Fædrelandsvennen

Vaer beredt!

- METTE B. STOVELAND

Åp. 5,8-14

Å lese åpenbaring­sboken er i utgangspun­ktet underlig. Det er mystisk og uforståeli­g med alle sine symboler og bilder. Det er ikke lett å tolke dem – sånn uten videre. Men vi vet at boken omtaler syner som apostelen Johannes så, da han var fange på øya Patmos på sine eldre dager. Og det var Jesus som viste seg for ham, og lot ham få se inn i endetiden – hva som vil skje her på jorda, i himmelen der Gud er, og i evigheten på den nye jorda. Formålet med det hele, er at vi skal vaere beredt!

Åpenbaring­sboken forteller oss at det kommer en dag da Gud skal sette sluttstrek for vår tid. Nå lever ondt og godt side om side. Nå må vi forholde oss til både Guds fantastisk­e skaperverk, og en verden med mye lidelse. Dette vil Gud sette en stopper for. Når sluttstrek blir satt, gjelder det alle mennesker, ikke bare de troende. Alle skal dømmes, etter tro og trosgjerni­nger.

Teksten i dag forteller at dommen er skrevet ned i en bok og forseglet med sju segl. Bare Jesus er verdig til å bryte seglene og starte domsproses­sen, fordi han gjorde seg til syndebukk for menneskene. «Med sitt blod har han frikjøpt for Gud, alle mennesker av alle stammer og tungemål, av alle folk og nasjoner, og gjort dem til et kongerike» blir sunget i dagens tekst.

Her opprettes det endelige Guds rike. Himmel og jord skapes på nytt, men på en slik måte at det er sammenheng mellom det opprinneli­ge, gode skaperverk­et og det nye. Det onde er renset vekk.

Det betyr at vi ikke skal til himmelen, men at himmelen kommer til oss. Guds bolig skal vaere blant menneskene – det sier åpenbaring­sboken til oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway