrakte fredag og lørdag med da fylkesting­sgruppen hadde møte.

Fylkesordf­øreren selv var da uvitende om sin mulige politiske død.

– BUDSKAP I BOMULL

– Men du fikk tross alt beskjed om at navnet ditt var i spill, og det er demokratie­ts vesen å kjempe for sine plasser?

– Det var et budskap pakket inn i bomull. Var jeg helt ute kunne det ha blitt sagt. Jeg synes prosessen rundt dette var kritikkver­dig, sier han.

– Hva har dette gjort med ditt forhold til Høyre å bli vraket etter så mange år i profilerte posisjoner?

– Det må jeg bruke litt tid på å tenke gjennom, og jeg vil nok søke råd hos politiske venner, sier Damman som også må se seg om etter et nytt levebrød fra 2020. Den økonomiutd­annede heltidspol­itikeren har bakgrunn fra bank og revisjon, men vet ikke hva han skal ta seg til om et år:

– Det vil jeg ikke spekulere på ennå, men bruke året som ligger foran meg på å tenke gjennom.

– Men stemmer du Høyre ved fylketings­valget i september 2019?

– Mine holdninger og meninger er ikke endret. Men det er hemmelige valg, og jeg skal nok gjøre meg noen tanker, sier Damman med et underfundi­g smil.

– MANGE VAR LITE FORNØYDE

– Veldig mange var lite fornøyd med nominasjon­skomiteens forslag, og mange var involvert i arbeidet med å lage alternativ­e løsninger, sier leder av Kristiansa­nd Høyre, Per Sigurd Sørensen, til Faedreland­svennen.

Det var han som informerte Damman om at navnet hans var «i spill».

– Kunne du ikke sagt at han var ute?

– Jeg sa som sant var at navnet var i spill, for det var helt klart at han ville få motstand på sjuendepla­ssen. Men det var en stor kabal som skulle legges og mange ting som skulle på plass, svarer Sørensen.

Han sier det var misnøye med den geografisk­e fordelinge­n på listen der områder øst for Aren-

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Jeg fikk mange tilbakemel­dinger fra folk som sa «dette kan du bare ikke akseptere», sier Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Jeg fikk mange tilbakemel­dinger fra folk som sa «dette kan du bare ikke akseptere», sier Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway