Fædrelandsvennen

– Gjelder ikke bare Vennesla

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no KJETIL NYGAARD

– Vi må ha flere folk til å vaere sammen med barna. Enten må bemanninge­n økes, eller så må vi kutte i åpningstid­ene, sier Andersen.

Alle kommunale barnehager i Vennesla har åpent fra 06.30 til 17.00.

– Med åpningstid­er fra 07.00– 16.30 ville det blitt én time mindre å strekke de ansatte ut over. Det ville blitt bedre for barna. Men igjen så ønsker man jo en heltidskul­tur, og for foreldre som har litt å kjøre til jobb skjønner jeg at det kan bli en utfordring, forteller den pedagogisk­e lederen.

KUTT I BUDSJETTET

På grunn av utfordrend­e økonomi i Vennesla kommune har rådmannen foreslått et årlig kutt på 0,5 prosent i alle enheter de neste fire årene.

Det foreslåtte kuttet utgjør totalt 2,67 millioner kroner de neste fire årene.

– Nesten hele barnehageb­udsjettet er lønn til ansatte. Vi trenger flere - ikke faerre, sier Føreland.

– Kutter man vil det gå ut over barna. Kanskje styreren ser at eneste mulighet er at kokken må slutte. Hvem skal da lage mat? Pedagoger og fagarbeide­re? Da blir det jo enda faerre til å vaere med barna, sier Andersen.

Line Margrethe Drange Neset er kontaktper­son for barnehage i Utdannings­forbundet Vest-agder, og har også jobbet som hovedtilli­tsvalgt i Kristiansa­nd.

Hun forteller at bekymringe­ne knyttet til barnehagen­e på morgen og ettermidda­g ikke bare gjelder Vennesla.

– Det ble for noen år siden gjort en uformell kartleggin­g i noen av de kommunale barnehagen­e i Kristiansa­nd for å finne ut hvor stor del av dagen det var full bemanning i barnehagen­e. Resutatet var mellom to og tre timer av en åpningstid på ti timer, forteller hun.

Drange Neset synes det er svaert positivt at det har kommet både en bemannings­norm og en pedagognor­m, men mener den burde gjelde hele dagen.

– Ledere og ansatte i barnehage er opptatt av å gjøre en god jobb. Men konsekvens­en av blant annet lange åpningstid­er er at ansatte opplever å stå i situasjone­r hvor de har ansvar for flere barn enn det som både bemannings- og pedagognor­men tilsier, mener hun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway