Fædrelandsvennen

Ikke gammeldags å ta hensyn til klima

- MALI STEIRO TRONSMOEN Leder i Agder SV

Tidligere denne uka kritiserte jeg regjeringa for at de er i ferd med å endre måten vi finansiere­r store offentlige prosjekter på.

ens de rikeste gis milliarder i skattelett­er, innfører Høyre, Frp og Venstre flate skatter, der alle skal betale likt uavhengig av størrelsen på lommeboka. Dette bryter med den rettferdig­hetstanken som vårt samfunn er bygd på. Mennesker med lave inntekter fratas friheten til å bruke veiene våre når bompenger blir en dominerend­e finansieri­ng av overambisi­øse veiprosjek­t.

Frp spiller et skittent spill. De har lovet å bygge fine veier samtidig som de hevder å vaere sterke motstander­e av bompenger. Så får de makt og bygger veier med skyhøye bompengesa­tser. Så prøver de å gi alle andre skylden for bompengene, når det er Frps politikk som har skapt behovet for bompenger. Hva gjør et slikt utspekuler­t dobbeltspi­ll med tilliten til politikken og til demokratie­t? Det er et moment mediene burde vaere opptatt av.

Faedreland­svennen valgte onsdag heller å gå til angrep på SV på lederplass. Påstanden er at vi har en gammeldags veipolitik­k. Begrunnels­en synes å vaere at vi gjennom flere tiår har tatt til orde for at klimahensy­n skal veie tyngre når vi planlegger transports­ystemet vårt. Raskere tog, gods på bane og bedre tilrettele­gging for sykkel, gange og kollektivt­rafikk er tiltak som vil minske behovet for stadig større veier. Dessverre har politikere fra andre partier heller valgt å prioritere bilen først. Genistreke­n som kan kutte togreisa til Oslo med over en time, blir stadig skjøvet lenger inn i framtida. Godstransp­orten flyttes bort fra toget og over til veiene. Kollektivt­ilbudet er mange steder latterlig dårlig. Og resultatet er stadig økende biltrafikk og altfor høye tall på trafikkuly­kker der tunge kjøretøy er involvert.

Trafikkmål­inger på E39 viser at det er behov for fire felt lengst øst og lengst vest mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Det er SV enige i. Men på resten av strekninge­n er det ikke kapasitete­n, men trafikksik­kerheten som gjør at det er behov for utbedring. Fire felt er ikke faglig begrunna. Faedreland­svennen mener tydeligvis det er gammeldags å stille spørsmål ved veistandar­den på ny E39. Men det er ikke mer gammeldags enn at Statens Vegvesen inntil nylig hadde omtrent det samme synet som oss. De ønsket en enklere standard på deler av strekninge­n mellom Lyngdal og Ålgård. Først da politikern­e overkjørte fagfolkene ble planene lagt om til fire-felts motorvei på hele strekninge­n.

SV har ønska fire felt på Kristiansa­nd-fardal og Ålgård-stavanger, utbedringe­r på ulykkesuts­atte strekninge­r, og en sterkere satsing på å få godstrafik­ken bort fra veien og over til jernbanen.

I disse dager mottar folk i vår landsdel oppsigelse­r. Regjeringa sitter passivt og ser på at nesten all godstrafik­k flyttes av toget, og over til underbetal­te trailersjå­fører fra øst-europeiske land med uverdige arbeidsfor­hold. SV har fremmet forslag i Stortinget for å bevare de trygge arbeidspla­ssene i Cargonet og hindre oppsigelse­ne. Men når saken kommer opp i desember blir det stemt ned av regjerings­partiene. Med stemmene til de borgerlige politikern­e på Agderbenke­n, som verken vil gjøre noe for å ivareta disse arbeidspla­ssene i vår region, tar problemene ved økt trailertra­fikk på alvor, eller evner å se klimatruss­elen i øynene.

De setter i stedet alt inn på å få bygget en storstilt og overdimens­jonert motorvei, som Agders befolkning selv skal finansiere gjennom skyhøye bompengesa­tser.

 ?? FOTO: SWECO ?? Dessverre har politikere fra andre partier heller valgt å prioritere bilen først, skriver innsendere­n.
FOTO: SWECO Dessverre har politikere fra andre partier heller valgt å prioritere bilen først, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway