Fædrelandsvennen

Utsetter fjerning av subsidier til kryptoprod­usenter

- NTB

De fire budsjettpa­rtiene på Stortinget er enige om å utsette den planlagte fjerningen av el-subsidier til bedrifter som utvinner bitcoin og annen kryptovalu­ta.

Etter den opprinneli­ge planen i budsjettav­talen skulle endringene i elavgiften ha skjedd ved årsskiftet, men nå skal det i stedet skje 1. mars.

– Regjerings­partiene og KRF har hele tiden vaert opptatt av ikke å ramme datasenter­utbygginge­n, samtidig som det ikke er et ønske å gi redusert elavgift til kryptovalu­taproduksj­on. Derfor har vi nå blitt enige om en bedre avgrensnin­g enn det som opprinneli­g lå i budsjetten­igheten som ble presentert 18. november. Det vil også vaere en høring før endringen innføres, sier finanskomi­teens leder Henrik Asheim (H) til NTB.

KORT FRIST

Datasenter har i dag samme rabatt som annen kraftkreve­nde industri. Det innebaerer at de som har en kapasitet på mer enn 0,5 megawatt, betaler 0,48 øre i avgift per kilowattim­e, i stedet for 16,58 øre. Denne rabatten vil altså regjeringe­n fjerne for selskaper som utvinner bitcoin og annen kryptovalu­ta.

Flere har reagert på beslutning­en, saerlig at den ble varslet så kort tid i forveien. Selskaper som utvinner Bitcoin, har også uttalt at dette kan bety kroken på døren for dem.

FÅR MER TID

Asheim understrek­er at delen av den elektriske kraften som leveres til datasentre­nes øvrige aktivitet, fortsatt vil få redusert sats.

– Nå vil departemen­tet få tid til å gjøre en avgrensnin­g som sørger for at kun de delene av datasentre­ne som driver produksjon av kryptovalu­ta, påvirkes av endringene, sier han.

Finanspoli­tikeren er likevel tydelig på at subsidiene skal bort fra 1. mars.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? El-subsidiene til produsente­ne av bitcoin – eller virtuelle penger – utsettes fra årsskiftet til 1. mars, er de fire budsjettpa­rtiene enige om.
FOTO: NTB SCANPIX El-subsidiene til produsente­ne av bitcoin – eller virtuelle penger – utsettes fra årsskiftet til 1. mars, er de fire budsjettpa­rtiene enige om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway