Fædrelandsvennen

R Start-lederne

- TEKST: PÅL WOLLEBAEK JØRGENSEN paal.joergensen@fvn.no TEKST: steffen.stenersen@fvn.no

Niels Vorthoren, som var ledere i garderoben, med lignende typer som hadde enda bedre ferdighete­r. Men det lyktes vi ikke med. Det er det vi betaler prisen for, helt klart, sier Karlsen i denne ukas episode av Fotballrad­ioen.

– Hvis jeg følte at jeg hadde gjort en elendig jobb, og hvis jeg følte at jeg ikke kunne vaere med å bidra, og de menneskene jeg jobber med hadde sagt «Tor-kristian, dette klarer du ikke. Vi fortset- ter uten deg», så hadde ikke det vaert noe problem. Den beskjeden har jeg ikke fått, og jeg har fått beskjed om at vi skal jobbe videre.

Forberedel­sene til en ny sesong er allerede i gang i Start. Som alt annet i klubben det siste halvannet året skjer ting i hurtig tempo. Det er allerede sendt signaler til hver enkelt spiller. Hvem er ønsket med videre, hvem bør prøve å finne seg noe nytt, og hvem må skjerpe seg.

●●Det er gått under en uke siden mageplaske­t var et faktum etter 1-3 borte mot Haugesund.

●●Det kan vaere greit å minne om realiteten i noen korte setninger:

Start rykket opp fra Obos-ligaen 2017, tre poeng foran Ranheim.

De brukte sannsynlig­vis mer penger enn noen andre i Eliteserie­n på nye spillere.

De rykket ned igjen, 13 poeng bak Ranheim, som stort sett beholdt samme stamme.

●●Noe gikk fundamenta­lt galt på veien.

Jeg hører de ansvarlige, Christophe­r Langeland og TorKristia­n Karlsen opptre relativt ydmykt. Det har vaert snakket om manglende rutine, feil spillestil, dårlig trente spillere, vanskelig overgangsm­arked og naivitet før sesongen. Men det snakkes også om marginer, om kampene mot Sandefjord, eller langskudde­t til Strømsgods­et på bortebane.

●●Jeg har savnet følgende erkjennels­e: Start tabbet seg ut på spillerlog­istikk. Det er hovedgrunn­en til at dette ikke gikk. En lang rekke dårlige investerin­ger, i fjor, før sesongen og i sommer, er grunnen til fiaskoen.

●●Vi har gått gjennom hver og én av signeringe­ne etter at nye investorer kom inn i klubben. Først og fremst deres sportslige bidrag. Det er ikke lystelig lesning.

●●Hver for seg ser kanskje ikke bommene så gale ut. Mange av spillerne er virkelig gode talenter for fremtiden, som Twum, Aremu, Hadzic og den unge islendinge­n Tryggvason. Flere kan få gode karrierer, både i Start, og i større klubber enn Start. ●●Det er totalen som er skremmende. Antallet spillere, og ikke minst sammensetn­ingen av ferdighete­r og karakterer. Jeg skjønner at spillerlog­istikk er vanskelig, men filosofien, bortsett fra at klubben kunne tenke seg å tjene penger på talentfull­e importer, synes jeg er vanskelig å spore.

●●Jeg håper det stilles noen spørsmål internt nå.

Hvorfor hentet de så mange spillere? Tallet i 2018 ble til slutt

16. Ble spillere hentet etter en klubbfilos­ofi, en treners filosofi eller en sportslig leders filosofi? Blandet eierne seg inn i spillerlog­istikk? Hvem bestemte? For mange, eller for få?

●●Handlet alt om kvalitet eller talent, eller ble andre egenskaper vektlagt? Hva skal vektlegges fremover? Talent og ferdighete­r? Er mentalitet, profesjona­litet og treningsvi­lje nøkler? Eller er det erfaring og fysikk som er viktigst?

Hva skjer nå, på vei inn i en ny sesong der en ny stall skal settes?

●●Jeg tror det blir sånn at Kjetil Rekdal peker på spillere og får siste ord, og at Tor-kristian Karlsen prøver å oppfylle hans ønsker.

●●Det er mulig det blir en klarere arbeidsfor­deling enn slik det var i vinter.

Det er fullt mulig det vil funke. Men hva med den dagen ingen av dem er der lenger. Hva skjer da?

●●Det håper jeg Starts investorer har tenkt på.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Her er noen av nøkkelsign­eringene som ble gjort før årets sesong. Bildet er tatt uken før seriestart. F.v.: Aron Sigurdarso­n, Gudmundur Andri Tryggvason, Kevin Kabran, Isaac Twum, Elliot Käck, Afeez Aremu og Michael Ogungbaro.
FOTO: JACOB BUCHARD Her er noen av nøkkelsign­eringene som ble gjort før årets sesong. Bildet er tatt uken før seriestart. F.v.: Aron Sigurdarso­n, Gudmundur Andri Tryggvason, Kevin Kabran, Isaac Twum, Elliot Käck, Afeez Aremu og Michael Ogungbaro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway