Fædrelandsvennen

Demokratis­k forvaltnin­g av energiress­urser

- NIKLAS KALVØ TESSEM daglig leder Kraftfylka ODDMUND HARSVIK,

Regionrefo­rmen er en nødvendig og etterlengt reform for svaert mange folkevalgt­e og ansatte som jobber for regional utvikling.

følje og kompetanse bidrar til sterkere kompetanse­miljøer, mer effektiv oppgaveløs­ning og gjør ansvarsdel­ingen mellom de offentlige organene tydeligere.

Selv om det er viktig at fylkeskomm­unene får tilført nødvendig kompetanse har de mye kunnskap allerede. Så lenge fylkeskomm­unene er navet i beslutning­sprosessen­e og det trekkes inn kompetanse fra staten og kommunene, vil dette sikre forsvarlig saksbehand­ling i tråd med nasjonale retningsli­njer. Vi er sikre på at det blir godt samarbeid mellom ulike forvaltnin­gsnivåer også i fremtiden. i snitt drakk 12,3 liter ren alkohol årlig, mens de i dag drikker 9,8 liter. Globalt drikker vi 6,4 liter årlig. De som drikker alkohol, drikker i snitt 32,8 gram ren alkohol om dagen, noe som tilsvarer 2 glass vin.

Globalt blir 45 prosent av all alkohol konsumert som brennevin. Øl følger etter med 34 prosent og vin med 12 prosent. I Norge er øl mest populaert, fulgt av vin og deretter brennevin

Mer enn en fjerdedel (155 millioner) av alle 15-19 åringer drikker jevnlig. Også her kommer europeerne dårligst ut, men høyeste alkoholfor­bruk blant unge. Rapporten fra Verdens helseorgan­isasjon vise at flere i Europa begynner å drikke før de har fylt 15 år. Her er det små forskjelle­r mellom jenter og gutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway